Canon Maxify GX6050/6550

Pieter Dhaeze vrijdag 25 augustus 2023

Printen in 2023? Wie doet dat nog? Tegenwoordig gaat toch alles digitaal? In veel gevallen is dat zo, maar als je een eigen bedrijf (bv. fotograaf) hebt, dan zul je merken dat een printer toch een onmisbaar onderdeel is van de kantooruitrusting. En ook aan een balie van een receptie kan een multifunctional dagelijks zijn diensten bewijzen met het scannen en kopiëren van documenten en ID-kaarten. Canon voorziet in die behoeftes met de een nieuwe serie 3-in-1 full-colour refill multifunctionals met zeer lage verbruikskosten. Wij hadden de Maxify GX6550 op de redactie.

Maxify GX6550 socmed

Printkosten
De inktprijs van de kleine cartridges (ca. 10ml) in consumenten inkjetprinters schommelt tussen 1,5 en 2 euro per ml en is veelal een drempel voor aanschaf of intensief gebruik van dergelijke printers. In de Maxify GX6550 zijn de cartridges echter vervangen door hervulbare reservoirs, waardoor die milliliterprijs gedaald is tot ongeveer 17,5 cent, dus slechts 10% van de cartridgeprijs. Met een navulflacon Zwart van 170ml (30 euro) kun je ongeveer 6000 A4’tjes tekst afdrukken. Dat is dus een halve cent per printje, terwijl een velletje printpapier zelf 1 à 2 cent kost. Met een cartridge inkjetprinter kost het afdrukken van een foto op 15 bij 10 cm normaal gesproken zo’n 40 ct (papier 20 ct en inkt 20 ct), maar nu wordt dat dus 22 ct, omdat de inkt slechts 2 ct kost. De genoemde kostprijs is natuurlijk afhankelijk van de dekking van het document, maar de besparing door refill-inkt in  plaats van cartridge-inkt is overduidelijk en hoeft geen belemmering te zijn in gebruik van de printer.

Let wel dat de aanschafprijs van een refill-inkjet multifunctional aanzienlijk hoger is dan een vergelijkbare cartridge 3-in-1 inkjet, maar dat kun je bij veelvuldig gebruik snel terugverdienen. Eén flacon Zwart (GI-56) van 170 ml kost 30 euro. Dat zijn 14 cartridges van CL-561XL Zwart van 12,2 ml à 23,50 euro, totaal ca. 330 euro. Een verschil van 300 euro!

GX6050-6550
Voor deze bespreking hebben we van Canon Benelux de Maxify GX6550 toegezonden gekregen. Voor wat betreft specificaties en mogelijkheden is deze all-in-one identiek aan de Maxify GX6050. Het verschil tussen deze modellen is de orientatie van de ADF (GX6050: zijkant. GX6550: voorzijde) en de grootte van de scanplaat (GX6050: A4. GX6550: A5). De GX6050 is bedoeld voor algemene kantoortaken (ZZP-fotograaf) en de GX6550 richt zich op recepties van bijvoorbeeld hotels en autoverhuur. De prijs (9/2023) van de GX6050 is ca. 450 euro en van de GX6550 ongeveer 50 tot 100 euro hoger.

Ontwerp en aansluitingen
De Maxify GX6550 is een compacte multifunctional van 40 bij 40 cm en 26 cm hoog. Hij neemt niet veel plaats in, maar de bovenzijde moet wel toegankelijk zijn voor eventuele handmatige papierinvoer of gebruik van de scanplaat en ADF (Auto Document Feeder). De uitvoering is degelijk, maar zorgvuldigheid bij gebruik is – zoals eigenlijk altijd – gewenst. De printer is redelijk eenvoudig te installeren (via ij.start.canon) en bij het vullen van de inktreservoirs is morsen eigenlijk niet mogelijk en kun je ook de kleuren niet verwisselen, dankzij de unieke ‘sleutelfunctie’ van vulmond en schenktuit.

connecties sleutelfunctie

De printer is via USB en LAN bedraad aan te sluiten aan een computer en draadloos te verbinden met je telefoon of tablet via een wifi-netwerk of via wifi-direct. Je kunt ook printen vanuit de cloud. Het is helaas niet mogelijk om gelijktijdig via zowel LAN als via wifi te printen. Tot slot is er ook een USB-slot waarvan je bestanden kunt afdrukken of waarop je scans kunt op slaan. Helaas ontbreekt er een SD-kaartslot.

lan-aansluiting usb-stick

Papier in- en uitvoer via de lade aan de voorzijde spreekt voor zich en betreft A6 tot A4. De achterinvoer kan gebruikt worden voor (zwaarder) fotopapier. De glazen scanplaat is A5. Je kunt dus geen A4 via de plaat scannen. Dat kan wel via de ADF, die je langs de voorzijde kunt 'voeden'.

