Canon PowerShot G1X mark III

door Pieter Dhaeze op zaterdag 16 december 2017

De trend is dat camera’s compacter moeten worden en toch snel moeten zijn met goede beeldkwaliteit. Een spiegelloze systeemcamera lijkt aan deze vraag te kunnen voldoen, maar ondanks diens kleinere behuizing, maakt de lens het geheel toch weer net niet ‘jaszak-passend’. Canon zet daarom sterk in op heel compacte camera’s met een niet-verwisselbare zoomlens, maar wel met een grote sensor. De PowerShot G-serie is daarvan het resultaat en wij zijn persoonlijk heel enthousiast over bijvoorbeeld de PowerShot G7X mark II (review) en de PowerShot G5X (review), die beide een 1-inch sensor hebben voor heel goede ruisprestaties tot ISO 800.

In oktober 2017 verrast Canon ons echter met de PowerShot G1X mark III, het vlaggenschip van de G-serie, die niet een 1-inch sensor als kloppend hart heeft, maar een echte APS-C met Dual Pixel (DPAF), zoals die ook te vinden is in bijvoorbeeld de EOS 80D of EOS M5. Een technisch hoogstandje om zo’n grote sensor in zo’n kleine behuizing te kunnen stoppen. In deze review bespreken we eerst de PowerShot G1X mark III apart en in het tweede deel vergelijken we hem met de PowerShot G5X en met de EOS M5.

g1x3-klein

Ontwerp en bediening
Neem een PowerShot G5X van 112 x 76 x 44 mm en 375 gram en vervang de 1-inch sensor (~13,5x9mm, 20Mp) door een APS-C sensor (~22,5x15mm, 24 Mp met DPAF), pas de lens iets aan en je hebt een PowerShot G1X mark III. Het lijkt onmogelijk om in nagenoeg dezelfde behuizing een drie keer zo grote sensor te stoppen, maar Canon is het gelukt. Een niet geringe prestatie.

Dat de vormfactor van de G5X overgenomen is voor de G1XIII is een prima initiatief, want de hele camera past zo eenvoudig in een jaszak of handtas en de handligging en knopbediening zijn toch heel erg goed. Het voelt al een klein spiegelreflexcameraatje. Samen met het instelwiel bij de wijsvinger, de draairing rond de lens, de hi-res EVF-oogzoeker en het fantastische variangle lcd-touchscreen is bediening van de PowerShot G1X mark III heel vanzelfsprekend en intuïtief. Minpuntje van de combinatie EVF en lcd-scherm is dat de aan/uit-sensor van de EVF heel gevoelig is en dat bij het bedienen van het lcd-scherm dit scherm snel op zwart springt, omdat je met hand of vinger te dicht bij de EVF komt en de camera denkt dat je deze oogzoeker wilt gaan gebruiken. Deze sensor is niet uit te zetten of minder in gevoeligheid.

Noemenswaard is ook de goede stof- en spatwaterdichtheid van de camera, zodat een sneeuwvlok of regendruppel niet direct tot een storing zal leiden. Compactheid, gewicht en uitvoering maken de PowerShot G1X mark III dus een prima camera voor om echt altijd bij te hebben, zowel binnen als in het veld en kan dus dienen als vervanging van je telefoon. Om een compleet beeld te krijgen van de grootte en uitvoering van de PowerShot G1X mark III hebben we een onderstaande video-impressie gemaakt (of klik hier).

youtube-g1x3-presentatie

Stille sluiter
Een groot voordeel van een compactcamera ten opzichte van een systeemcamera (spiegelloos of DSLR), is dat hij een MUTE-stand heeft en je volledig stil kunt werken. Zelfs geen spiegel- of sluitergeluid. De PowerShot G1X mark III is dus ideaal voor concerten en ceremonies, waarbij je tevens profiteert van de grote sensor (=weinig ruis bij hoge ISO’s).

Over de bediening kunnen we kort zijn. Prima, ondanks het kleine formaat. De drie ‘grote’ instelwielen op de camera zijn goed overdacht en samen met het touchscreen en de ring rond de lens, gaat het instellen van de camera intuïtief en heb je alle tijd om aan je onderwerp te besteden. De mogelijkheid om de EVF te gebruiken voor terugkijken geeft nog meer snelheid van handelen, zeker met de mogelijkheid om tijdens het kaderen met de EVF met je duim of vinger het scherpstelpunt te kiezen en te verslepen op het lcd-scherm. Je oog hoeft het onderwerp dus nooit los te laten. Deze touch-AF in combinatie met een oogzoeker zou ook een welkome optie zijn op een EOS DSLR.

