Johan van de Watering

 • Ruimte tussen de bladeren... geplaatst op dinsdag 19 november 2013 12:54:47 door pjcdhaeze

  Herfstbladeren zijn niet alleen mooi vanwege hun kleur, maar ook omdat er steeds meer ruimte komt tussen de bladeren doordat er exemplaren naar beneden vallen. Het is alsof de zittende bladeren nog even willen laten zien hoe mooi ze zijn en dit kan natuurlijk beter als die vervelende buurman niet in de pad hangt!

  Hetzelfde gevoel heb ik in het voorjaar in het Hallerbos als de eerste beukenblaadje uit hun knop komen en er aan een zwarte-bruine woudreus allemaal kleine reepjes groen hangen. Zodra al het blad eraan hangt is het 'subtiele' er een beetje af en wordt het erg massaal. Niet lelijk natuurlijk, maar ik ga toch voor die eerste week en de laatste twee weken!

  Wat me daarbij dit jaar ook opviel is dat sommige bomen van bovenaf kaal worden (het lijken net mensen) en anderen dat heel mooi verdelen. Dat laatste is natuurlijk het mooist! Op weg naar m'n werk fiets ik altijd langs een rij grote platanen en die verdelen dat heel mooi! Op deze foto kun je dat heel goed zien. Op zowat iedere takje (tot bovenin) zit ergens nog wel een blaadje te pronken!

  Dit is overigens nog wel een soort 'test-foto' om te kijken wat het effect is en zeker nog een onderwerp om volgend jaar mee aan de slag te gaan! Ik ben er nu slechts 15 min mee bezig geweest, omdat ik op weg was naar een 'beukenbos in de mist' en dat ging toch even voor! Eindelijk eens de omstandigheden die al een flinke tijd op mijn verlanglijstje stonden; mist, een beukenbos in het 'bijna kale' stadium en ..... wat tijd natuurlijk.

  Als een soort instinctieve reactie begon ik met de 70-200 mm op m'n camera om zo het landschap 'in elkaar te drukken' en de mistige bomen in de achtergrond mee te nemen in het beeld. Keuzes die je op dat moment maakt zijn; staand of liggend beeld, krappe uitsnede of juist veel erop, lichte of donkere achtergrond, bodem er wél of juist niet op, etc.
  Heerlijk om mee te spelen en bijna iedere keuze leverde wel een aardig beeld op.

  Daarna toch even overgeschakeld op de groothoek en vanuit een heel ander perspectief aan de slag met dezelfde overhangende takken. Ik ben bezig met de voorbereidingen van een lezing met de titel 'anders kijken' (voor een serie presentaties met de titel 'unlock potential') en deze foto's laten zien wat het effect is om anders te kijken naar bovenstaande bomen. De bovenste foto van deze blog zit ook in die serie!

  Na 2 uur met een erg goed gevoel en een bruikbare serie foto's terug naar huis! Hopelijk volgend jaar weer!

  Grote foto's zijn te vinden op de originele blog: klik hier.


  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.