Pieter Dhaeze

 • ‘Up to the past....’ geplaatst op maandag 19 augustus 2013 08:39:56 door pjcdhaeze

  Met de recente review van de Loreo ‘Lens in a cap’, het artikel over Instagram in Lightroom en een opmerking van EOSziner Ben Lassing (bedankt!) moest ik laatst terugdenken aan een voorwoord in EOSzine 1204 van juni 2012.

  In het begin van deze eeuw werd de kwaliteit van digitale fotografie met argusogen bekeken. Pas na enkele jaren wist dit nieuwe medium zich van alle scepsis te ontdoen en als je nu kijkt naar de stand der techniek, dan is de beeldkwaliteit (belichting, kleur, detail, ruis) op een niveau gekomen, die destijds door niemand voor mogelijk werd gehouden. En dan niet alleen binnen handbereik van de professional, maar zelfs van de beginnende fotograaf.
  Omdat tegenwoordig onderscheid door hoge beeldkwaliteit dus niet zo eenvoudig meer is, zien we de laatste tijd - dankzij telefoon- en tabletfotografie - een trend dat de kwaliteit van foto’s weer bewust verlaagd wordt met allerlei creatieve foto-effecten: vignettes, extra korrel, gemuteerde kleuren, hoge contrasten, onscherpte. Zaken waar we jarenlang tegen ‘gevochten’ hebben, worden nu zonder schroom weer digitaal toegevoegd voor het broodnodige onderscheid. Nu is deze ‘hipstamatic’-hype wel even leuk, maar hoe kijken onze kinderen straks terug op hun ‘hippe’ Instagram-jeugdfoto’s? Zoals onze generatie kijkt naar een vergeelde zwart-wit foto van opa en oma?
  De hang naar ‘ouderwetse kwaliteit’ blijkt tevens uit de opkomst van camera’s met een retro-look en van lenzen van plastic. Ook op dit punt zijn we in 2013 op basis van jarenlange praktijkervaring gekomen tot camera’s met een optimale ergonomie en bediening (EOS 7D, EOS 1D X) en lenzen met minimale afwijkingen. Nu dat eenmaal gerealiseerd is, gaan we het onszelf weer moeilijk maken met het gebruiks(on)gemak en lenskwaliteit van dertig jaar geleden.

  De mensheid zit toch wel heel bijzonder in elkaar en ik vraag me af wanneer de eerste 17” led-televisie verschijnt in een jaren 50 buis-TV kast of een mp3-speler in de vorm van een vinyl singeltje. En misschien gaat ‘Back to the future’ part four wel ‘Up to the past’ part one heten ;-)


  • Kleverige nostalgie maandag 14 oktober 2013 12:03:47
   Geplaatst door: Ben Lassing
   Vroeger kon het (nog) niet beter, alhoewel de techniek steeds verbeterd werd... Op dit moment zijn we een heel eind gevorderd, maar geldt nog steeds in relatieve zin bovenstaande stelling. De mens blijkt behept met een nogal kleverig nostalgie-gen. Hij wil steeds maar terug naar het verleden. Terug naar de oude school (letterlijk...) en/of 'old school'. Oude TV-programma's zijn weer in. Platenspeler plus vinyl platen leven weer op. Foto's worden kunstmatig 'verslechterd'. En dat allemaal terwijl diezelfde mens de nieuwe verworvenheden nog niet tot op haar relatieve bodem heeft verkend en er toch al een oordeel over heeft. Meestal slechter dan vroeger. Zo is het dus ook met fotografie... Men loopt wellicht vast in die moderne techniek en grijpt dan terug naar een punt wat zekerheid biedt. Of, doen alsof met sausjes, sepia en zwart/wit. En dan roepen dat dat het einde is. Persoonlijk probeer ik zoveel mogelijk gelijk op te lopen met de zich ontwikkelende techniek, zonder steeds het nieuwste van het nieuwste te willen hebben, maar het wel proberen te begrijpen. Dan groeit er in het continuüm van de (foto-)techniek een basis waar vanuit je kunt werken en begrijpen. Je wilt zo goed mogelijk. En dat oude is dan passé... Kortom: Zelf heb ik geen nostalgisch gen en ben daar best blij om.
  • Mee eens, al blijft het iets persoonlijks. maandag 14 oktober 2013 14:49:37
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Bewaar het goede, filter het nieuwe.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.