Pieter Dhaeze

  • De beste (camera) wensen voor 2014 geplaatst op donderdag 2 januari 2014 09:48:26 door pjcdhaeze

    Rond de jaarwisseling is het op alle fronten een terugkijken op het oude jaar en een vooruitkijken naar wat gaat komen. En dus voor mij ook aanleiding om eens te kijken wat er in 2014 uit de hoge camerahoed getoverd mag worden.

    Wat er in 2013 al is...
    Om goed in te kunnen schatten wat er op cameragebied allemaal nog te wensen is, is het nuttig om eerst eens stil te staan bij welk gereedschap er op dit moment beschikbaar is. Want misschien zijn we als fotografen eigenlijk al behoorlijk verwend.
    Als je kijkt naar de camera line-up van Canon eind 2013 dan begint die bij een EOS 100D/1100D en EOS 700D en loopt via de EOS 70D en EOS 7D naar de volbeeldcamera’s EOS 6D en EOS 5D mark III. Professionals hebben de beschikking over de EOS 1D mark IV en de EOS 1D X.
    Er is dus voor elk budget een volwaardige systeemcamera van 300 tot 6000 euro, waarbij een heel uitgebreid scala van accessoires (lenzen, flitsers, gps, wifi) beschikbaar is, zowel van Canon zelf als van derden. Hiermee kan elk denkbaar onderwerp gefotografeerd worden van vakantiekiekje tot onderwateropname, van landschap tot macro en van portret tot actiefoto. Natuurlijk zouden we unieke specificaties van verschillende camera’s in één body willen combineren, maar dat is helaas technisch onmogelijk.

    Het huidige aantal pixels van 18 tot 22 miljoen van de actuele EOS-modellen is meer dan voldoende voor de meest gangbare publicatieformaten. Een spread in een tijdschrift bij 300 dpi is geen probleem en een vergroting van 150 bij 100 cm is met 5100 bij 3400 pixels (85 dpi) van kijkafstand nog haarscherp. Foto's voor full-HD (1920 bij 1080 pixels, 2 Mp) en zelfs 4K (3840x2160=8Mp) zijn geen probleem voor de huidige EOS-camera’s, dus voor elke vorm van beeldschermpresentatie (en internet) hebben ze pixels genoeg aan boord. Als je veel meer dan 24 Mp op een sensor zet, dan gaat dat ten koste van de beeldkwaliteit bij hogere ISO’s. En zou je toch behoefte hebben aan dat pixeloverschot om bijvoorbeeld een foto sterk te kunnen croppen (bijsnijden), dan moet je ook wel de lenzen hebben die die pixels van voldoende detail kunnen voorzien, wat een heel hoge investering vraagt.
    Voor wat betreft video hebben alle genoemde camera’s voldoende functionaliteit aan boord om mooie filmpjes te maken. Het is echter de onbekendheid met dit medium, waardoor veel fotografen de videofunctie zelden gebruiken. Met de juiste accessoires (o.a. statief) en software (Premiere Elements of iMovie) kan met een kleine inspanning toch een prima videoproductie gemaakt worden.

    RAW
    Alle EOS-camera’s ondersteunen 14-bits RAW en als je dit bestandsformaat ontwikkelt in Lightroom 5, dan gaat het technische niveau van je foto’s met sprongen vooruit. Vooral de mogelijkheid om hoge contrasten te overbruggen in landschappen, bij interieurs en bij concerten maakt RAW zoveel beter dan JPEG, ongeacht of je nu een EOS 100D gebruikt of een EOS 6D.

