Rob van Esch

  • Amsterdam inside! geplaatst op vrijdag 14 augustus 2015 11:21:57 door pjcdhaeze

    Na Rotterdam, Utrecht, en Haarlem, gaan we dit keer op zoek naar bijzondere ruimtes in Amsterdam. Het is geen verrassing dat de hoofdstad van Nederland er talloze heeft, en een blog als dit kan natuurlijk niet in één keer recht doen aan al de mooie ruimtes die er zijn. Daarom beperken we ons nu tot vier locaties: het Tuschinski theater, (de wintertuin in) het Krasnapolsky hotel aan de Dam en de Effectenbeurs zijn bekende historische locaties. De vierde locatie is een nieuw gebouw, dat van de Openbare Bibliotheek.

    Tuschinski theater
    Het Tuschinski theater, nu eigendom van Pathé, is zonder twijfel een van de mooiste bioscopen van Europa en daarmee een unieke locatie in Amsterdam. Het werd bijna 100 jaar geleden gebouwd als een mix van verschillende stijlen: Jugendstil, Amsterdamse School en Art Deco. Opdrachtgever en bioscoopexploitant Abraham Tuschinski durfde behoorlijk te investeren, 4 miljoen gulden. Dat was in 1920 veel geld. In de grote historische filmzaal bevinden zich ruim 700 zitplaatsen.

    Wintertuin in NH Grand Hotel Krasnapolsky
    Als we het dan toch over "mooiste van Europa" hebben, dan scoort de Wintertuin in het historische NH Grand Hotel Krasnapolsky aan de Dam, gebouwd in 1880, wat mij betreft hoog op het lijstje met eetzalen. De Wintertuin is een va de oudste voorbeelden van een glazen kap met smeedijzeren constructie in Nederland; later werd die ook gebruikt in het Centraal Station in Amsterdam. Dankzij deze lichte, sterke constructie kon de enorme zaal (bijna veertig meter lang, vijftien meter breed en bijna veertien meter hoog) probleemloos overspannen worden. (Bron: Gemeente Amsterdam). Nu hangen er prachtige kroonluchters, maar dat was in het begin wel anders: toen brandden 4000 gaspitten in de zaal die de temperatuur al snel tot dertig graden deden oplopen en bovendien verstikkende gaswalmen verspreidden. 

    Effectenbeurs
    De effectenbeurs in Amsterdam werd in 1611 opgericht en was de eerste aandelenbeurs ter wereld. De beurs heeft in de ruim vierhonderd jaar daarna enkele gebouwen ‘versleten’, maar het onderkomen dat door architect Berlage werd ontworpen is nu al ruim honderd jaar het thuishonk van de beurshandelaren op Beursplein 5. Zijn er nog handelaren op de beursvloer dan, nu alles digitaal in een split-second de wereld over flitst? Jazeker! Kijk maar:

    Openbare Bibliotheek
    De hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek op het Oosterdokseiland is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. In vergelijking met de vorige historische gebouwen, is het gebouw van de bibliotheek nog piepjong: geopend in 2007. Bij nieuwe architectuur passen strakke foto’s, ik hoop dat onderstaande foto daaraan voldoet.

    Rob van Esch is professioneel architectuurfotograaf, gespecialiseerd in het vastleggen van ruimtes: binnen, buiten en stedelijke ruimtes. Zijn werk wordt o.m. vertegenwoordigd door Offset ("a new, curated collection of extraordinary, engaging imagery from top artists and storytellers around the world") en Hollandse Hoogte.

    Als je geïnteresseerd bent in zijn werk en in updates van dit blog, dan is Rob te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.