Johan van de Watering

 • Zwart-wit modus geplaatst op woensdag 29 januari 2014 12:17:43 door pjcdhaeze

  De laatste tijd heb ik een beetje in de zwart-wit modus 'gestaan'. Niet omdat het alleen maar grijs weer zou zijn geweest, maar omdat ik afgelopen zaterdag een workshop zwart-wit fotografie gepland had staan. Uiteraard gebruik ik wel de techniek(en) om foto's om te zetten naar zwart-wit, maar dat is dan vooral met beelden waarvan ik bij de nabewerking pas denk dat het in zwart-wit ook wel mooi zou zijn.

  Nu gingen we bewust op pad om zwart-wit beelden te maken en dan moet je 'anders' gaan denken! En daar moest ik ook een beetje aan wennen, maar wél erg leuk om te doen! Je gaat kijken / denken in structuren, patronen, lijnen en contrasten! Thema's die normaal ook terugkomen, maar qua invulling toch duidelijk anders.

  Zwart-wit fotografie is ook uitermate geschikt om een bepaalde sfeer neer te zetten of te versterken. En dat hoeft niet persé een 'live-registratie' te zijn van de sfeer op dat moment in het veld. Ik kan er dus a.h.w. een sfeer bij 'maken' en dat geeft mij weer wat extra mogelijkheden om mijn verhaal te vertellen in beelden.

  Zwart-wit geeft ook mogelijkheden om je grenzen wat te verleggen qua bewerking/belichting. De foto hieronder is, net als alle andere foto's, omgezet met Silver Efex pro via de 'Low key' preset modus. Heel donker (misschien wel té donker..), maar daardoor roept het beeld bij mij wel een bepaalde sfeer op.
  Gezien het aantal leuke reacties ná de workshop is dit wel een thema wat aanslaat. Ik heb prachtige creatieve voorbeelden voorbij zien komen en daardoor was het ook voor mij een heel inspirerende dag!

  Alle foto's met Canon 6D en Canon 70-200mm + Sigma 35 mm. Foto's omgezet met Silver Efex pro van NIK software. Originele blog.


  • Inspiratie dinsdag 3 februari 2015 16:56:42
   Geplaatst door: Klaas de Vries
   Inspirerend artikel wat zorgt voor een extra stimulans om ook eens alleen in zwart wit te gaan kijken, Groet, Klaas

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.