    Wat er in 2014 nog mag komen...
    Wat ons betreft mag elke nieuwe EOS voorzien zijn van een kantel- en draai lcd-scherm met aanraakfunctionaliteit. Dat geeft elke fotograaf van beginner tot professional zo veel meer creatieve vrijheid, dat het op elke camera een ‘must’ is. Ook een gebruiksvriendelijke Wifi (met app), GPS en HDR moeten standaard worden. Elke smartphone heeft dat, dus waarom een EOS niet. Zo mag tevens draadloos flitsen gemeengoed worden op een nieuwe camera en kan een interne time-lapse functie eigenlijk ook niet ontbreken. De sensor van een nieuwe EOS hoeft niet meer pixels te hebben, maar wel de ‘Dual Pixel’ technologie van de EOS 70D overnemen. Een snelle autofocus bij Live view en video opent zó veel nieuwe mogelijkheden.
    Op het gebied van lenzen heeft Canon al veel te bieden. Elke nieuwe lens zou STM mogen zijn voor stille AF bij Live view en video. Graag zouden we bovendien een kleine, lichtsterke en betaalbare 22mm (f/2, pancake) en 30mm (f/1.4) willen zien voor APS-C, ideaal voor straatfotografie met bijvoorbeeld een EOS 100D. Ook zou voor camera’s met dit sensorformaat een EF-S 15-85mm f/4 IS STM of EF-S 15-55mm f/2.8 IS STM op de markt mogen komen, zodat je op een EOS 700D, EOS 70D of EOS 7D een echte groothoek standaardzoom beschikbaar hebt, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een EF 24-105mm 4L IS op de EOS 6D.
    Moet er een volwaardige spiegelloze EOS komen als opvolger van de EOS M? Wat mij betreft alleen maar als hij echt een meerwaarde heeft ten opzichte van bijvoorbeeld een PowerShot G16 en dat er ook een ruim assortiment kleine, lichtsterke lenzen bij wordt aangeboden. Lees hierover mijn vorige blog.

    Conclusie
    Welbeschouwd hebben we als fotografen anno 2014 niet zo heel veel te klagen. De media proberen ons wel steeds te doen geloven dat alles wat nieuw op de markt komt mooiere en betere foto’s zal opleveren, maar in de praktijk valt dat reuze tegen. Met de nieuwe spiegelloze camera’s worden niet echt betere of andere foto’s gemaakt dan met het aloude spiegelreflexsysteem.
    We zijn benieuwd wat Canon en de andere fabrikanten in 2014 allemaal uit hun hoge hoed gaan toveren. Ik hoop dat ze ons kunnen verrassen. En is dat niet het geval, niet getreurd, want met de camera’s en lenzen die velen van ons al hebben, kunnen nog jaren prachtige foto’s gemaakt worden. Want uiteindelijk maakt niet de camera de foto, maar degene die op de ontspanner drukt.

    Oproep
    Heb jij wel nog dringende wensen voor een nieuwe camera of mis jij al jaren die broodnodig functie op een EOS, laat het hier dan weten en vul onze wensenlijst aan.


    • natuurlijk... vrijdag 3 januari 2014 08:57:11
      Geplaatst door: Martin
      Het lijkt soms alsof het met een Canon lastiger is een natuurlijk ogende foto te maken. De foto's zijn wel mooi, maar het kost meer moeite de werkelijkheid te registreren dan bij sommige concurrenten. Misschien heeft dat met het beperktere dynamische bereik te maken? Canon legt de nadruk op video, naar mijn idee gaat dat ten koste van de fotografie puur sang...
    • kleur vrijdag 3 januari 2014 09:11:59
      Geplaatst door: Martin
      Ik hoop dat Canon nog eens komt met een foveon-achtige sensor, die per pixel de kleur kan bepalen. Op het gebied van kleurweergave is bij digitaal naar mijn idee nog winst te halen. Een bayer sensor met "te veel" pixels heeft voor kleurregistratie wel meer meetpuntjes, dus misschien is voor zuivere fotografie het helemaal niet zo gek het aantal pixels te verhogen. Hoe dan ook: perfecte, realistische kleurweergave bij digitaal is mijn Nummer 1 wens.
    • Kleur en beleving zaterdag 4 januari 2014 09:17:31
      Geplaatst door: Pieter Dhaeze
      Bedankt voor je input. Interessant punt: kleurweergave. Prima onderwerp voor een volgende blog. Dan kom ik hier uitgebreid op terug.

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.