Review | Canon Speedlite 430EX III RT

door Pieter Dhaeze op woensdag 31 januari 2018

Zelden zie je in de media of op internet een review van een Speedlite-opzetflitser (ook reportageflitser). En eerlijk gezegd zijn ze ook op EOSzine dun bezaaid met alleen een korte bespreking van de Speedlite 270EX II in 2012 (klik hier). Toch kunnen Speedlites een belangrijke rol spelen in een upgrade van je fotografie (creatief en beeldkwaliteit) en daarom staan we deze keer stil bij de Speedlite 430EX III RT, een reportageflitser van Canon uit het middensegment met een erg goede prijs/prestatieverhouding.

Speedlite 430EX III RT
Canon heeft een breed assortiment reportageflitsers (submerk Speedlite EX) variërend van het richtgetal 90 tot 600 en in de prijsklasse van 80 tot 650 euro: Speedlite 90EX, 270EX II, 430EX III RT en 600EX II RT. De Speedlite 430EX III RT kost slechts 260 euro en heeft toch de aspiraties van zijn grote broer, de Speedlite 600EX II RT.

IMG_2784-klein

De 430EX III RT wordt geleverd in een mooie tasje met een standaardje, omnibounce en een kunstlichtkapje. Heel compleet dus. De voeding wordt verzorgd door vier AA-batterijen (alkaline/oplaadbaar, niet meegeleverd).

De flitser is relatief compact en is degelijk ontworpen. Het richtgetal is 43 en dat betekent dat bij ISO 400 en f/4 het bereik van de flitser ongeveer 20 meter is. De flitskop kan zoomen van 24 tot 105mm. Het voordeel van een reportageflitser is dat je deze flitskop kunt draaien en kantelen, zodat je indirect kunt flitsen. In combinatie met een reflectiescherm kom je dan tot heel mooie flitsportretten. In de flitskop zit een groothoekreflector en bouncekaartje ingebouwd, zodat je respectievelijk een betere lichtspreiding hebt bij groothoek en een invullicht hebt bij indirect flitsen.

430ex-kop-klein

De flitser kan gebruikt worden als master (RT) en als slave (IR/RT). Als slave kan ze draadloos aangestuurd worden vanaf een andere Speedlite of door een ST-E2/3 Speedlite-transmitter. De 430EX III RT kan 1e en 2e gordijn flitsen en ze ondersteunt Hi-Speed sync, zodat buiten bij grote diafragma’s toch sluitertijden korter dan 1/200s gebruikt kunnen worden. De communicatie met een EOS verloopt via E-TTL, maar je kunt de flitskracht ook handmatig instellen.

IMG_2790-klein

De bediening op de flitser is heel eenvoudig en de knopjes spreken voor zich. Zet je de Speedlite 430EX III RT echter op een EOS, dan kun je ook de bediening doen vanaf het lcd-scherm op de camera vanuit het menu Functie instellingen externe flitser. Dat is wel zo handig. Dit is zelfs mogelijk als de verbinding tussen trigger en flitser draadloos is.

IMG_2795-klein

Radiotransmissie (RT)
Het voordeel van RT is dat het signaal dat de trigger met de flitser verbindt niet wordt gestoord door het aanwezige licht of andere flitsers en dat ook muren en andere obstakels geen belemmering zijn. Zo kun je een flitser achter een boom zetten of in een andere kamer. Ook is het bereik (ca. 30m) groter dan bij lichttransmissie (10 tot 15m).

Videoclips
Om nog meer over deze superpraktische reportageflitser te weten te komen en hoe je er een low-key portretsessie mee kunt uitvoeren, verwijzen we je naar onderstaande videoclips.

Kennismaking met de Speedlite 430EX III RT van Canon 
youtube-430ex
 
Het optimaliseren van een low-key portret met één Speedlite 430EX III RT 
youtube-1-flitser

Samenvatting
Als je meer wilt gaan flitsen met je EOS, dan is de Speedlite 430EX III RT een zeer aantrekkelijke keuze gezien het grote aantal mogelijkheden en de interessante prijs. Zet hem op de camera en je komt tot prima flitsresultaten, maar wil je nog meer controle, gebruik hem dan draadloos off-camera en stuur hem aan met de ST-E3. Er zal een nieuwe wereld van fotografie voor je opengaan!

Productinformatie: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.