Pieter Dhaeze

 • Teveel foto's! geplaatst op donderdag 15 oktober 2020 12:45:19 door pjcdhaeze

  Zoals je misschien al weet heb ik eind augustus met enige weemoed afscheid genomen van mijn trouwe EOS 5D mark IV als hoofdcamera. Tijd voor ‘A New Kid In Town’ en sindsdien heeft de EOS R6 zijn vaste plaats overgenomen in mijn fototas. Hoe mijn ervaringen zijn met deze spiegelloze full-frame camera kun je lezen in een artikel op EOSzine (klik hier).

  Teveel foto’s
  Je zult aan de toonzetting van het genoemde artikel merken dat ik behoorlijk enthousiast ben over de mogelijkheden, bediening en beeldkwaliteit van de EOS R6 (review). Op sommige puntjes even wennen, maar na anderhalve maand ben ik volledig vertrouwd.

  En hoewel ik dus heel blij ben met deze nieuwe camera, verschijnt er toch af en toe een frons op mijn voorhoofd. Ik merk elke keer dat ik thuiskom van een sessie (landschap, architectuur, portret) dat ik voor mijn doen veel, heel veel foto’s gemaakt heb. Veel meer dan met mijn EOS 5D mark IV. Bovendien zijn er bij portretreportages duidelijk meer foto’s precies goed in focus, daar waar mijn EOS 5D mark IV wel een neus ‘pakte’ in plaats van een oog. Ik moet dus veel meer foto’s downloaden, moet uit veel meer opties kiezen en kan minder foto’s ‘weggooien’. En omdat ik altijd in RAW werk, ben ik dus langer bezig in Lightroom en zie ik door de toename van het aantal ‘keepers’, dat de sessies meer opslagruimte in beslag nemen. Natuurlijk zijn meer en betere foto’s een luxeprobleem, maar voor iemand die ooit begonnen is met een digitale camera met alleen 2 MB interne opslag en met een PC met een harde schijf van 200 MB, zijn sessies van 250 foto’s (5 GB) toch best wel fors.

  Waarom eigenlijk meer foto’s?
  Je zult je waarschijnlijk afvragen waaróm ik nu meer foto’s maak met mijn EOS R6 dan vroeger met de EOS 5D mark IV. Bij landschap, maar vooral bij architectuur, schiet ik altijd automatische trapjes (drie foto’s) en bij de EOS 5D mark IV ook altijd vanaf statief. Vooral dat werken met statief ‘beperkt’ in een zekere zin het snel spontaan kiezen van een iets ander of creatiever standpunt. Dus ben ik ‘trapjes’ uit de hand gaan fotograferen met de EOS R6. Met 12 fps (trapje in een kwart seconde), de interne beeldstabilisatie én het variangle lcd-scherm is het resultaat van statiefkwaliteit en kan ik ze vlekkeloos monteren in Lightroom tot een HDR. Ik betrap mezelf erop dat ik als een ‘kijk-en-klik’-fotograaf trapjes loop te schieten. Klik-klik-klik. Klik-klik-klik. Klik-klik-klik. En dan gaat het rap met het aantal foto’s. En dan heb ik het nog niet over het eventueel maken van automatische scherpsteltrapjes (klik hier).

  Een tweede ‘fotovreter’ is de motordrive van 12 fps in combinatie met de gezichtsherkenning. Zowel op het LCD als in de EVF, dus je bent altijd paraat als er een mens (of dier) in beeld komt. Toen ik laatst mijn kleindochter van 2 jaar een kwartiertje ‘op de korrel’ nam, was ik al snel 250 foto’s verder. Sommige reeksen lijken dan wel een frame-serie van een film. En eigenlijk zijn die 250 foto’s niet het grootste probleem, maar het feit dat ze voor 95% allemaal in focus zijn. Dan moet je dus uit 240 scherpe foto’s kiezen, waarbij de verschillen in pose en uitdrukking minimaal zijn, maar toch relevant. En omdat je geen 240 foto’s met je dochter wil delen, moet je daaruit dan een selectie maken van maximaal tien stuks. Dat is pas echt een tijdrovende klus. Zoals gezegd een luxeprobleem en mijn vader zou gezegd hebben “beter mee verlegen, dan om verlegen”, maar toch.

