Pieter Dhaeze

  • Beeldmanipulatie: waar ligt de grens? geplaatst op zondag 29 oktober 2017 09:13:35 door pjcdhaeze

    Oktober was een heftige maand als het om digitaal beeld gaat. Niet direct om het fysiek maken van foto’s, maar hoe je dat beeld anno 2017 allemaal kunt manipuleren. Reden genoeg voor een korte bespiegeling met de vraag die we ons al eerder gesteld hebben “beeldmanipulatie: waar ligt de grens?”

    Smartphones
    Op het gebied van fotografie worden smartphones steeds meer ‘smart’-camera’s. En als een nieuwe telefoon wordt aangekondigd en getest, dan is een van de belangrijkste onderdelen de kwaliteit van de camera en die is tegenwoordig ‘pretty amazing’. Een onscherpe achtergrond is geen probleem meer. Apple doet dat met een dual lens-systeem in zijn iPhone 8 en X en Google bereikt op dat punt prima resultaten met slechts één lens en heel intelligente software. En die intelligentie gaat verder dan alleen een onscherpe achtergrond. Gezichtsherkenning wordt steeds beter, sneller en nauwkeuriger en je kunt zelfs ‘studio’-effecten loslaten op een portretfoto. Bovendien zetten de telefoonfabrikanten sterk in op neurale netwerken, kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’. Geen idee wat het allemaal precies doet, maar een telefoon wordt steeds meer een supercomputer in zakformaat.

    Adobe
    Ook het bewerken van foto’s op een mobiel apparaat neemt professionele vormen aan met de introductie deze maand van Lightroom CC. Een app op telefoon of tablet, waarmee je nagenoeg alle parameters van de module Ontwikkelen van het ‘echte’ Lightroom in je vingertoppen hebt. Bovendien staan al je (RAW) foto’s in de cloud en kun je dus op elke plaats met internet je foto’s op de hoogste kwaliteit beheren, bewerken en delen. Wie had een paar jaar geleden gedacht dat bandbreedte en cloudopslag zo ‘alledaags’ en toegankelijk zouden worden.

    Adobe is ook op andere gebieden heel druk met het ontwikkelen van ‘intelligente’ en innovatieve oplossingen en ze hebben dat vervat in Sensei. Hiermee willen ze het leven van de creatieve professional nog leuker en simpeler maken. Neem maar eens een kijkje op hun Sensei-pagina (klik hier). En zie je liever concrete voorbeelden van al die ‘slimheid’, laat je dan verbazen door 11 spectaculaire beeldmanipulaties (klik hier), zoals die getoond werden tijdens de Adobe Max op 18 oktober.

     
    Irista Dat software steeds slimmer wordt, bewijst ook Canon die in Irista op basis van de inhoud van een beeld automatisch trefwoorden (tag) laat toevoegen aan een foto. Hoewel nog niet 100% perfect, is deze ‘tagging’ toch al behoorlijk accuraat. Lees hier meer over Irista (klik hier).
     

    Lightroom Classic
    Sommige ‘slimme’ beeldmanipulaties zijn dus al realiteit en anderen zullen in de nabije toekomst in de wereld van foto en video hun intrede doen. Spannend.

    Tot die tijd ga ik als fotograaf gewoon nog steeds aan de slag met twee ‘oudjes’ in beeldbewerking: Photoshop en Lightroom. En zeker met de nieuwste versies van deze programma’s (oktober 2017: CC 2018 en Classic CC) kun je je behoorlijk creatief uitleven. Zo heb ik naar eigen smaak en beleving onderstaand beeld levendig gemaakt uit een heel somber RAW-bestand. Ik kan er met plezier naar kijken, maar wat vind jij ervan. Hoe ver kun je gaan met beeldbewerking? Waar ligt de grens?

    Maak je eigen versie van dit RAW-beeld (CR2 of DNG, EOS 5D mark IV). Onder de inzendingen verloten we een Xpozer (75 bij 50 cm). Ga de uitdaging aan en verleg je grenzen!
    Inzenden naar info@eoszine.nl kan tot en met 26 november.


    • Schilderkunst dinsdag 7 november 2017 17:29:29
      Geplaatst door: Maes Hugo
      Tegenwoordig is digitaal fotograferen en bewerken zowat de schilderkunst van de moderne mens aan het worden. De mogelijkheden zijn net als bij het schilderen enkel beperkt door de creativiteit. Van mij mag het gerust, ik kan er van genieten!
    • Beeldmanipulatie : ja, mààr.... donderdag 23 november 2017 21:10:47
      Geplaatst door: Ann Desmet
      Ik speel zelf heel graag met PS mààr ik blijf er wel over waken dat 'k mijn onderwerp in alle eenvoud laat schitteren zoals op het moment van opname. Althans, dat is steeds mijn streefdoel. Ik wil een eerlijk beeld brengen van de realiteit maar uiteraard 'manipuleer' ik voor de leute en voor een plagerijtje ook wel eens. En wat jij deed met die foto, doet me beseffen dat 'k nog ontzettend veel te leren heb ! Wanneer geef je nog eens een cursus in België ? :-)
    • Geloofwaardig. vrijdag 15 december 2017 07:50:43
      Geplaatst door: Donald Willemsen
      De grens bij het bewerken van een foto ligt bij de geloofwaardigheid. De bewerking mag ook niet opvallen bij uitvergroten naar 100%. Het kan soms erg moeilijk zijn. Een voorbeeld: Op een foto pas je de lucht aan waarop het zonlicht uit een andere richting komt dan op de oorspronkelijke foto. Vaak valt dan direct op dat de schaduwen verkeerd vallen. Die schaduwen aanpassen is dan gewoon niet te doen. Maak je zo'n bewerking, dan ben je naar mijn mening een grens overschreden. Inmiddels is de winnaar bekend. Gefeliciteerd!!!

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.