Johan van de Watering

 • Van 10.000 naar ...... geplaatst op vrijdag 10 juli 2015 07:11:43 door pjcdhaeze

  Enige weken geleden ben ik een aantal dagen met een tiental andere Nederlandse natuurfotografen op 'jacht' geweest naar Jan van Genten en Papegaaiduikers. Bij zo'n jacht hoort natuurlijk een goed wapen en via Pieter Dhaeze had ik van Canon NL een EOS 7D mark II + EF 100-400mm IS II te leen gekregen. Een heerlijke combinatie, die zorgde voor perfect scherp vluchtfoto's. Dit dankzij de autofocus in combinatie met de 'motordrive' van 10 frames per seconde (30 in RAW en onbeperkt in JPEG) op volle resolutie!

  Eén nadeel; het gaat dan érg hard met het volschieten van de geheugenkaartjes. Ná 3 dagen stond de teller op maar liefst 10.000 RAW-foto's. Hoe zoek je zoiets uit?
  Ik gebruik daar het programma BreezeBrowser voor wat voor mij prima werkt. Tegen beter weten in heb ik toch de weg bewandeld van de 'negatieve selectie': het selecteren en daarna verwijderen van de foto's die niet goed zijn! Daardoor moet je een paar keer 'door' je beelden.
  Wat veel slimmer zou zijn is om de goede beelden te selecteren en de rest daarna weg te gooien; een 'positieve selectie'. Maar op de één of andere manier durf ik dat soms niet, omdat ik bang ben om beelden weg te gooien. Eigenlijk flauwekul, want wat je niet meer ziet, mis je ook niet.

  In de praktijk kom ik uit op een combinatie van beide 'systemen' en selecteer ik de beste foto's uit de laatste 3000 foto's. Verder selecteren kost dan voor mij erg veel tijd. In dit geval hou ik ongeveer 85 GB aan foto's over. Dat lijkt veel, maar omgerekend is dat nog geen € 3,- op m'n harde schijf van 6TB.

  Ik heb erg veel bewondering voor Guy Edwardes (de Engelse fotograaf waarmee we op pad zijn geweest) die uit 6000 foto's in 2,5 uur tijd een selectie had gemaakt van nog geen 150 foto's! Hij kijkt de foto's alleen op de grote thumbnails en kijkt pas verder naar details als hij daar een goede foto ziet.

  Helaas lukt mij dat niet. Ik bekijk mijn foto's ook liever een paar weken later omdat mijn eerste indruk niet altijd alle bruikbare foto's eruit haalt. Ach ja, ieder zo zijn stijl...

  Hier alvast een kleine selectie foto's van de eerste avond! De onscherpte in de foto's ligt niet aan de lens, maar is een bewuste keuze in een zoektocht naar 'andersoortige' foto's. De volgende keer meer over deze gedenkwaardige 'vogelshoot' met de supersnelle EOS 7D mark II en de haarscherpe EF 100-400mm IS II.


  • Pràchtig ! dinsdag 28 juli 2015 09:43:55
   Geplaatst door: Ann Desmet
   Goede middag ik wil u oprecht bedanken voor de prachtige foto's waarmee u ons telkens verrast. Ik ben absolute fan. Alleen heb 'k hier eigenlijk nog nooit enige reactie gegeven. Waarom ? Goh, vooral omdat 'k vind dat mijn reactie - zijnde die van een amateurfotograaf - niet iets essentieels kan bijdragen voor zo'n grote topfotografen. Weet echter dat het keer op keer puur genieten is. Zelf ben 'k vooral met macro bezig. Ik zie mezelf niet echt in schuilhutten liggen wachten. Denk dat mijn partners - genaamd artrose en lyme - me daar niet in zouden steunen ;-). Ik kijk alvast uit naar uw volgende foto-avonturen. Vriendelijke groeten, Ann Desmet - België

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.