Rob van Esch

  • De kracht van de telelens in de stad. geplaatst op dinsdag 14 april 2015 17:05:56 door pjcdhaeze

    Regelmatig wordt mij gevraagd wat voor lenzen ik gebruik om stadsbeelden vast te leggen. Ik werk natuurlijk vaak met groothoeklenzen, bijvoorbeeld voor grote ruimtes als de Janskerk in Utrecht, waarmee ik veel elementen in één beeld kan vangen. Maar mijn Canon telelens kan ik ook niet missen. Een telelens is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij architectuurfotografie, maar zo’n lens heeft bijzondere eigenschappen waarmee je unieke beelden kunt creëren. Hierna volgen vijf tips over het gebruik van een telelens in de stad.

    Tip 1: De telelens haalt dichtbij wat ver weg is
    De eerste functie van de telelens in de stad is de meest simpele: haal dichterbij wat ver weg is. Dat ligt voor de hand als je leeuwen fotografeert (-:), maar het gaat evengoed in de stad op. Overal zijn wel plekken te vinden waar je met een gewone lens niet zo goed “bij kunt”. Een voorbeeld is deze foto, gemaakt in Porto (Portugal), waar de prachtige oude wijk Ribeira zacht werd verlicht door de opkomende zon. De foto is gemaakt aan de overkant van de rivier de Douro.


    Tip 2: De telelens versterkt patronen
    Een belangrijke eigenschap van een telelens is dat hij onderlinge afstanden tussen objecten in de foto lijkt te verminderen. Dat heet compressie. Daardoor kun je patronen en structuren in de foto versterken. Onderstaand beeld van de historische huizen aan het Damrak in Amsterdam is daarvan een voorbeeld.



    Tip 3: Benut de scherptediepte werking van de telelens
    Een van de belangrijkste eigenschappen van de telelens is dat je een scherptediepte in de foto kunt creëren. Daardoor krijgen foto’s een mooie gelaagdheid en komt het te fotograferen object goed tot zijn recht want dat is dan het deel het beeld dat scherp is. En dat trekt dan de aandacht van de kijker. De foto van de tram in Lissabon is daarvan een voorbeeld. In dit geval heb ik nog meer gedaan om het onderwerp extra aandacht te laten krijgen, maar wat betreft het gebruik van scherptediepte is deze foto illustratief.


    Tip 4: Zoek doorkijkjes
    Op veel plekken in stad vind je onverwachte doorkijkjes. Dat kan van alles zijn. Grachten zoals in Utrecht lenen zich daar goed voor. Zoek een mooi standpunt en zet de telelens erop. Dan krijg je soms verrassende resultaten met beelden die je misschien niet eens verwacht. Steden die zijn gebouwd op heuvels zijn mijn favoriet, al hebben we die niet veel in Nederland. Die geven je namelijk de mogelijkheid om te gaan dwalen door meestal kleine straatjes, waarbij je vaak wordt verrast als je bij de volgende hoek bent. Gebruik wat er in steden is gebouwd, bijvoorbeeld stadspoorten, om die doorkijkjes een kader te geven.



    Tip 5: Vul het beeld
    Het beeld is natuurlijk altijd gevuld, maar met deze tip doel ik op het benadrukken van het onderwerp door dat beeldvullend te brengen. In de stad lukt dat al vaak door de lucht in ieder geval niet in de compositie toe te laten. Daardoor focus je haast vanzelf op de stedelijke ruimte waardoor je die sterk in beeld kunt brengen. Onderstaand een voorbeeld van het “principe van de beeldvulling”, waarbij de straat met tramrails de lijnen vormt die je door de foto leiden.

    Rob van Esch is professioneel fotograaf en is met Ruimtes in Beeld gespecialiseerd in sfeervolle architectuurfotografie. Hij werkt ook voor Hollandse Hoogte.

    Als je geïnteresseerd bent in zijn werk en in updates van dit blog, dan is hij te volgen via de website van Ruimtes in Beeld en de social media als LinkedInFacebook en Twitter.


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.