Bas Meelker

 • Dynamisch bereik en landschap geplaatst op maandag 4 december 2017 09:54:06 door pjcdhaeze

  Dynamisch bereik van een sensor lijkt een beetje het nieuwe toverwoord in de fotografie op dit moment. Je kunt geen review lezen of er wordt uitvoerig aandacht aan besteed. Dynamisch bereik is de nieuwe 'megapixel race' geworden. Maar laat je niet te veel misleiden. Ja, liever meer dynamisch bereik dan minder in een camera. Baat het niet dan schaadt het niet, toch? Een sensor met een groot dynamisch bereik kan handig zijn ALS jij in je fotografie graag belicht op de hooglichten en in je nabewerking de schaduwen wilt oplichten. Maar we weten allemaal dat dat verre van gewenst is. Sterker nog, schaduwen oplichten is één van de meest destructieve dingen die je kunt doen in je nabewerking. Ongeacht merk en type camera. Ja, bij de ene sensor kan dat beter als bij de andere, maar het is ALTIJD een compromis.

  In mijn fotografie is schaduwen oplichten in mijn nabewerking het allerlaatste redmiddel. Ik gebruik het alleen als alle andere manieren van belichten in het veld (denk aan het gebruik van grijs verloop filters of het maken van meerdere belichtingen die je samenvoegt) niet werken. Waarom? Omdat de andere oplossingen die ik in het veld kan toepassen mij een beter startpunt geven in mijn beeldbewerking. In plaats van eerst te moeten corrigeren door de schaduwen op te lichten, beschik ik gelijk over een bestand dat al 'goed' belicht is. Ik begin in mijn nabewerking dus niet op –1 maar op 0 waardoor mijn eindresultaat beter is. Met andere woorden, ik wil in de meeste gevallen juist niet van het dynamische bereik van de sensor gebruik maken, omdat het mij verleid om in het veld zaken na te laten waar ik later spijt van ga krijgen. Staar je er dus niet blind op. Zaken als kleurweergave, scherpte en detaillering zijn vele malen belangrijker voor mij als landschapsfotograaf.

  Bovenstaande foto is een voorbeeld daarvan. Ik had eenvoudig op de lichte onderdelen kunnen belichten en in de nabewerking de voorgrond en schaduwen aan de linkerkant kunnen oplichten. Maar in plaats daarvan heb ik gekozen om twee belichtingen te combineren en samen te voegen tot 1 foto. Het eindresultaat hiervan is altijd beter dan simpelweg de ‘schaduwen’ slider in Lightroom te gebruiken.

  Lees in het kader van belichting ook mijn blog over de noodzaak van grijsverloopfilters: klik hier.


  • Niet helemaal mee eens. donderdag 28 december 2017 20:22:46
   Geplaatst door: Michiel
   Bas, de reden waarom een sensor met een groot dynamisch wenselijk is, is juist omdat je daarmee veel minder destructief hoeft te corrigeren tijdens de nabewerking. Hoe groter het dynamisch bereik van de sensor, hoe groter de verschillen tussen lichte en donkere delen van de foto kunnen zijn voordat je informatie in die delen gaat missen.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.