Johan van de Watering

 • Chaos of juist een beetje spannend..! geplaatst op maandag 10 juni 2013 07:19:46 door pjcdhaeze

  Bij macrofotografie is het altijd een uitdaging om je voorwerp in balans te krijgen met de achtergrond. In eerste instantie ben je dan misschien geneigd om juist weinig achtergrond 'mee te pakken', maar dan loop je ook weer het risico dat het wat saai gaat worden. Het andere uiterste is juist weer een foto waarbij de achtergrond te druk is en teveel aandacht trekt.
  Wat is een juiste balans? Dat was één van de opdrachten tijdens de macroworkshops van gisteren en vrijdag; 'zoek een interessant voorwerp en experimenteer met een passende achtergrond'.

  Ik vind het dan leuk om juist een drukke achtergrond zodanig in beeld te brengen dat er toch een bepaalde rust ontstaat, maar tegelijkertijd dynamiek! Dat kan door gebruik van beperkte scherptediepte, door het creëren van lijnen die juist weer rust geven of door passende kleurcombinaties.

  Dat je dan ook een deel van de habitat van (in dit geval) een libel in beeld brengt is alleen maar mooi meegenomen! Voor mij is dat zeker een toegevoegde waarde van een foto, maar zeker niet heilig.

  Je kunt ook een 'moment' in een beeld weergeven. Bovenstaande foto laat nauwelijks een habitat zien, maar je 'voelt' het tijdstip waarop de foto is genomen; 's morgens vroeg met opkomende zon!
  Fantastisch toch dat je daar allemaal mee kunt spelen! Ik blijf me erover verbazen dat je van één onderwerp zoveel verschillende foto's kunt maken. Gisteren hebben we tijdens de workshop op een stuk pad van nog geen 50 meter 2,5 uur kunnen fotograferen en iedereen had allemaal verschillende foto's!! En dat door alleen maar te spelen met standpunt, diafragma en achtergrond. Hier nog enkele voorbeelden.


  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.