Terugkijkgebaren
We weten natuurlijk allemaal hoe we met een touchscreen in- en uitzoomen, schuiven en doorbladeren. De PowerShot G1X mark III kent echter bij terugkijken nog vier handige gebaren om zo foto’s over te zetten naar je telefoon, een foto favoriet te maken, een slideshow te starten of een foto te verwijderen. Allemaal zonder een knopje in te hoeven drukken. Handig!

Mogelijkheden
Hoe compact de PowerShot G1X mark III ook is, Canon heeft hem tjokvol met opties gestopt. Wil je alle specificaties zien, kijk dan op de site van Canon (klik hier). In die spec-list zien we twee opvallende zaken: een in-camera panorama-montage en Gezicht ID. We gaan daar in toekomstige artikelen nog verder op in, maar hier alvast een korte uitleg.

Met de PowerShot G1X mark III kun je in de panorama-modus met de ontspanner ingedrukt een vloeiende beweging horizontaal of verticaal maken, waarbij de camera snel foto’s achter elkaar maakt. Laat je de ontspanner los, dan wordt bijna momentaan een breedbeeld-JPEG gemonteerd in de camera. Veel telefoons hebben deze functie, maar nu dus ook deze PowerShot. Wij vonden de resultaten zeer bevredigend.

g1x3-pano-klein

Met Gezichts-ID kun je portretten van familie, vrienden en bekenden registreren in de camera en als je dit eenmaal gedaan hebt, dan zie je voortaan bij alle foto’s waarop deze personen te zien zijn, een naam van die betreffende personen. Leuke bijkomstigheid is dat Lightroom in de weergave Mensen ook meteen deze Gezichts-ID herkent en toont. Dat bespaart je dus veel tagging en je bent nooit meer iemand kwijt.

Verder heeft de PowerShot G1X mark III de laatste draadloze technologie, dus met wifi, NFC én Bluetooth, zodat je altijd verbonden bent met je telefoon en dus direct foto’s kunt delen via Facebook, Instagram, Twitter en andere online platformen.

Voor wat betreft video is deze PowerShot een goede middenklasser met 1080p 60fps en een prima interne beeldstabilisatie. Het varianglescherm is goed geschikt voor vlogging en tevens kun je er geluidloos vloeiende focuspulls mee doen. Helaas ontbreekt een microfoonaansluiting.

Hieronder zie je videoclips van de volgende unieke opties:
- In-camera panorama-montage: https://youtu.be/YKd6yEN84hk
- Touch AF op lcd-scherm: https://youtu.be/QGZgfn0dKPM
- Gezicht-ID: https://youtu.be/Hzht4LSCPF0

Prestaties
• Snelheid
Vroeger waren compactcamera berucht om hun ‘traagheid’. Die tijd hebben we echter ver achter ons gelaten en overall is de PowerShot G1X mark III een enorm responsieve camera, die je eigenlijk nooit laat wachten. Gebruik wel een snelle SD-kaart (klik hier) voor video en de vlotte motordrive (9 fps RAW/JPEG).
De scherpstelling is snel dankzij de Dual Pixel-AF. In principe kun je bijna het hele kader gebruiken als scherpstelgebied, waarbij je met touch-AF het scherpstelpunt aan kunt wijzen op het lcd-scherm. We hebben toch nog de voorkeur voor de autofocus van een DSLR, maar dat zal wel (oude) gewoonte zijn. 

IMG_0241-klein IMG_0243-klein IMG_0255-klein
IMG_0256-klein IMG_0259-klein IMG_0264-klein

• Hoge ISO beeldkwaliteit
De hoeveelheid ruis bij ISO 3200 is bij de PowerShot G1X mark III hetzelfde als bij de EOS M5. Dit is dus de korrel die we zien in een RAW-bestand in Lightroom en dan zonder Luminantie-ruisonderdrukking. Dat is op zich niet verrassend, aangezien deze twee camera’s dezelfde 24 Mp APS-C DPAF-sensor als kloppend hart hebben.
Interessant is echter om te zien hoe de PowerShot G1X mark III omgaat met de interne ruisonderdrukking die wordt toegepast op JPEG’s. En daarover zijn we aangenaam verrast. De ruiskorrels worden gladgestreken, maar dat gaat niet ten koste van veel detailverlies. De ruisonderdrukking werkt zelfs beter dan bij de EOS M5. Heel opmerkelijk en het zorgt dat ISO 3200 bij JPEG-fotografie met de PowerShot G1X mark III prima bruikbaar is voor grotere publicatievormen, zoals 4K en A3-print.

