Pieter Dhaeze

 • De laatste foto geplaatst op zaterdag 9 april 2016 11:58:24 door pjcdhaeze

  Een onderwerp dat in de fotografie maar zelden aan bod komt is de dood. We praten er liever niet over, laat staan dat we het in beeld willen brengen. Toch worden we er op een dag allemaal mee geconfronteerd als een dierbare komt te overlijden.

  Als 55+-er is me dat de laatste jaren regelmatig overkomen. Ooms en tantes die vaak op een gezegende leeftijd van 80 jaar of ouder het aardse voor het eeuwige verruilen. Veelal wordt dit ontijdige nieuws telefonisch door een neef of nicht overgebracht, waarbij het gesprek bijna altijd afgesloten wordt met de vraag of ik een foto van de overledene zou willen bewerken voor op een bidprentje. Ik ben altijd blij dat ik een bijdrage kan leveren in deze moeilijke tijden, maar ben meestal minder verheugd als de betreffende foto wordt toegestuurd. Bijna zonder uitzondering is het een foto gemaakt met een telefoon, waarbij het niet de initiële opzet geweest is om de persoon in kwestie flatteus in beeld te brengen. Sterk tegenlicht, zeer onrustige achtergrond, weinig licht, winterkleding (jas/das/hoed/pet), zonnebril, ogen half dicht. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoewel de familie altijd tevreden is met het resultaat van mijn bewerkingen en het kleine printformaat heel vergevingsgezind is ten aanzien van ruis en onscherpte, leidt het bij mij elke keer weer tot de overpeinzing waarom we zelden tot nooit een echt goede portretfoto hebben van onze naaste dierbaren.

  Ik ga hier niet het antwoord geven op die vraag. Maar wat ik wel wil doen is om iedereen die een systeemcamera heeft op te roepen om jaarlijks bij een verjaardag, op vakantie of met Kerstmis foto’s te maken van de betreffende aanwezigen met het doel die personen flatteus te portretteren. Als groep of individueel. Niet met de gedachte voor bidprentjes, maar gewoon omdat een mooie portretfoto altijd welkom is. Als profielfoto op social media, als achtergrond op je telefoon of als onderdeel van de familiefotomuur in de hal of woonkamer. Hopelijk komen de betrokken modellen nog vele jaren voor de lens, maar mocht het onvermijdelijke moment dan toch een keer aangebroken zijn, dan is er in ieder geval een goede – en relatief recente – portretfoto, die de nagedachtenis aan deze dierbare nog jaren levend kan houden.

  TIPS
  • Neem even de tijd, maar houdt het spontaan
  • Gebruik een langer brandpunt van 50 tot 200mm
  • Kies een diafragma van f/4 of groter, sluitertijd niet langer dan 1/60s en Auto ISO
  • Zoek daglicht in de vorm van een vensterraam
  • Plaats het model schuin op de richting van het licht
  • Zoek of maak een rustige achtergrond
  • Flits - indien nodig - bij voorkeur indirect of, nog beter, off-camera


  • Helemaal waar maandag 18 april 2016 16:51:20
   Geplaatst door: dora van de Loo
   Beste Pieter, Steeds vaker denk ik dat mensen over 10 jaar helemaal geen foto meer hebben die bruikbaar zou kunnen zijn. De meeste mensen fotograferen vluchtig met mobiel en zelden gaan ze de computer op. Mobieltje versleten en een nieuwe aanschaffen heeft vaak tot gevolg dat de fotos verloren gaan die erop staan. Zo jammer...ik weet het is de tijd. Toch raakt me je artikel in deze omdat ik daar zo vaak over nadenk. Groetjes Dora
  • Vluchtig dinsdag 19 april 2016 12:07:47
   Geplaatst door: Pieter
   Dank je voor je reactie. De samenleving is anno 2016 zo vluchtig, dat het juist nu steeds meer van belang wordt die vluchtige momenten vast te leggen en zorgvuldig te bewaren (en te koesteren). Zo ook met portretten. Anders ga je het pas missen als het te laat is.
  • Herkenbare mooie oproep donderdag 21 april 2016 11:13:29
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Hi Pieter, je hebt een mooi verhaal geschreven welke ook voor mij zo herkenbaar is. Ook ik krijg wel eens een verzoek van familie, vrienden of kennissen of ik de foto van oom Frans of tante Klara kan verbeteren voor ene mooi bidprentje. An zich geen probleem ware het niet dat het vaak foto's zijn van wel zeer slechte kwaliteit. En natuurlijk doen we er alles aan om oom Frans of tante Klara zo goed en mooi als mogelijk er uit te laten komen. Zelf ben ik ook bezig met het heel familie archief te digitaliseren en op gelegenheden waar het uitkomt een portretfoto te maken van familieleden, zodat als de tijd komt (en hopelijk duurt dat nog lang) er mooie portretfoto's zijn van onze familie. Groetjes, Huub
  • Zo belangrijk  woensdag 13 februari 2019 11:39:49
   Geplaatst door: Elly
   Onlangs kreeg ik de vraag of ik de foto's die ik 8 jaar geleden had gemaakt nog had. Haar vader was overleden en op die foto's stond hij zo mooi. Verbaasd was ik dat ze in die 8 jaar tijd geen mooie foto's hadden van vader. Geluklig kon ik haar de foto's vam die reportage toesturen omdat ik ze nog had. Bij iedere familieshoot maak ik altijd foto's van ouders samen en alleen omdat het op enig moment het dierbaarste is wat je nog hebt. Zelf heb ik ze niet, recente foto's van mijn ouders voordat ze overleden, vandaar dat ik dat een ander zo gun.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.