Pieter Dhaeze

 • Van telefoonfoto naar fake/fine-art geplaatst op zondag 4 april 2021 11:35:58 door pjcdhaeze

  Landschapsfotografie laat ik graag aan de experts over, zoals Bas Meelker (klik hier), Johan van de Watering (klik hier), Arjen Noord (klik hier) of Tony Vingerhoets (klik hier). Dat is ook een van de redenen geweest dat mijn EOS R6 en EF 16-35mm f/4L IS laatst zijn thuisgebleven, toen we voor een wandeldagje naar de kust zijn geweest.

  Van telefoonfoto (boven) naar fine art (onder). Klik voor 100% vergelijking. 

  Telefoonfoto’s
  Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet van landschappen kan genieten, want wandelen over het strand en door de duinen levert prachtige vergezichten op, van het eerste zonlicht tot na zonsondergang. En hoewel genieten van uitzichten – volgens mijn vrouw – prima mogelijk is zonder camera, kan ik dan toch de verleiding niet weerstaan om tijdens zo’n wandeling steeds mijn telefoon tevoorschijn te halen om snel een speciaal moment of bijzondere beleving vast te leggen. En eerlijk gezegd doet zo’n telefoon dat helemaal niet zo slecht. Ik stel niets in, houd de telefoon op armlengte en knip een paar kiekjes, waarbij de plaatjes – dankzij allerlei slimme automatische bewerkingen – soms verrassend goed het gevoel van dat moment weten vast te leggen als je ze terugkijkt op je telefoob. Zo kun je zo’n heerlijk dagje uit toch nog eenvoudig herbeleven en eventueel ook delen.

  Bewerken
  Mijn telefoon kan in het nieuwe bestandsformaat HEIC opnemen en dat geeft je iets meer ‘ruimte’ om foto’s te bewerken, wat ik dan ook niet kan laten door ze in Lightroom te importeren. Eigenlijk doe ik dat tegen beter weten in, omdat ik ondertussen heb ervaren dat telefoonfoto’s op 100% in Lightroom of Photoshop technisch de nodige mankementen vertonen (ruisonderdrukking, compressie-artefacten, banding in gradaties) en zeker geen ruimte geven voor een verliesloze nabewerking. Dus daarom ben ik eens anders aan de slag gegaan, waarbij de opzet was om in Lightroom ‘vuile’ kleuren en artefacten te versmeren en het contrast en de verzadiging zodanig aan te passen dat er een soort ‘fine art’-beelden zouden ontstaan. Hoe dat proces in zijn werk gegaan is, kun je in deze clip zien (klik hier). Het eindresultaat zie je hieronder. Persoonlijk vind ik het wel iets hebben en sluit het ook wel enigszins aan bij de rust en – redelijk zeldzame – windstilte die we die dag ervaren hebben. Ook is hij nu meer geschikt voor print op groter formaat, zelfs op fine art-papier.

  Van telefoonfoto (links) naar fine art (rechts). Klik voor 100% vergelijking.  

  Voor mij heeft bovenstaande ‘foto’ wel het hoge Zen-gehalte waar ik naar op zoek was. Maar wat vind jij van deze stijl? Is het ‘fine art’ of is het ‘fake art’? Wil je deze 'stijl'-methode ook op andere strandfoto's toegepast zien, klik dan op onderstaande afbeelding.


  • RAW smartfoon donderdag 29 april 2021 11:45:24
   Geplaatst door: Ed Coenen
   Ik heb nu een paar dagen met de RAW op mijn Samsung gefotografeerd, in de telefoon opgeslagen als .DNG, met bewerking in Capture One. Het feit dat je het diafragma niet kan instellen, maakt dat je de creatieve kant van fotografie nog niet volledig kan benutten. Zelfs niet met de vaste lensopening waaraan menig objectief een puntje kan zuigen.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.