G1X3-testcase G1X3-testcase
 PS G1X III • ISO 3200 • JPG uit RAW/LR  PS G1X III • ISO 3200 • JPG uit camera
G1X3-testcase G1X3-testcase
 EOS M5 • ISO 3200 • JPG uit RAW/LR  EOS M5 • ISO 3200 • JPG uit camera
   
JPEG vs. RAW
De beeldvorming, ruisonderdrukking en lenscorrectie die de PowerShot G1X mark III toepast op zijn opnamen, zijn zo goed, dat je soms betere kwaliteit krijgt in JPEG dan in RAW in Lightroom. Je hebt echt DPP nodig om de JPEG-kwaliteit te kunnen evenaren met RAW. Dit is een trend die je tegenwoordig veel meer ziet en als je niet met hoog contrast of vreemde kleurtemperaturen werkt, dan kun je soms beter in JPEG dan in RAW fotograferen.

• Dynamisch bereik
Bij de review van de EOS 6D mark II zijn we al dieper ingegaan op het relatieve belang van een groot dynamisch bereik van een sensor (klik hier). Ook onze bloggers hebben zich daar over uitgelaten (klik hier). Toch hebben we ons eigen klinische ‘schaduwverhelder’-testje gedaan met de PowerShot G1X mark III en de resultaten vergeleken met de EOS M5. Duidelijk is dat bij 5-stops verheldering de PowerShot G1X mark III meer kleurbanding laat zien dan de EOS M5. Dat is gezien de vergelijkbare sensor opmerkelijk en we zouden graag eens diep in het hart van de Canon-sensors willen kijken om deze verschillen te kunnen verklaren. In de dagelijkse fotografie zal het dynamische bereik van de PowerShot G1X mark III echter niet beperkend zijn voor opnamen met een hoger contrast, zoals landschappen.

Accuduur
Hoewel de PowerShot G1X mark III de kleine standaard-accu (1250 mAh, 4 Wh) heeft van de G-serie, weet hij toch erg zuinig met zijn energie om te gaan, want gedurende de gehele test hebben we de accu niet op hoeven laden. We adviseren wel om bij aankoop van de camera ook meteen een originele reserve-accu aan te schaffen, zodat je op het einde van een dagje uit niet zonder stroom komt te staan.

• Zoomlens
Een aparte vermelding voor de zoomlens van de PowerShot G1X mark III met een zoombereik van 24 tot 72mm eq. en een maximale lichtsterkte van f/2.8 tot f/5.6. Deze lens is dus niet te verwisselen en is dus net zo bepalend voor de beeldkwaliteit van deze PowerShot als de sensor. We hebben een paar tests gedaan en hebben daarbij in JPEG weinig hoekonscherpte of vervorming aangetroffen en geen vignette of chromatische aberratie. De scherpte in het centrum is erg hoog en dat is bij alle brandpunten al direct bij het maximale diafragma. Bij 72 mm, dus geheel ingezoomd geeft deze lens echt een haarscherp beeld. Deze hoge lenskwaliteit is misschien wel net zo’n grote prestatie als een APS-C sensor in zo’n compacte behuizing. Canon toont daarmee wederom zijn kwaliteiten als vooraanstaand lenzenfabrikant. De lichtsterkte komt overeen met de normale standaardlenzen van EOS-camera en is dus prima geschikt voor mooi onscherpe achtergronden, vooral omdat bij maximaal diafragma de foto’s al bijna 100% scherp zijn. Minderpuntje van deze lens is wel dat de close-ups niet echt een hoge vergroting geven. Een voorwerp van 15 cm vult de breedte van het kader. Dat is leuk voor food en bloemen, maar een vlinder blijft toch wel erg klein. Je zou dit alleen op kunnen lossen door een close-upfilter voor op de lens te schroeven (diameter 38 mm)

Zoomen en handmatig scherpstellen
In- en uitzoomen en handmatig scherpstellen met de zoomlens van de PowerShot G1X mark III is een heel andere ervaring dan met een verwisselbare zoomlens op een systeemlens. Daarbij gaat het zoomen en scherpstellen mechanisch en heb je grote nauwkeurigheid en directe feedback op je actie, terwijl dat bij de PowerShot G1X mark III allemaal elektronisch werkt. Dat is heel erg wennen. Zoomen kun je met de ring om de lens doen en dat kan traploos of in concrete stappen: 24, 28, 35, 50 en 72mm.

