Pieter Dhaeze

  • Iets wat je niet ziet, ........ geplaatst op zaterdag 22 oktober 2016 14:53:17 door pjcdhaeze

    Als ik een review schrijf over een camera, lens of printer of ik begin met een artikel over een bepaalde nieuwe camerafunctie, dan ga ik vooraf eerst even met het betreffende onderwerp ’spelen’. Ik neem het nieuwe gereedschap mee tijdens ‘een blokje om’ of kies in het veld de nieuwe instelling, zodat ik me bij thuiskomst een beeld kan vormen van het praktisch nut van de te bespreken ‘nieuwigheid’. Aan de hand van die eerste praktische ervaringen test ik vervolgens de camera of functie onder gecontroleerde omstandigheden en probeer het vervolgens met een nuttige toepassing onder de aandacht van mijn lezers te brengen. Want wat heb je aan een nieuwe functie of instelling als je er geen betere foto’s door gaat maken of je de hogere kwaliteit niet kunt zien. Want iets wat je op een foto niet ziet, daar hoef je je ook niet druk over te maken en tijd aan kwijt te zijn. En met dat ‘zien’ bedoel ik niet 100% in Photoshop - want dat is een soort microscoop - maar gewoon op normale kijkafstand op een telefoon, iPad, televisie of op een A3 (klik hier). Zo ben ik al jaren geleden gestopt met het bekijken van fotoprints met mijn neus op het papier. En krijgen beeldscherpte en -ruis als kwaliteitscriteria steeds minder gewicht in mijn oordeel over een camera of lens.

    Klik op het vraagteken....

    Bovenstaande bespiegeling werd afgelopen week weer actueel (en is ook de reden van dit blogje), toen ik een begin wilde maken met een artikel over Dual Pixel RAW  (DPR) op de EOS 5D mark IV. Prachtige camera (review), van alle gemakken voorzien, snel en met hoge beeldkwaliteit, die DPR als USP hoog op zijn affiche heeft staan. Met DPR zou je het scherpstelpunt achteraf moeten kunnen verschuiven, het bokeh moeten kunnen aanpassen en lensspiegeling moeten kunnen verminderen. Met de nadruk op ‘zou moeten kunnen’, want na meerdere blokjes om, verschillende studiotests en vele uren turen op 100% in DPP, kon ik van geen van de drie genoemde aspecten een significant en praktisch voorbeeld presenteren. Het idee achter DPR is intrigerend en in sommige klinische omstandigheden misschien enigszins waarneembaar, maar als je het niet ‘ziet’, dan hoef je er ook niet naar te kijken en kan deze optie gewoon uit blijven staan. Wil je er toch alles van weten, kijk dan op de betreffende pagina op Canon NL (klik hier) of de video van Tony Northrup (klik hier).

    Vind jij wel een zichtbare praktische toepassing van DPR, aarzel dan niet dat met ons te delen en stuur ons een mailtje (klik hier). Of laat een linkje achter in een onderstaande reactie.

    Vanuit de bespiegeling ‘iets wat je niet ziet, daar hoef je niet naar te kijken’ heb ik mijn mijmeringen nog meer de vrije loop gelaten, waaruit de volgende ‘tegeltjeswijsheid’ werd geboren:

    ‘Fotografie anno 2016 heeft geen betere camera’s nodig, maar betere fotografen’.

    want iédereen kan áltijd nog iéts leren! Toch? Of is dat wel heel erg zwart-wit? Wat vind jij?


    • Tweeledig dinsdag 25 oktober 2016 19:01:23
      Geplaatst door: Arjen
      Ik ben het redelijk met je eens Pieter. Tegenwoordig is de kwaliteit van het glaswerk en de sensoren dusdanig goed dat 90% van de mensen die fotograferen bij lange na niet de kwaliteit uit die combinatie weten te halen. Van de overige 10% die dit wel kunnen zal je zien en horen dat er nog genoeg verbeteringspunten zijn aan vooral de sensoren. Ondanks alle nieuwe technieken is het nog bijna niet te doen om met 1 enkele belichting een perfect uitgebalanceerde foto te krijgen.
    • belichting ipv positie donderdag 10 november 2016 12:58:15
      Geplaatst door: Ludwig Desmet
      zou men er niet beter aan doen om één van de twee pixel-helften een aantal stops minder gevoelig te maken, om in één shot een HDR beeld te kunnen vangen. Lijkt me zinvoller dan micrometers verschuiving waarmee je minimale (niet zichtbare) veranderingen kan aanbrengen achteraf, my2cts.
    • Goed idee donderdag 10 november 2016 18:05:57
      Geplaatst door: Pieter Dhaeze
      Goed idee. De dubbele pixels kunnen misschien beter ingezet worden om een hoger contrast te registeren (groter dynamisch) bereik of om te zorgen voor minder ruis bij hoge ISO's.
    • DPR en 4K  zaterdag 12 november 2016 09:30:29
      Geplaatst door: Yolanda Sciarone
      Maak de camera liever betaalbaar. Ik heb nog geen moment naar DPR gekeken. Ook heb ik nog nooit gefilmd met een van mijn camera's. Deze functies kunnen er wat mij betreft gewoon af!

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.