Pieter Dhaeze

  • KeuzeSTRESS = meer van hetzelfde! geplaatst op dinsdag 5 april 2022 07:58:33 door pjcdhaeze

    Laatst had ik een korte mailwisseling met een lezer over de keuze van de ‘beste’ software om ruis te verwijderen (Dfine2, Neat Image, Topaz Denoise, Lightroom, Photoshop, DxO, Luminar etc.). Naar aanleiding hiervan ontstond bij mij meteen een déja vu naar alle vergelijkende tests die ik de laatste 20 jaar gedaan heb van hard- en software. Camera’s, lenzen, printers, RAW-converters, foto-editors, fotoboeken, afdrukcentrales en ook software om te verscherpen en om ruis te verwijderen.

    Meer van hetzelfde
    Alle tests heb ik met volle overtuiging gedaan om de ‘beste’ van iets te vinden en dat soms in een traject van meerdere jaren. En wat ben ik er uiteindelijk wijzer van geworden? Terugkijkend heb ik geleerd dat in bijvoorbeeld de beginjaren van RAW-converters of fotoprinters, bij het relatief kleine aanbod de verschillen groot waren. Er was echt heel duidelijk een ‘beste’ en ‘slechtste’ in de test. Heerlijk. Nooit twijfel.

    Tot het moment dat je merkt dat de kwaliteit van een RAW-converter of van een printer meer afhankelijk is van de kwaliteit van de foto, dan van de kwaliteit van het test-object. Je bent dan aan het pixelpeepen in Photoshop of zit met je neus op het papier om de verschillen te kunnen zien. Na 10 jaar waren de RAW-converters en fotoprinters zo ‘volwassen’ geworden (lees: technisch uitontwikkeld), dat alle ‘verbeteringen’ daarna weinig praktisch toegevoegde waarde hadden. Soms zag je nog wel eens een significante stap vooruit, maar dan toch voor een heel specifieke toepassing. Of je anno 2022 nu RAW-converter (of printer) A, B, C of D gebruikt, het is vaak afhankelijk van de input-kwaliteit van de foto of de kennis van de gebruiker hoe ‘goed of slecht’ ze zijn.

    Cars en camera’s
    Ik heb de ontwikkeling van camera’s en fotografie al eerder vergeleken met auto’s (klik hier), en die vergelijking gaat ook anno 2022 op als het gaat om onnodige ‘keuzestress’. Als jongeling kocht ik in 1985 een sportieve tweedehands auto van een vermaard Italiaans merk. Ik wist meteen al dat ie na een aantal jaren zou gaan roesten en dat hij olie zou verbruiken. Dat was toen helemaal niet vreemd bij ‘oudere’ auto’s van bepaalde merken. Nu zie je echter eigenlijk nooit meer een geroeste auto en olie verliezen doen brandstofauto’s ook niet meer. Eigenlijk is er geen slecht automerk meer en ‘negatieve vibes’ zijn alleen gebaseerd op incidentele slechte ervaringen met een auto of met persoonlijke voorkeur. En omdat je eigenlijk niet meer kunt kiezen op basis van technische kwaliteit, wordt het verschil tussen auto’s tegenwoordig vooral bepaald door een overmaat van opties. Want blijkbaar willen we – ondanks ‘keuzestress’ – bij alles wat we aanschaffen anno 2022 een overdaad aan ‘keuzes’.

    Keuzestress
    Met de toename van het aantal keuzes de laatste 20 jaar is het onderlinge kwaliteitsverschil dus steeds kleiner geworden. En hoewel mensen altijd geneigd blijven tot Ajax/Feyenoord-, Windows/Apple- of Mercedes/BMW-discussies, moet je eigenlijk toegeven dat anno 2022 ook bij hard- en software voor fotografie de verschillen vaak een persoonlijke voorkeur betreffen of alleen betrekking hebben op een heel specifieke taak of handeling.

    Dus in de uitgebreide keuze van de beste software om ruis te verwijderen, moet je een paar demoversies uitproberen, een keuze maken (het kan eigenlijk geen foute keuze zijn) en dat betreffende programma moet je je dan zo goed mogelijk eigen maken voor de beste resultaten. Zo heb je nooit meer keuzestress als het gaat om zaken die al lang op de markt zijn en nagenoeg uitontwikkeld zijn. Er is in objectieve zin zelden meer een echte ‘beste of slechtste’. Wat vind jij?

    Tags: pjcdhaeze

    • M modes dinsdag 26 december 2023 12:31:57
      Geplaatst door: Edu
      De vraag gaat niet over dit artikel maar ik zou graag weten wanneer je in de M stand fotografeerd,maakt het dan nog uit welke instelling je toestel staat. Spotmeting of deelmeting centrum gewogen of hebben die geen invloed meer, omdat je in de M stand foto grafeerd? Vriendelijke groet, E.Bakker

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.