Bas Meelker

 • Raak en mis geplaatst op maandag 8 april 2013 17:05:46 door pjcdhaeze

  De laatste tijd ben ik voor een opdracht vaak in Harlingen geweest. En hoe beter ik de stad leerde kennen, des te meer interessante fotolocaties ik vond. Eén van hen is de vissershaven. Het is een fantastische stek met heel veel interessante fotomogelijkheden. Gisteravond besloot ik om er samen met mijn goede vriend Ron heen te gaan. De omstandigheden zagen er veelbelovend uit met een mooie hemel en prachtig licht. Ons enthousiasme werd echter enigszins getemperd toen donkere wolken vanuit het noorden kwamen aangerold. Maar wanneer je te maken hebt met landschappen in een industrieel gebied is het de moeite waard om te wachten tot de lampen aangaan.

  En dus bleven we wachten. Nu ben ik niet zo'n grote fan van nachtfotografie na de schemering, want als het laatste licht verdwenen is, verandert de hemel meestal in een groot zwart gat. Maar in dit geval fungeerde de laaghangende bewolking als een soort reflectiescherm voor de lichtjes in de haven. Het was geenszins een gemakkelijke shoot, met lange sluitertijden en schepen die zich verplaatsten in het water. Het was even zoeken naar de juiste belichting en ik moest de ISO  dan ook meerdere malen verhogen  om kritische focus te bereiken. Met name de panoramische opname was een leuke oefening. Het bestaat uit drie horizontale opnames op f/5, 2,5 sec. en ISO 800. De timing was kritisch, omdat de wolken in een gestaag tempo overdreven.

  Alle beelden werden gemaakt met mijn nieuwe Canon EF 24-70mm f/2.8 L II en ik moet zeggen dat Canon hiermee echt een schot in de roos heeft. De kleurweergave en het contrast zijn uitstekend en de scherpte is echt ongelooflijk. Ik word op geen enkele manier gesponsord door Canon, maar deze lens is gewoon ontzettend goed. Laatst was ik in Maastricht en Roermond voor straatfotografie met grote diafragma's, maar schoot ook wat landschappen met hoge en lage ISO's. Het maakte niet uit, dit objectief doet het altijd goed. Het is echt zo scherp als mijn TS-E 24mm 3.5L II op 24mm, maar ook op 70mm en alles daartussen. Dat is een boude bewering, maar ik kan begrijpen waarom mensen zeggen dat er is geen behoefte meer is aan lenzen met een vast brandpunt als je de scherpte ziet van deze nieuwe EF 24-70mm 2.8L II. Lenzen met een vast brandpunt zijn natuurlijk vaak nog wel lichtsterker en vertonen minder vervorming, maar dat is een ander verhaal.


  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.