Tony Vingerhoets

 • Terugblik op WWW-Event Heusden geplaatst op woensdag 29 maart 2023 12:02:11 door pjcdhaeze

  Als architectuurfotograaf heb ik vooral affiniteit met moderne, extravagante architectuur. Maar als je zegt ‘Heusden’ dan gaat m’n hart toch ook sneller kloppen. Met z’n pittoreske straatjes, monumentale panden, gezellige winkeltjes, modieuze galerieën en toprestaurants heeft de vestingstad een enorme aantrekkingskracht. Na de grondige renovatie die maar liefst twintig jaar in beslag nam, ontving Heusden de hoogste Europese restauratie-onderscheiding: de ‘Europa Nostra’.

  Niet voor niets koos ik daarom Heusden als locatie voor het eerste WWW Event in 2022. WWW staat voor We Wonderful World, een unieke Facebook Fotografiegroep (klik hier) met hoog kwaliteitsgehalte. Dit jaar wilde ik een herhaling maar dan met de focus op twilight- en nachtfotografie met minder deelnemers, omdat dat vraagt om meer concentratie. Want tijdens de eerste editie zag ik dat veel WWW-fotografen na afloop wachtten op zonsondergang om dan de fraaiste foto’s te maken.

  Ook de route voor de photo walk was nu helemaal anders om elke afzonderlijke fotolocatie zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Het programma startte bij Café Havenzicht met een masterclass architectuurfotografie gevolgd door een overheerlijke maaltijd, waarna we de iconische stadshaven als eerste locatie gingen fotograferen. Vervolgens zijn we naar de Waterpoort gewandeld (ook wel Veerpoort genoemd) die lastig is te fotograferen door summiere verlichting. Bij zulke omstandigheden maak je doorgaans meerdere belichtingen dat je later in de nabewerking alle speelruimte geeft om een ideale lichtbalans te verkrijgen in je foto.

  Na de Waterpoort ging het richting De Vismarkt (waar de meeste toprestaurants zijn gevestigd) om het oude commiezenhuis te fotograferen, waar thans de wijnkopers ‘Heeren van Heusden’ zijn gevestigd. En ook dat gebouw kun je slechts vanuit enkele invalshoeken optimaal tot zijn recht laten komen. Het is dan leuk om te zien hoe verschillend de benadering is van fotografen. Ik zag composities die ik zelf niet snel zou maken, maar toch een verrassende charme hebben. Bij de diverse fotolocaties gaf ik als gids en coach aan welke posities voor mij de allerbeste foto’s opleverden, maar ervaren fotografen zoeken hun eigen weg wat een mooie verscheidenheid oplevert. In de week na het Event hebben we dan ook genoten van de schitterende foto’s die in WWW werden gepost!

  Enfin, na de shoot op de Vismarkt ging het richting de Engstraat, een smal (autovrij) steegje met een keur aan frivole winkeltjes waar je hebberig wordt van al het moois dat er is uitgestald. In de avond ziet deze locatie eruit alsof je teruggaat in de tijd. Er was af en toe ook een buitje, wat de klinkers in het straatje nat maakte en de aanwezige verlichting voor een mooie reflectie zorgde. Het zijn allemaal aspecten die je kunt gebruiken om je foto’s wat extra appeal te geven!

  Vervolgens begaf de groep zich naar de Wijkse poort, de finale locatie. In het verleden had Heusden vier toegangspoorten, één in elke windrichting. Op een steenworp afstand van deze toegangspoort ligt de jachthaven, weliswaar in het duister gehuld. Tijdens mijn ‘generale repetitie’ (avond ervoor) had ik daar enkele series geschoten met de gedachte dat er waarschijnlijk weinig uit zou komen. En warempel verscheen er tijdens de editing toch een fantastische foto!

  De deelnemers waren unaniem enthousiast over de opzet en organisatie, een mooier bedankje kan ik me niet voorstellen. Ik kijk er met genoegen op terug en waarschijnlijk zal ik het WWW Heusden Event volgend jaar herhalen met wellicht weer een andere route of locatiekeuze om het spannend te houden. Momenteel ben ik alweer druk doende met het volgende WWW Event op 20 mei a.s. in Antwerpen. Totaal anders dan Heusden, maar beslist niet minder uitdagend!

  Er zijn nog slechts vijf plaatsen vrij dus als je mee wilt moet je snel zijn. Mail me dan even: tony@tonyvingerhoets.com

  Tony Vingerhoets

  Weelde (België) 29-03-2023


  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.