Tony Vingerhoets

 • De Antwerpse Havens? Dat verveelt nooit! geplaatst op dinsdag 17 november 2020 11:03:49 door pjcdhaeze

  Misschien denk je nu, alweer de Antwerpse Havens? Nou ja, het verveelt nooit moet ik zeggen en hopelijk de foto’s ook niet. Ik kom er twee keer per maand met m’n Photo Tour Antwerpse Havens dat qua populariteit aardig aan het groeien is. Het zijn zes locaties over een afstand van 42 km waar je vrij zicht hebt op containerterminals of olieraffinaderijen. Of het is toegestaan er te fotograferen? Jazeker, want we schieten uitsluitend vanaf publiek terrein, no worries!

  Vanzelfsprekend heb ik er veel tijd in gestoken om deze unieke Photo Tour van de grond te krijgen en nog steeds verken ik regelmatig de spots om weer nieuwe invalshoeken te vinden voor fraaie foto’s. Want op een gegeven moment ben je geneigd om in herhaling te vallen en dat is niet mijn ding. Het is meteen een goede oefening om met andere ogen te kijken naar een locatie, scene of onderwerp. Waar kan ik met m’n statief gaan staan en op welke hoogte?

  Tijdens mijn masterclasses hamer ik er altijd op dat je geen slaaf van je statief moet worden. Zodra je denkt een ideale plek te hebben gevonden neem dan toch even de camera van het statief en beweeg in een cirkel van twee meter zo veel als je kunt, dus ook hoog/laag. Je zult zien dat die oefening vaak erg verrassende uitkomsten geeft. Het is de kunst jezelf scherp te houden, want je dut eerder in dan je denkt. Probeer daarom zo kritisch mogelijk te blijven op je eigen werk.

  Natuurlijk mag je soms even achterover leunen en genieten van likes en volgers, maar verlies je daar niet teveel in. Blijf alert en verbeter jezelf continu. Het klinkt een beetje als topsport en het heeft ook zeker parallellen. We zitten allemaal wel eens achter onze monitor met het gevoel van “wat heb ik nou weer een zootje slechte foto’s gemaakt!?” Maar laat dat een motivatiefactor zijn om nog eens terug te gaan naar die locatie, om dan werkelijke wereldfoto’s te schieten.

  Nou, dat was even wat pep-talk, nu terug naar de Antwerpse Havens. Tja, dat blijft een feest, ook om te zien dat deelnemers er zoveel plezier aan beleven. Ik neem per Photo Tour ook maar drie mensen mee, zodat ik ze optimale support kan geven. Want met een zwerm van acht of meer heb je uiteraard kans dat je snel security op je dak krijgt met de vraag ‘of het niet wat minder’ kan en daar heb ik in deze setting nooit last van. Bovendien kennen ze me er onderhand wel.

  En eigenlijk is elk weertype interessant bij zo’n haven shoot. Zelfs tussen regenbuien door, wat voor meer verzadigde kleuren zorgt en ook een zachte glans op kades en wegen. Laten we niet vergeten dat je waterplassen ook prima kunt gebruiken voor reflecties. We starten steevast rond het blauwe halfuurtje op een lange pier de Schelde waar we zicht hebben op een van de grootste container terminals, maar ook op kerncentrale Doel. Maar ook de pier zelf is fotogeniek!

  Op die manier heb ik al aardig wat unieke foto’s gemaakt van Doel wat best een mooi onderwerp is, vooral met lange rookpluimen bij sterke wind. Overigens is dat geen vervuiling, maar slechts condens van de koeltorens. Ik vertel het er maar even bij, want dat maakt de foto toch weer iets vriendelijker. Bij de tweede locatie, een beetje aan de uiterste rand van het havengebied, kijk je aan de ene kant van de kade op een enorme containerterminal en aan de andere kant ook op Doel.

  De derde spot is weer een olieraffinaderij met enorme overspanningen voor pijpleidingen. Dat geeft met een groothoeklens van 17 tot 24mm prachtige beelden met een boeiend lijnenspel. Op de vierde locatie kijk je vanaf een kade over de rivier op een raffinaderij met een gigantische toren, waar meestal tankers aangemeerd liggen. Met een teleobjectief van 100 tot 135mm maak je daar ook schitterende foto’s, vooral wanneer de rookpluimen een beetje mee willen werken.

  De vijfde locatie is mijn favoriet: een rangeerterrein met cilindervormige wagons (voor transport vloeibaar gas) met op de achtergrond de olieraffinaderij met de enorme toren die we daarvoor op grote afstand hebben gefotografeerd. Het is een scene waar je vanuit wel vijf of meer verschillende invalshoeken, uitstekende foto’s kunt maken. Ook de treinwagons zelf zijn dankbare objecten. We zijn alleen daar al zeker een half uur driftig aan het werk.

  En de klap op de vuurpijl? Dat is een grote binnenplaats van een raffinaderij opslag. Ook hier weer forse stellages met pijpleidingen dat een bizar lijnenspel vormt met groothoekobjectieven als je maar de juiste invalshoeken kent. Al met al zijn we dan al zo’n vijf uur intensief bezig wat je gaat merken, zeker nu het kouder wordt. Maar dan kijken de deelnemers tevreden terug op een unieke Photo Tour en komen ze geheid met veel schitterende foto’s thuis!

  Als jij ook een keer mee wilt, mail me even: tony@tonyvingerhoets.com

  Tony Vingerhoets

  Weelde (België)
  17-11-2020


  • shitterende foto's vrijdag 27 november 2020 11:49:28
   Geplaatst door: Jan Boos
   Geweldige foto's. Hoe en met welk programma zijn deze bewerkt? met vr gr Jan Boos/alias John Statue
  • Schepen zaterdag 28 november 2020 10:16:39
   Geplaatst door: J.Louwen
   Mijn hobby is het fotograferen van schepen, veelal in de Rotterdamse haven en in het Europoort gebied. Hoe goed zijn de locaties in Antwerpen om daar vrijuit (vooral) sleepboten te fotograferen. Ik "werk" net een Canon 77D en een 18-400 lens van Tamron.
  • Bewerkingsoftware donderdag 3 december 2020 10:23:44
   Geplaatst door: Tony Vingerhoets
   Beste Jan Boos, Bedankt voor je waardering voor mijn foto's! Voor de editing gebruik ik Adobe PS/Bridge en plug ins NIK en Topaz. Mijn gebruikelijke editing techniek is DRI (Dynamic Range Increase) ook wel genoemd Image Blending of File Merging. Je voegt daarmee meerdere belichtingen handmatig samen tot één foto met een uitzonderlijk hoog DR en bovendien een meer realistische weergave dan een HDR. Met vriendelijke groet, Tony Vingerhoets
  • Sleepboten fotograferen in Port of Antwerp donderdag 3 december 2020 10:31:38
   Geplaatst door: Tony Vingerhoets
   Geachte heer Louwen, Ik ken een aantal locaties in de Antwerpse Havens van waaruit je uitstekend sleepboten in actie kunt fotograferen. Ik raad u aan een keer mee te gaan met mijn Photo Tour Antwerpse Havens voor een indruk van de mogelijkheden. Daarna kunt u zelf de locaties opnieuw bezoeken voor meer fotoshoots. Mailt u me even op tony@tonyvingerhoets.com. Met vriendelijke groet, Tony Vingerhoets.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.