Johan van de Watering

 • Met voorbedachte rade.... geplaatst op woensdag 13 maart 2013 12:15:33 door pjcdhaeze

  Het is altijd leuk als je op pad gaat met een bepaald idee en het lukt om dat idee uit te voeren!

  Vanmiddag had ik om 5 uur na een dag binnen zitten even wat frisse lucht 'nodig'. In onze regio was maar een heel klein laagje sneeuw gevallen wat eigenlijk al verdwenen was, maar mogelijk zouden er nog wat restjes achter zijn gebleven op het heidegebied waar ik regelmatig naartoe ga.

  Ik had al een keer wat plannen voor foto's van haarmos in de sneeuw sneeuw, maar er lag steeds teveel waardoor je geen haarmos kon zien. Vanmiddag een nieuwe poging en ditmaal met meer succes! 

   

   

   

   

   

  Vandaag was het beter en lag er wat ijs en een klein laagje sneeuw op de stukken waar geen zon was geweest. In eerste instantie zie je dan eigenlijk niks, maar zodra je met je neus vlak boven de grond bent zie je zo wat kleine sprietjes met haarmos aan de rand van flinterdunne laagjes sneeuw en ijs. Genoeg om met tegenlicht wat reflecties te 'veroorzaken' (en dus een leuke achtergrond). Het rood blijft prachtig contrasteren natuurlijk; zeker tegen het wit van de sneeuw! Grootste uitdaging was de scherpte en de scherptediepte! Door een plek te kiezen die precies evenwijdig was aan de twee sprietjes zaten ze beiden in het scherpstelvlak en met diafragma F/4 was er net genoeg scherptediepte, maar was de achtergrond niet té scherp. Ik maak overigens in dit soort omstandigheden altijd een serie foto's met verschillende diafragma's en bekijk dan thuis het resultaat!


  Haarmos is sowieso een heel fotogeniek plantje, maar je moet er wél plat voor op je buik en héél goed kijken!
  Alle foto's zijn gemaakt met de camera echt plat op de grond en een beetje ondersteund met rijstzak. Het uitklapscherm van m'n 60D is daarbij echt ideaal! Alle foto's zijn gemaakt met een 150mm macrolens + tussenring en grote diafragma opening


  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.