bedieninspaneel invoer achterzijde
ADF scanplaat

De printer is vanuit de computer aan te sturen met onder andere de Canon Inkjet Smart Connect, waarbij nog vele andere apps beschikbaar zijn voor diverse andere taken. Ook kun je vanaf je telefoon of tablet met de Print-app van Canon printen en scannen. Via het touchscreen bedieningspaneel op de printer kun je ook veel taken uitvoeren, waaronder het printen van sjablonen voor bijvoorbeeld ruitjes- of lijntjespapier. Uiteraard kun je de printer aansturen vanuit je Office-apps of bijvoorbeeld Photoshop.

Canon IJ smart connect

Beleving
Ik heb al vaker geschreven over de intense beleving van een afgedrukte foto ten opzichte van een vluchtige blik op een beeldscherm. Dus als je klanten meer wil bieden dan een linkje naar Instagram of Facebook, dan kunnen afgedrukte foto’s misschien net het verschil maken bij het verkrijgen van een opdracht of het presenteren van de foto’s van een fotosessie. De Maxify GX6550 kan je daarbij van dienst zijn.

Snelheid en kwaliteit
De Maxify GX6550 is een vlotte printer en hoewel de start van een print of scan soms even op zich laat wachten, worden de meesten taken snel en zonder haperen uitgevoerd. Een foto op A4-formaat op hoge kwaliteit duurt ongeveer 2 minuten. Een stapeltje A4-tekstvellen printen via de ADF is een kwestie van een druk op de knop en een minuutje later ligt het resultaat in de opvangbak.

fotoscan GX6550-klein

De printkwaliteit is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van het papier, maar als je tekst met illustraties afdrukt op 80 of 90 grams kwaliteitspapier (Double A of Color Copy), dan is het resultaat haarscherp. Een briefpapier met logo is superstrak en het genoemde lichtblauwe ruitjespapier doet in scherpte niet onder voor off-setdruk.

Als je foto’s afdrukt, doe dat dan op fotopapier van Canon. Dat garandeert de juiste helderheid/contrast en de beste kleuren, die gedurende langere tijd niet verbleken. Ondanks slechts vier CMYK-inkten in de GX6550 zijn de fotoafdrukken toch prima van kwaliteit voor wat betreft scherpte en kleuren. Zelfs zwart-wit foto’s komen er redelijk goed uit. Het is natuurlijk geen fotoprinter, maar voor een multifunctional is het meer dan acceptabel. De printer kan helaas op geen enkel formaat randloos afdrukken.

Geluid
In ruimtes waar mensen aan het werk zijn, kan het geluid van een printer soms storend zijn. Dat kan ook met de Maxify GX6550 het geval zijn, want deze printer heeft geen speciale stille modus en maakt geluid als elke andere inkjet. Werk je alleen met deze 3-in-1, dan past het geluid bij de opdracht die je printer uit laat voeren en is het indicatie dat zijn werking.

Taken
Als 3-in-1 multifunctional kan de Maxify veel administratieve, educatieve en promotionele taken verrichten voor de ondernemende ZZP-fotograaf. Hieronder een (beknopte) lijst. Weet jij er nog meer taken, laat het dan onder dit artikel weten.

 • Briefpapier met kleurenlogo
 • Papieren offertes en facturen voor klant en/of eigen administratie
 • Kopiëren van contracten of ID-kaarten
 • Voorbeeldprintjes en collages tot A4
 • Hand-outs voor lezingen
 • Instructies bij workshops
 • Checklists
 • Indexprints
 • Gepersonaliseerde wenskaarten
 • Vouchers voor cursisten
 • Kleurplaten voor de (klein)kinderen
 • Patronen voor naai- en papierwerk

Samenvatting
De Maxify GX6550 van Canon - en dus ook de GX6050 - is een zeer veelzijdige multifunctional die prima past in een actieve bedrijfsvoering waarin veel geprint wordt. De Maxify GX6550 is redelijk snel, eenvoudig te bedienen en produceert goede kwaliteit (foto) prints, scans en kopieën. Zijn ‘unique selling point’ is echter de zeer lage verbruikskosten, waarmee bij redelijke hoge printvolumes, de hogere aanschafprijs snel kan worden terugverdiend. Maak je echter maar enkele printjes per maand, dan kun je misschien toch beter een multifunctional inkjet kopen met de klassieke cartridges, zoals de PIXMA TS9550 (klik hier).

Meer informatie en specificaties: GX6050 of GX6550

Poll Afdrukformaat vergroting

Hoe groot druk je zelf of via internet een vergroting af?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.