Pieter Dhaeze

  • Augmented Cloud-photography geplaatst op maandag 2 februari 2015 17:41:06 door pjcdhaeze

    Als ik weer eens weg zit te dromen bij een mooie camera of lens, dan vraag ik me ook altijd af hoe de toekomst van fotografie er uit zal zien. Er zijn de laatste tijd wel wat ontwikkelingen op dat gebied, maar die zijn meer van hetzelfde en niet echt vernieuwend. Sinds het digitale tijdperk hebben we een sensor en een lens en daar moeten we het mee doen. Meer pixels, hogere ISO’s, groter dynamisch bereik, wel of geen spiegel; het idee van een foto maken blijft hetzelfde. Je kadert een onderwerp, zorgt voor de gewenste instellingen en drukt op de ontspanner.

    Op zich een leuke bezigheid, maar je creativiteit als fotograaf blijft toch beperkt door het onderwerp waar je met je camera voor staat. Een beetje spelen met compositie, scherptediepte, belichting en kleuren en dan houdt het ook wel op. Sta je voor een prachtige zonsondergang, maar is de voorgrond een druk bedrijventerrein, dan heb je dat maar te slikken. Of sta je eindelijk voor het Vrijheidsbeeld, maar is het een grijze lucht. Jammer, maar helaas. Dat had je je toch heel anders voorgesteld en je krijgt zelden een tweede kans.

    Hoe vaak komt het niet voor dat je iets toe zou willen voegen aan een foto? Wel die zonsondergang, maar liever een bergmeer op de voorgrond. Of het Vrijheidsbeeld, maar dan met een strakblauwe lucht. Een paar vogels in de lucht als eyecatchers. Geen mensen op het Sant Marcoplein. Sneeuw op een bergtop. Kleur in een bollenveld. Zo kan ik nog wel even doorgaan. We zouden dat wel kunnen doen in Photoshop, maar eigenlijk moet dat al in het veld gebeuren. Want dan beleven we het nog steeds ‘in het echt’.

    Dat is dus misschien wel de toekomst van de fotografie. Je kadert een beeld met een apparaat of gewoon met je ogen en afhankelijk van je eigen fantasie voeg je daar vanuit de cloud direct (spraakgestuurd?) elementen aan toe: het silhouet van een skyline of een blauwe lucht met stapelwolken. De bibliotheek van beeldelementen is dan schier onuitputtelijk. Heb je je beeld zo samengesteld uit het werkelijke onderwerp en jouw toevoegingen, dan druk je op de ontspanner (of wat dat dan ook is) en het beeld wordt rechtstreeks in jouw persoonlijke cloud gezet. Geen geheugenkaart, geen computer.

    Hoewel bovenstaand gedachtespinsel nog niet bestaat, is er al wel een woord voor: augmented reality of in ons geval augmented cloud photography. In goed Nederlands: toegevoegde internet fotografie. En alsof ik profetische gaven heb, zag ik vorige week toevallig een artikel met een video over de Hololens van Microsoft. Daarmee vul je de wereld in zoals jij hem wilt zien en beleven. Dan hoeven we er alleen nog maar een foto van te maken en mijn droom wordt werkelijkheid.


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.