Canon EOS M50

door Pieter Dhaeze op donderdag 05 april 2018

De EOS M-familie groeit gestaag (Canon NL). Naast het topmodel EOS M5 (review) en instapper EOS M100 (review) krijgt de mid-range EOS M6 (review) anno 2018 gezelschap van de nieuwe EOS M50. Een interessante all-round spiegelloze camera die geavanceerde opties zoals een oogzoeker (EVF), 4K-video en C-RAW combineert met een intuïtieve bediening. Onze bevindingen.

EOS-M50-klein

Uitvoering en mogelijkheden
Als je de EOS M50 ziet als een instapcamera voor telefoonfotografen die serieus aan de slag willen met fotografie, dan is het ontwerp en de uitvoering van de EOS M50 precies zoals hij moet zijn en vergelijkbaar met de EOS M5, de PowerShot G5X en de PowerShot G1X mark III (klik hier). Compact met een goede grip en met het hoofdstelwiel en de ontspanner intuïtief te bedienen met de wijsvinger. Zo ben je al veel stabieler en alerter dan met een telefoon en zullen je foto’s minder snel bewogen zijn en zul je ook geen moment hoeven missen. Dat juiste moment kun je ook bij veel licht goed zien door de prima oogzoeker (EVF), waarbij de stabiliteit nog beter wordt. Voor creatievere standpunten heeft de EOS M50 als eerste spiegelloze camera van Canon een variangle touchscreen. Hoge of lage standpunten, selfies en filmen vanaf buikhoogte zijn geen enkel probleem. Het draai- en kantelbare lcd-scherm is ook ideaal voor vloggers (voorbeeld Gordon Laing, klik hier), die bovendien een externe microfoon kunnen aansluiten.

eos-m50-m5-m6-psg1x3-overall

Van de buitenkant is de EOS M50 bijna identiek aan de EOS M5, maar aan de binnenkant heeft Canon behoorlijk wat nieuwe technologie gestopt. Een ‘nieuwe’ 24 Mp sensor met Dual Pixel AF met nieuwe cr3-bestanden (met compressed RAW, C-RAW) en als eerste een DIGIC 8 processor. Die processor zorgt voor snellere dataverwerking, een motordrive van 10 fps en heeft de deur geopend naar 4K-video op een consumenten EOS. De EOS M50 heeft dus op veel fronten de primeur voor EOS-camera’s en samen met de aantrekkelijke prijs maakt dat de EOS M50 tot dé ideale instapcamera van dit moment. Klik hier voor alle specificaties en mogelijkheden.

01_IMG_0101-klein 02_IMG_0108-klein 03_IMG_0066-klein
04_IMG_0071-klein 05_IMG_0062-klein 06_MVI_0106-1-klein

Bediening
De bediening van smartphonecamera's en instap systeemcamera's komt steeds meer naar elkaar toe en de EOS M50 is daarvan een goed voorbeeld. De camera heeft niet veel ‘moeilijke’ knopjes, de bediening kan bijna volledig via het Quick-menu op het lcd-scherm en de automatische programma’s zijn niet alleen slimmer geworden, maar ook nog enigszins aanpasbaar. Zo kun je in de ‘Groene-Plus’-stand toch zelf een scherpstelpunt kiezen (tikje op het scherm) en kun je via een ‘creatieve’ touchbutton kiezen voor een onscherpe achtergrond (optisch) of de foto helderder/donkerder maken zonder dat je iets hoeft te weten van diafragma of belichtingscompensatie. Dus eigenlijk zoals je gewend bent op je smartphone. Ook herkent de camera automatische onderwerpen, zoals close-up, food, landschap en portret.

huid verzachten-klein

En wil je dat zelf kunnen kiezen, dan heeft de EOS M50 elf scènes die je helpen bij onder andere HDR of meetrekken of zodat je de camera volledig stil kunt gebruiken. Een minderpuntje in de bediening via het lcd-scherm is dat de oogsensor voor het wisselen tussen EVF en lcd-scherm te gevoelig afgesteld staat en je bij het bedienen van het lcd-scherm soms onverwacht een zwart scherm krijgt, omdat de camera denkt dat je de camera voor je oog gaat houden.
Belangrijk voor het doorgroeien als fotograaf is dat de EOS M50 ook als een ‘echte’ EOS bediend kan worden en over een P-, Av-, Tv- en M-stand beschikt met alle bekende instelmogelijkheden en menu’s. Ze kan voor de doorwinterde EOS DSLR-fotograaf dus prima dienst doen als tweede camera of als compacte reportagecamera.

Youtube-product

Prestaties
De EOS M50 is in veel opzichten een unieke camera, omdat het de eerste consumenten EOS is met enkele geheel nieuwe onderdelen onder de motorkap. Te beginnen met een nieuwe sensor. Hij is net als de EOS 80D 24 Mp, maar heeft toch een andere architectuur. Canon heeft hiervoor zelfs een nieuw RAW-format ontwikkeld, zijnde .cr3 in plaats van de bekende .cr2. Deze cr3-bestanden zijn niet alleen als ‘gewone’ RAW in te stellen, maar ook als een gecomprimeerde versie, genaamd C-RAW. De bestandsgrootte hiervan is ongeveer 30% kleiner dan van een ‘normale’ RAW (21 MB vs. 31 MB). We hebben die C-RAW bestanden onderzocht op kwaliteitsverlies en hebben geen verschillen in detail, kleuren, ruis of dynamisch bereik kunnen vinden.