• Beeldstabilisatie
Bij 1/15s en f=72mm zijn 95% van alle foto’s scherp. Dat is dus een praktisch voordeel van 2,5 stops. Langere sluitertijden hebben vaak niet zoveel zin, want er zit altijd wel wat beweging in een onderwerp. We hebben 1/5s (bij f=72mm is dat 4 stops) getest uit de hand gekaderd met de EVF en dan is ruim 60% scherp. We mogen dus wel concluderen dat de beeldstabilisatie zowel voor fotografie als video uit de hand een grote toegevoegde waarde is voor scherpe opnamen met de PowerShot G1X mark III

IMG_0018-klein IMG_0026-klein IMG_0033-klein

Vergelijking met PowerShot G5X en EOS M5
Zoals we in de inleiding al hebben opgemerkt is er een trend naar kleinere en lichtere camera’s. Canon heeft daarin ondertussen een behoorlijk grote keuze met niet alleen de PowerShot G-modellen, maar ook de EOS M-serie. Als je dus op zoek bent naar een compacte all-round camera, dan heb je voor de PowerShot G1X mark III twee mogelijke alternatieven: de PowerShot G5X of de EOS M5. De PowerShot G5X is bijna exact net zo groot en is een stuk voordeliger, maar heeft ‘slechts’ een 1-inch sensor. De EOS M5 heeft dezelfde sensor als de PowerShot G1X mark III en is met een EF-M 15-45mm IS ook net zo duur, maar is wel een ‘stuk groter’. Voor een live-vergelijking van de drie genoemde camera’s verwijzen we weer naar het onderstaande clipje. Ook hebben we twee tabellen gemaakt met de belangrijkste specs, waarbij opvalt dat de PowerShot G1X mark III op veel punten ‘the best of both worlds’ is, dus een combinatie van de pluspunten van de G5X en van de EOS M5.

g5x-g1x3-m5-klein

vergelijking-g5x-g1x3-m5_01

PowerShot G5X
De PowerShot G5X heeft een sensor (1-inch) die slechts 1/3 is van het sensoroppervlak van APS-C camera’s. Bij gelijke ISO (bv. ISO 3200) zie je daarom bij de G5X meer ruis. Dat scheelt ongeveer 1 tot 1 ½ stop. Bijzonder is echter dat de lens van de G5X 2 stops lichtsterker is dan van de PowerShot G1X mark III en dit voordeel kun je gebruiken om bij 2 stops lagere ISO (dus ISO 800) te werken. Je ziet dan dat de RAW-ruis minder is dan bij ISO 3200 op de PowerShot G1X mark III.

vergelijking-g5x-g1x3-m5_02

youtube-g1x3-vergelijking

Samenvatting
Er valt veel te vertellen over de PowerShot G1X mark III, want het is in alle opzichten een bijzondere en unieke camera. Hij is in tegenstelling tot spiegelloze systeemcamera’s echt ‘pocketable’ (jaszak/hantdas) en heeft dankzij zijn grote sensor en hoge verwerkingssnelheid toch het karakter van een EOS APS-C camera. De bediening is heel intuïtief en zijn kleine behuizing zit bomvol mogelijkheden. In combinatie met zijn scherpe 24-72mm zoomlens kun je met deze camera alle dagelijkse onderwerpen op hoog niveau registeren.

De vraag is voor wie is de PowerShot G1X mark III nu bedoeld is? Allereerst voor de reizende fotograaf. Of je dat nu als pensionado doet of als fotojournalist, met deze camera fotografeer je net zo onopvallend (en stil) als met je telefoon, maar dan op veel hogere kwaliteit en snelheid. Je kunt onderwerpen benaderen, die voor een grote systeemcamera zouden schrikken. Omdat hij stof- en spatwater afgedicht is, hoef je in ruige omstandigheden niet bang te zijn voor een regendruppel, sneeuwvlok of zandkorrel. Het beeldmateriaal uit deze camera is tot ISO 6400 prima geschikt (JPEG of RAW via DPP) voor grootformaat of voor professionele publicaties. Daar hoef je je niet voor te schamen.

Maar ook voor jonge gezinnen en voor opa’s en oma’s is de PowerShot G1X mark III de perfecte camera. Je kunt hem altijd onopvallend bij je dragen of in de buurt hebben en zo de leukste spontane momenten van je kroost vereeuwigen als foto’s of als video. Zowel thuis als op een citytrip of vakantie. Wederom op het hoogste kwaliteitsniveau, waar je later nog veel plezier van zult beleven.

Tot slot kan de PowerShot G1X mark III ook dienen als tweede camera bij een EOS. Als je dan een keer een opdracht hebt waarbij volledige stilte vereist is of je niet als fotograaf wil opvallen, dan kun je toch met EOS-kwaliteit ruisarme foto’s maken.

Vergelijking specificatie G5X, G1XIII en M5: klik hier 
Specificaties op Canon NL: klik hier

Clip productvergelijking: https://youtu.be/b3xxyIHiSUU 
Clip productpresentatie: https://youtu.be/g1dlXxLUbFE

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.