Pieter Dhaeze

 • Hoe (on)eindig is YouTube? geplaatst op donderdag 6 april 2017 13:42:19 door pjcdhaeze

  Laatst was een fotovriend van me op bezoek. Hij liet me vol trots zijn nieuwste aanwinst zien. Een Hasselblad 500 C/M, een analoge middenformaat camera met een 80mm lens. Hij heeft vroeger gefotografeerd met een soortgelijke camera en hij wilde anno 2017 de rust van die vervlogen dagen weer herbeleven. De bewuste camera had hij op de kop weten te tikken in Spanje en dit exemplaar zag er nog uit als nieuw. Ook werkte alles nog. Maar hoe het precies werkte, daar gaf de handleiding niet meteen duidelijkheid over. En wat doe ik dan tegenwoordig. Ik tik het probleem in in YouTube en het was eigenlijk geen verrassing dat we de camera na twee korte clips aan de praat gekregen hadden en de eerste foto konden maken.

  En dat brengt me op het onderwerp van deze blog: YouTube. Zoals gezegd gebruik ik dit medium als alwetende vraagbaak en deel ik ook mijn eigen kennis via het YouTube-kanaal van EOSzine (klik hier). Ik doe dat laatste sinds februari 2009, gelijktijdig met de start van EOSzine. Ik weet nog goed dat de eerste filmpjes in 720p (25 fps) waren en niet in full-HD, omdat het uploaden anders redelijk lang duurde en ook het verwerken door YouTube de nodige tijd in beslag nam.

  Maar dat is tegenwoordig wel anders. Want datatransport, -verwerking en -opslag zijn nog zelden een bottleneck. Het aantal uploads naar YouTube is in die acht jaar explosief gestegen en bovendien kun je nu zelfs 2160p (=UHD, 4K) met 60fps uploaden, zoals deze clip (klik hier). Opgenomen met een EOS 1DX mark II is dat 95 MB per seconde video. En dergelijke bestanden kun je tegenwoordig gewoon op YouTube plaatsen.
  Een toenemend aantal uploads van steeds hogere kwaliteit zorgt voor een ongekende datastroom, zowel up als down. En wat te denken van de benodigde opslagruimte. En back-up. Letterlijk onvoorstelbaar. Bovendien zijn alle uploads vanaf 2005 nog beschikbaar. Waar laten ze al die Terabytes? En hoe kan ik dat door mijn coaxkabel zo snel uploaden en ook vloeiend downloaden? En waarom is YouTube ALTIJD beschikbaar en waarom is de downtime NUL? En dat dan ook nog allemaal gratis.

  Datacompressie
  Volgens mij zit de ‘truc’ van YouTube in datacompressie en dat doet me denken aan een boek dat ik een aantal jaren geleden gelezen heb, De Broncode. Het onwaarschijnlijke, maar waarschijnlijk toch waargebeurde verhaal van televisiereparateur Jan Sloot (Wikipedia). Hij had een compressiesysteem voor video uitgevonden, waardoor de bestandsgrootte tientallen malen kleiner kon zijn dat normaal. Zijn vinding is nooit geopenbaard en samen met hem het graf ingegaan, maar ben je een complotdenker, dan lijkt anno 2017 zijn revolutionaire compressie toch toegepast te worden. Want door dezelfde coaxkabel van mijn internetaansluiting gaat ten opzichte van 10 jaar geleden een veelvoud van megabytes (up- en download) en een SD-kaartje van 256 GB is nu gewoon in de winkel te koop, terwijl in mijn jonge jaren een CF-kaart van 64 MB al een ‘behoorlijk grote jongen’ was.


  Er moet toch een moment komen dat deze ogenschijnlijk oneindige opslag vol raakt en dat er een data-infarct ontstaat. En wat dan? Hoe moet het leven verder zonder YouTube, want op het punt van kennisplatform is YouTube bijna vergelijkbaar met Wikipedia. Om over de impact op de entertainment maar te zwijgen. Het feit dat PewDiePie bijna 55 miljoen abonnees heeft zegt genoeg. Steeds meer mensen kijken minder reguliere televisie en steeds meer YouTube en andere vormen van video-on-demand.
  Hoe kan dit allemaal? Waar gaat dit eindigen? Weet jij het?

  Statistieken YouTube: klik hier.


  • De toekomst van Youtube vrijdag 7 april 2017 13:27:45
   Geplaatst door: Gert
   Om het netwerk van Youtube en Google online te houden zijn enorme hallen vol met opslag nodig. Die opslag kent net als de snelheid van je internet verbinding een steeds sneller groeiende ontwikkeling. Data neem toe, maar de capaciteit van harddisks ook. 6 of 8 Terabyte in een harddisk is al mogelijk. Maar ook compressie van video wordt verbeterd. Zo is Google met VP9 bezig om digitale video's om te zetten naar kleinere bestanden en kunnen we hetzelfde doen met H265, de opvolger van H264. De hoeveelheid opslag kunnen we ons niet voorstellen. Een paar jaar geleden heb ik voor twee kasten gestaan waarin Google zijn spare harddisks had liggen. 2 Terabytes opgestapeld in twee kantoorkasten vol. Klaar om omgewisseld te worden met defecte disks die op hun beurt waarschijnlijk in een RAID draaien. Op die manier wordt data behouden. Het houd waarschijnlijk op als Youtube als Internet TV zender gaat functioneren. De content weer teruggeven aan de producent. Misschien gaan ze wel over op een nieuwe technologie waarbij hun opslag capaciteit groeit; bijvoorbeeld: optische disks. Feit is dat we ook in onze camera's steeds grotere opslag nodig hebben. Mijn eerste kaartjes waren 16 en 128 Megabyte groot. Nu kun je met gemak 16 en 256 Gigabyte kaartjes kopen. De opnametijd blijft hetzelfde, maar het materiaal neemt in opslag toe vanwege hogere resoluties. Uit eigen ervaring ben ik over een ding zeker: de engineers van Youtube hebben er een dagtaak aan om alles online te houden, en als ze dat lukt zal de populariteit van Youtube met de dag alleen maar groter worden.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.