  Als blije fotograaf mag ik dus niet klagen over teveel goede foto’s, maar het ‘grote’ aantal foto’s is voor de overstappende DSLR-fotograaf misschien toch wel een puntje van aandacht. Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me hieronder weten.


  • klik-klik-klik-klik-klik vrijdag 16 oktober 2020 14:26:30
   Geplaatst door: Wim Tuitman
   Hoi Pieter, Herkenbaar probleem. Kom je thuis met 250 foto's van één kastanje in het bos, allemaal even scherp en hetzelfde belicht. Als ik het verschil niet meer kan zien, maakt het volgens mij ook niet zo heel veel uit alsik er één bewaar en 249 verwijder. Ik had op vakantie 40 foto's van een boom bij zonsopkomst gemaakt, voor het geval het zonlicht op die ene foto net iets beter uitkwam. Ook had ik er één foto van gemaakt met een net iets andere compositie. De ironie is dat ik die 40 foto's heb verwijderd en die andere waar ik er maar één van heb, heb ik ondertussen op groot formaat geprint. Die bleek toch een stuk beter. Had misschien net iets beter gekund qua scherpte, maar daar heeft niemand die de foto zag iets van gezegd.
  • 5dIV naar R6 zondag 18 oktober 2020 06:51:46
   Geplaatst door: Barry Mikkers
   In de R6 review geef je maar 1 ster aan de R6 voor landschap fotografie en noemt zelfs de SX 70 een betere optie. de R6 met een L lens is bijna 10x zo duur.
  • Keuzes dinsdag 20 oktober 2020 09:38:42
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Hallo Barry, mijn kanttekeningen bij het artikel over de EOS R6 zijn natuurlijk subjectief. https://www.eoszine.nl/3639633/Canon-EOS-R6.html Die ene ster voor landschap komt voort uit dat je als pro-fotograaf zoveel mogelijk pixels ter beschikking wil hebben. Ook zijn aspecten als IBIS, gezichtsherkenning en een snelle motordrive geen pluspunten voor een landschapsfotograaf. Voor de vrijetijdsfotograaf is 20 Mp van de EOS R6 meer dan voldoende en ik ben er persoonlijk heel tevreden over. Dat ik de SX70 noem, is omdat elke systeemcamera 'groot' is als je lichtbepakt onderweg moet zijn. De EOS R6 is natuurlijk geschikt voor reisfotografie, maar kan 'te groot' zijn. Al met al heb je als fotograaf anno 2020 veel keuzes en blijft het ook zo dat de perfecte camera niet bestaat.
  • te veel foto's  donderdag 29 oktober 2020 18:27:47
   Geplaatst door: Ineke Stofmeel
   dag Pieter, Ik lees dat je met weemoed afscheid hebt genomen van je 5D Mark IV. Snap ik heel goed. Maar volgens mij heb je er iemand anders heel blij mee gemaakt! 😉 Ik heb zelf ook de neiging om veel te veel foto’s te maken van een onderwerp. Ik probeer dat nu echt wat te beperken. Veertig foto’s van hetzelfde. Dan is het heel moeilijk om een keuze te maken. Vooral als je aan het eind van de dag 400 foto’s hebt en dan moet gaan kiezen. Frustrerend. Wat ik tegenwoordig ook vaak doe, is op de camera zelf al een aantal deleten. Dus vlak na de opnames. Je weet vaal al wel welke foto’s sowieso niet goed zijn. Dus gelijk deleten. Spaart me ’s avonds een hoop werk.
  • JPEG of RAW maandag 2 november 2020 12:21:40
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Hallo Ineke, veel foto's maken gaat vaak ongemerkt. Ook ik gooi dus soms foto's weg vanaf mijn camera, maar dan alleen die met een verkeerd kader of onjuiste timing. Als ik twijfel over helderheid, scherpte of kleur, dan doe ik de beoordeling toch liever op mijn computer in Lightroom. Want het beeld dat je op je camera ziet is een (in-camera bewerkte) JPG-voorvertoning en dat geeft vaak toch een andere indruk dan de (onbewerkte) RAW. Succes met je EOS 5D4. Prachtige camera.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.