Review RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS

Pieter Dhaeze vrijdag 08 december 2023

Een weidse beeldhoek op een APS-C camera is door het relatief kleine formaat van de sensor een hele uitdaging, omdat een dergelijke lens korte brandpunten moet hebben en de lens niet ‘te groot en zwaar’ mag worden voor de balans met de kleine camerabehuizing. Groothoekzoomlenzen voor APS-C camera’s zijn dan ook niet dicht bezaaid. Toch heeft Canon destijds (2014) voor het APS-C EOS D-systeem de EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS (review) op de markt gebracht met prima kwaliteiten. Voor het APS-C EOS R-systeem (EOS R7, EOS R10, EOS R50, EOS R100) is nu 10 jaar later de RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS geïntroduceerd. Ik heb deze lens een weekje het veld mee ingenomen en ook vergeleken met zijn EF-S broer.

Fysieke vergelijking van de EF-S 10-18mm (l) met de RF-S 10-18mm (r)
RF-S 10-18mm vergelijking 3D

Ontwerp en bediening
Het eerste dat opvalt is dat de RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS compact is en lichtgewicht. Het verschil in aanzienlijk met de EF-S versie, zeker als je op die lens nog een adapter moet gebruiken voor het EOS R-systeem. De lens heeft een kunststof vatting en is niet speciaal afgedicht tegen stof en spatwater. Altijd even oppassen dus in regen, sneeuw of stoffige omgevingen. De filtermaat is 49mm, dus relatief voordelig, maar wijkt helaas af van de 55mm op de RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS, zijn haast vanzelfsprekende ‘reisgenoot’ (bereik: 10 tot 150mm, 15x zoom van 16 tot 240mm eq.). Je hebt dan toch weer twee maten in je fototas voor polarisatiefilters en variabele ND-filters.

RF-S 10-18mm vergelijking

Je ziet ook meteen dat het een typische RF-S lens is, want knopjes en aanduidingen op de lens zijn minimaal. Wisselen tussen autofocus en handmatig scherpstellen en het in- en uitschakelen van de beeldstabilisatie doe je allemaal via het menu. Toch even wennen. Wat ook wennen is bij een dergelijk korte lens is de houvast en de bediening van zoom- en controlring. En wil je gaan fotograferen nadat de lens in je tas gezeten heeft, dan moet je de zoomring even in de opnamestand zetten. Al deze bedieningsaspecten zijn echter geen dealbreakers en zijn snel vanzelfsprekend, zodat je maximaal kunt genieten van dit groothoeklensje.

De maximale lichtsterkte van de RF-S 10-18mm is nagenoeg hetzelfde als van de EF-S 10-18mm. Dus f/4.5 bij f=10mm en helemaal ingezoomd f/6.3, wat 1/3 stop kleiner is dan de f/5.6 van de EF-S 10-18mm bij 18mm. Een grotere lichtsterkte zou in sommige gevallen wenselijk zijn, maar f/4 of f/2.8 over het hele zoombereik zou deze lens veel groter, zwaarder en duurder maken.

Opvallend is dat een lens met een dergelijk kort brandpunt voorzien is van beeldstabilisatie, want in principe zou je zonder beeldstabilisatie (IS en/of IBIS) bij 1/50s eenvoudig scherpe foto’s uit de hand kunnen maken. Dankzij de beeldstabilisatie kun je met deze lens nu prima lopend filmen/vloggen en zou je bij f=10mm beweging in een landschap (water/wolken) uit de hand willen fotograferen bij bijvoorbeeld 1/5s dan is dat ook goed mogelijk. Canon belooft 4 stops voordeel bij alleen IS (dus op een EOS R10) en 6 stops bij IS+IBIS (EOS R7).

Close-up van AF naar MF
Met de RF-S 10-18mm kun je ook prima close-up fotograferen. Bij 10mm kun je met de frontlens zelfs tot 1cm van het onderwerp komen voor een vergroting van 1:2. Je moet dan wel handmatig scherpstellen. En dat is in deze situatie goed geregeld, want al staat de lens in de autofocus, dan kun je de controlring toch handmatig doordraaien tot zijn kortste scherpstelafstand van 9cm (sensor-onderwerp). Dit wordt netjes weergeven op het display van de camera. Handig.

Prestaties
• Autofocus
De snelheid van autofocus kan een kwaliteitsaspect zijn bij lenzen met zware en veel lenselementen. De RF-S 10-18mm is echter zo compact en licht dat het verschuiven van lenselementen momentaan gebeurt, ook al omdat het een groothoek is. Alleen wanneer je super close-up gaat, wordt het lastiger voor de autofocus, maar dan kun je bij deze lens snel overschakelen op handmatig scherpstellen. Je moet je oor tegen de behuizing van de camera houden om de werking van de autofocus te horen, dus dat is zeker geen storende factor.

portfolio rf-s 10-18mm

• Beeldkwaliteit
Het beoordelen van de beeldkwaliteit is iets bijzonders. Je zou denken dat je het beeld beoordeelt wat op de sensor valt, maar je ziet het beeld wat uit de camera komt. En dat kunnen twee heel verschillende dingen zijn, waarbij het toegepaste lensprofiel bepalend is. De RF-S 10-18mm leunt ook behoorlijk op zo’n profiel, maar de opnamen van onze testcase zien er super strak uit. Geen vignettering, geen chromatische aberratie, geen vervorming, hoge centrumscherpte en slechts zeer geringe hoekonscherpte. Wat wil je als fotograaf nog meer. De RF-S 10-18mm is dus een puntgaaf lensje (als JPEG of RAW met lensprofiel in DPP/Lightroom) en kun je zonder problemen inzetten voor architectuur, landschap, interieur en reportage. Bij de handmatige close-ups worden de foutjes wel iets duidelijker, maar vaak komen die ten goede van het bijzondere beeldkarakter van een close-up groothoekbeeld. Het bokeh is niet spectaculair en dat geldt ook voor de sterstralen. Lensspiegeling is minimaal.

Wil je de beeldkwaliteit van de RF-S 10-18mm vergelijken met die van de EF-S 10-18mm, beide op een EOS R7, bekijk dan de testopnamen van mijn testcase. Zowel bij 10mm als 18mm en zowel bij maximaal diafragma als bij f/8. Ik zie weinig verschillen. De RF 10-18mm iets beter? Wat vind jij?

testcase rfs10-18mm

Samenvatting
Canon is weer in staat gebleken om veel kwaliteit in een heel klein zoomlensje te stoppen, de RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS. Als je een APS-C camera hebt in het EOS R-systeem met een RF 18-150mm f/3.5-6.3 IS dan is de RF 10-18mm een logische toevoeging. Je hebt dan met twee heel compacte en betaalbare lenzen een bereik van 15x zoom, van 16mm tot 240mm eq. Je bent dan paraat voor onderwerpen van weidse landschappen, architectuur, interieur, via reportages en natuur, tot close-ups, portretten, candid en zelfs in geringe mate wildlife en vogels.

Heb je momenteel een EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 dan is de beeldkwaliteit geen aspect om over te stappen. Zoek je een compactere set, dan kun je echter niet om de RF-S 10-18mm heen. De prijs is stevig, maar je zult er jaren plezier van hebben.

Specificaties en meer info: klik hier.
Actuele prijs: klik hier.

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.