Rob van Esch

 • Trends in architectuur geplaatst op donderdag 7 september 2017 07:21:46 door pjcdhaeze

  Steeds meer architecten vragen de fotograaf om te laten zien hoe hun ontwerpen worden gebruikt. Dat is een majeure verandering ten opzichte van de voorheen meer steriele architectuurfotografie zonder mensen in beeld. Dat blijkt uit een onderzoek van architectuurfotograaf Rob van Esch. Eigen praktijkervaring in zijn fotobureau Ruimtes in Beeld ziet hij bevestigd na interviews met architecten, literatuuronderzoek en een scan van honderden websites, waaronder de belangrijke architectuurplatforms.

  Gebouwen in gebruik
  Traditioneel werden mensen uit architectuurfoto’s gelaten. Tegenwoordig vragen architecten wereldwijd om te laten zien hoe hun gebouwen gebruikt worden. Architect Ernst Havermans zegt over de trends in architectuurfotografie: “Er is veel veranderd sinds 20 jaar geleden. Toen waren glamour-architectuurfoto’s de trend: de foto als icoon. Nu willen we herkenbare gebouwen in beeld, waarvan je kunt zien dat ze worden gebruikt.”

  Drie actuele trends
  Op basis van zijn onderzoek destilleert Van Esch drie belangrijke trends: Gebruik, Warmte en Verrassing. Hij zegt daarover: “Mensen in beeld krijgen die de ontwerpen gebruiken is de belangrijkste trend. Fotografisch gezien moet dat subtiel gebeuren. Mensen moeten een ‘gebruiksdimensie’ toevoegen aan het beeld, en niet de overhand krijgen of het hoofdonderwerp worden.”

  Ook: Warmte en Verrassing
  Foto’s van gebouwen, geportretteerd aan de rand van de dag vallen in de trend Warmte. Van Esch: “Mooi licht blijft natuurlijk populair. Foto’s gemaakt in de Twilight Zone bevatten warmte die helpt om het verhaal van de architect goed voor het voetlicht te krijgen. Ook laten architecten zich graag verrassen door beelden. Verrassing is dan ook de derde trend die is beschreven.” Aan de hand van een groot aantal voorbeelden toont van Esch de veranderende architectuurfotografie in het e-book ‘Trends in architectuurfotografie 2017’. Het e-book is gratis te downloaden (klik hier).


  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.