Tony Vingerhoets

 • Het meest uitgemolken onderwerp van Nederland geplaatst op donderdag 30 september 2021 06:46:49 door pjcdhaeze

  Ik kan ernaast zitten, maar de Erasmusbrug - alias de Zwaan - is volgens mij het meest uitgemolken fotografieonderwerp van Nederland. Het is niet te geloven, maar de Erasmusbrug staat er nu precies een kwart eeuw. Nadat architect Ben van Berkel het ontwerp gereed had, is de bouw in 1986 gestart en precies een decennium later opgeleverd. Het gigantische bouwwerk met een lengte van 832m en 139m hoogte verbindt de Kop van Zuid met het centrum van Rotterdam.

  Oh ja, de naam van de brug is een ode aan de beroemde Nederlandse priester en humanist Erasmus. Kenmerkend voor het winnende ontwerp van Ben van Berkel is de tuibrug met een enkele geknikte pyloon. Persoonlijk vind ik het nog steeds een toonbeeld van design, wat z’n charisma nog lang niet heeft verloren. Door de jaren is het bovendien de absolute icoon van de Havenstad geworden en de zestiger jaren Euromast van architect Maaskant van de troon gestoten.

  De Zwaan speekt nog steeds tot mijn verbeelding en daarom fotografeer ik het graag. Maar kan dat nog anno 2021? Want een collega fotograaf zei onlangs tegen me dat het onmogelijk is om nu nog originele plaatjes van de brug te schieten. Tja, na vijfentwintig jaar zou je inderdaad verwachten dat er enige fotografiemoeheid optreedt. Maar ik volg vooral mijn eigen verwondering en begeestering en laat me doorgaans minder beïnvloeden door opinies van derden.

  Zoals de vaste lezers weten ben ik nogal verknocht aan de Kop van Zuid en telkens wanneer ik er een shoot heb kan ik het niet nalaten enkele shots van de Erasmusbrug te maken. Want ik vind het een uitdaging om tegen de stroom in te roeien met verrassende invalshoeken of bijzonder licht waardoor je toch unieke foto’s krijgt van de Zwaan. En dat is ook mijn boodschap aan jullie lezers: Laat je nooit ontmoedigen door tendensen en volg vooral je eigen intuïtie en drijfveren.

  Nu we het toch over tendensen hebben: midden 2004 kwam Ben van Berkel in het nieuws met de stelling dat er maar eens een einde moest komen aan het 'misbruik' van zijn ontwerp. Want volgens deze architect rust er op dit soort ontwerpen ook auteursrecht. Dus wanneer foto’s van de Zwaan commercieel worden gebruikt zou men Ben van Berkel een vergoeding moeten betalen. Geen vrees, want voor particulier gebruik is er niets aan de hand, dus leef je lekker uit!

  Enfin, ik heb een aantal foto’s uit mijn Kop van Zuid portfolio geselecteerd waar de Erasmusbrug de hoofdrol vertolkt. Ik hoop dat ze tot de verbeelding spreken en inspireren om de Rotterdamse icoon gewoon te blijven fotograferen. Het is eigenlijk een ideaal studieobject voor degenen die ambiëren architectuurfotograaf te worden. Probeer het binnen een tijdsbestek van een jaar op zoveel mogelijk manieren te fotograferen, telkens bij ander licht en weersomstandigheden.

  Zeker weten dat je daar enorm veel van zult opsteken. Mijn studieobject was in het verleden het Zaha Hadid Porthouse in Antwerpen, maar ik ben ervan overtuigd dat de Zwaan nog uitdagender is.

  Ik zou zeggen, ga een keer mee met mijn Architecture Photo Tour Rotterdam, dan wijs ik je de weg en leer je meteen de kneepjes van nachtfotografie! Voor meer info: tony@tonyvingerhoets.com

  Tony Vingerhoets

  Weelde, België
  29 september 2021


  • beu zaterdag 2 oktober 2021 23:19:56
   Geplaatst door: Donald
   Ik ben die erasmusbrug inmiddels allang kotsbeu. Duizenden komen er voorbij. De een nog slechter dan de ander. Met de skyline van Rotterdam is het al net zo. Iedereen moet iedereen na-apen. Pietje een erasmusbrug, dan moet jantje hem ook hebben. Klaas een skyline van Rotterdam, dan moet Tony hem ook hebben. Maar niemand laat hetzelfde onderwerp nu eens van een compleet nieuw perspectief zien dat tegelijk ook kunstzinnig is en bewondering oproept. In mijn ogen is Rotterdam al veel te veel nageaapt en op de sociale media gesmeten. het wordt tijd voor wat anders. En laten we niet gelijk met Antwerpen komen, want daar worden we ook mee doodgegooid. We zouden we Denken van Nijmegen, Arnhem, Groningen, Assen, Orvelte, Deventer, Zwolle, Lier? Turnhout Tongeren? Genk, Leuven, Tienen. Brussel (uitgezonderd de Grote Markt) enz. Dus keuze en ideeën genoeg.
  • Donald is het kotsbeu. maandag 4 oktober 2021 21:33:29
   Geplaatst door: Tony Vingerhoets
   Hoi Donald, Je reactie is klip en klaar en misschien is het inderdaad tijd voor iets anders. Bovendien laat ik me graag inspireren Donald. Dus vertel me waar ik die kunstzinnige foto's kan vinden die jij vanuit een compleet nieuw perspectief heb geschoten in Nijmegen, Arnhem, Groningen, Assen, Orvelte, Deventer, Zwolle, Lier, Turnhout, Tongeren, Genk, Leuven of Tienen. Want ik popel om ze te kunnen bewonderen! Met vriendelijke groet, Tony Vingerhoets
  • Het gaat niet om mijn of jouw foto's alleen vrijdag 15 oktober 2021 23:15:02
   Geplaatst door: Donald
   Tony je bent niet de enige die de Erasmusbrug fotografeert. Duizenden fotografen doen dat. Het feit dat er zoveel gepubliceerd worden en ik ze voorbij zie komen ben ik beu. Overigens de derde foto in jouw artikel hierboven vind ik echt een van de beste die ik van dit onderwerp gezien heb. Daar zit veel creativiteit in door het lijnenspel en ik vind de foto vanuit een origineel standpunt genomen. Ik heb een aantal steden als voorbeeld genoemd om aan te geven dat er meer op de wereld bestaat dan Rotterdam en Antwerpen. Ook in andere steden en dorpen zijn er prachtige foto's te maken. Begrijp me goed, mijn betoog is geen kritiek op jouw foto's of op jou als fotograaf. Het gaat mij enkel om het feit, dat die Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam zo uitgemolken is, dat ik graag eens wat anders zie uit andere steden. Elke stad heeft wel iets karakteristieks wat ook gezien mag worden.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.