Pieter Dhaeze

 • Ai = bedrog? geplaatst op donderdag 21 september 2023 07:40:16 door pjcdhaeze

  Laatst heb ik een video op YouTube geplaatst waarin ik de nieuwste functies in Photoshop versie 25.0 nader heb toegelicht en gedemonstreerd. Eén van de nieuwe mogelijkheden is om met behulp van Artificial Intelligence (Ai) een foto levensecht uit te breiden of zelfs inhoudelijk te veranderen: Generatief vullen.

  De video wordt veel bekeken en krijgt ook veel reacties. De meeste kijkers zijn verwonderd hoe Generatief vullen de wereld van beeldbewerking gaat veranderen. Een enkeling is echter minder enthousiast over de technologische voortgang en noemt het ‘bedrog’.

  Die term ‘bedrog’ liet me maar niet los. Is Ai = bedrog? Dat vroeg ik me dus af, toen ik een paar dagen later met mijn camera tijdens een uitstapje door het centrum van een stad liep. Ik zag er prachtige, ruime inbreidingsprojecten met mooi groen, maar draaide ik me om, dan zag ik zwerfafval, graffiti en vervallen, leegstaande winkelpanden.

  Als ik op dat moment een foto-opdracht gekregen zou hebben van de gemeente om een beeldverslag te maken van de stad, dan had ik twee compleet verschillende series kunnen aanleveren: óf een florerende nieuwe woonkern met veel ruimte voor groen en ontspanning, óf een naargeestige, onveilige binnenstad met veel leegstand.

  Dat die twee beelden zo verschillend kunnen zijn, komt niet door beeldmanipulatie of door Ai, maar gewoon omdat je als fotograaf door keuze van je standpunt en kadrering, slechts een beperkt deel van de realiteit kunt laten zien. En of die eigen realiteit dan ‘bedrog’ is, wordt vervolgens helemaal bepaald door de intenties van de fotograaf, oftewel ‘Human Intelligence’ (Hi).

  Daarom moeten we niet Ai of een andere technologie de schuld van geven van het ‘bedrog’, maar moeten we vooral kijken naar de ‘Hi’ van de mens die die technologie gebruikt. Artificial Intelligence en alles wat nog gaat volgen, kunnen we toch niet tegenhouden. Laten we het met onze ‘Human Intelligence’ verstandig en oprecht gebruiken.

  P.S. Beide voorbeeldfoto's zijn gratis Adobe-stockfoto's van onbekende, willekeurige locaties. Ik heb ze in Photoshop aangevuld met elementen gemaakt met Generatief vullen.


  • AI wel of niet toejuichen donderdag 21 september 2023 20:08:38
   Geplaatst door: Donald Willemsen
   Al enige jaren zijn er fotobewerkingsprogramma's die gebruik maken van AI. De een is er al ver mee gevorderd en de ander moet de kinderschoenen nog ontgroeien. Bij die laatsten horen Photoshop en Lightroom. Noodgedwongen moeten ze volgen omdat ze anders marktaandeel gaan verliezen. Luminar bijvoorbeeld is al ver gevorderd in het gebruik van AI en dat doen ze niet slecht, mede omdat het vanaf het begin AI de insteek was om dit te gaan uitwerken. De anderen moeten wel volgen. Je ziet nu dus ook dat steeds meer bewerkingsprogramma's deels gebruik gaan maken van AI en dat kan in een aantal gevallen heel goed zijn. Bij verscherping bijvoorbeeld. Als AI goed gebruikt wordt en de basis is een realistische (lees: echte) foto, dan heb ik daar geen problemen mee in die zin dat er geen zaken worden toegevoegd die er oorspronkelijk niet waren/zijn. Als AI gebruikt wordt om een locatie te ontdoen van toeristen, dan vind ik dat geen probleem. Maar AI gebruiken om op basis van een tekst een beeld samen te stellen vind ik 'not done'. Dan is het geen echte foto meer. Mijn conclusie: AI op de juiste manier gebruikt, kan een weldaad zijn voor de foto, die je zelf hebt geschoten.
  • MB? zaterdag 30 september 2023 13:40:38
   Geplaatst door: Frans
   Ben het eens met het merendeel van het artikel. Waar ik een andere mening over heb: als een foto van een een locatie wordt ontdaan van toeristen en deze wordt gebruikt om andere toeristen voor zo'n locatie te interesseren (reisgids b.v.) dan vind ik dat ordinair MB (menselijk bedrog). Met hartelijke groet, Frans Rombout www.picturepartners.nl
  • Blijf van je onderwerp af zondag 1 oktober 2023 09:17:54
   Geplaatst door: Marc De Laet
   Ai is inderdaad een prachtige uitvinding en ik gebruik het in mindere mate ook, maar ik zorg er wel voor dat mijn gekozen onderwerp natuurlijk blijft en niet wordt gemanipuleerd. Ik ben van mening: Photo Ai ja, maar blijf van uw onderwerp af!
  • Mens bepalende factor dinsdag 3 oktober 2023 07:46:02
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Bedankt voor jullie reactie. Het probleem van Ai is niet de techniek, maar hoe de mens die techniek gebruikt. En die mensheid heeft op dat punt geen beste reputatie (buskruit, alcohol etc.). Dus zal het gebruik van Ai voor kwaadwillende mensen helaas beperkt moeten worden. Verder is Ai een welkome toevoeging aan beeldbewerking.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.