EOSM50-EOS80D-DR-klein

Behalve een andere sensor en ander RAW-type is de EOS M50 ook de eerste Canon-camera met een DIGIC 8 processor. Dat maakt de camera lekker alert en opent ook de mogelijkheden voor 4K-video. Ook alweer een unieke optie op een mid-range EOS, waarover later meer.

EOSM50-EOS80D-ISO3200-klein

We hebben de beeldkwaliteit van de EOS M50 op het gebied van ruis en dynamisch bereik vergeleken met die van de EOS 80D (review) en dan blijkt dat de verschillen klein zijn. Je ziet bij de EOS M50 iets minder kleurruis bij hogere ISO’s. Dat verschil in kleurruis zien we ook als we de schaduw van een RAW-bestand opentrekken. Je zou daaruit kunnen concluderen dat de EOS M50 dan iets beter presteert dan de EOS 80D, maar je moet dan wel op 100% kijken in Photoshop. Bij bestanden van 6000 bij 4000 pixels is dat echter ‘microscoop’-werk en zijn de eventuele verschillen bij praktische toepassingen (full-HD, A4 print) niet zichtbaar.

Lenskeuze
De EOS M50 wordt vaak geleverd met de EF-M 15-45mm kitlens. Een leuk lensje, maar qua optische scherpte geen hoogvlieger. Als je zou besluiten over te stappen naar de EOS M50, dan is misschien de EF-M 22mm f/2 STM een betere keuze (review). Prachtig lensje voor onopvallend reportagewerk, half body portretten en voor food. Of als je de EOS M50 als all-round reiscamera wilt gebruiken, overweeg dan de prima EF-M 18-150mm (review). Je hoeft dan eigenlijk nooit van lens te wisselen en kunt alle onderwerpen van landschap en portret tot close-up fotograferen.

Video
In de ‘unique selling points’ van de EOS M50 staat met grote letters 4K-video en dat is inderdaad bijzonder voor een consumenten-EOS. Toch kijken we eerst naar de meer gangbare en praktisch videomogelijkheden en dat zijn 1080p met 50 fps inclusief Dual Pixel AF, tracking en beeldstabilisatie. Ideale specificaties voor vloeiend, scherp beeld op televisie, tablet en telefoon. Eventueel met verliesloze 2x slow motion. Je kunt tevens een externe microfoon aansluiten. Dus ook erg geschikt voor vloggers. Bij 720p kun je zelfs met 100 fps filmen voor 4x slow motion. Ook beschikt de EOS M50 over time-lapse video in full-HD (klik hier).

Youtube-video

Terug naar 4K-video. Persoonlijk zijn we er niet zo van overtuigd dat veel vrijetijdsfotografen deze hoge videoresolutie in de praktijk echt zullen gaan gebruiken. Velen van hen filmen überhaupt niet. De hele workflow om serieus 4K te verwerken vergt bovendien veel van hard- en software en het eindresultaat zal door een groot deel van je publiek alleen op een telefoon of tablet bekeken worden, terwijl 4K pas echt tot leven komt op een UHD-televisie van 50 inch of meer. De kwaliteit van 4K-video van de EOS M50 is overigens behoorlijk goed. De bitrate is 120 Mbps en dat is veel hoger dan bijvoorbeeld van een iPhone X, die ‘slechts’ met 55 Mbps 4K opneemt. Meer uitleg over bitrate en Mbps lees je in dit artikel (klik hier). Dankzij de hoge bitrate, kun je de 4K-video van de EOS M50 prima gebruiken om foto’s uit te halen op de camera of in Lightroom. Gebruik dan korte sluitertijden. Het is dan een soort stille ‘motordrive’ van 8 Mp met 25 fps.
Puntje van aandacht bij 4K-video is dat de Dual Pixel AF dan niet werkt en je alleen met langzamere contrast-AF kunt werken.

4K-video crop
Net zoals bij de EOS 5D mark IV wordt niet de hele sensor (6000 x 4000 pixels) gebruikt voor 4K-video, maar slechts een uitsnede van 3840 bij 2160 pixels. Dat levert de hoogste beeldkwaliteit op, maar zorgt tevens dat de beeldhoek kleiner wordt. De cropfactor is 1,57x en dat betekent dat een EF-M 15-45mm een beeldhoekequivalent heeft van 38 tot 113 mm, terwijl dat voor fotografie (én voor 1080p video) 24 tot 72mm is. Op zich is 38 tot 113mm een mooi bereik voor reportages en interviews, maar wil je vloggen, dan kun je misschien beter de EF-M 11-22mm overwegen, die in 4K dus een beeldhoek heeft overeenkomstig 28 tot 56mm.

Samenvatting
De EOS M50 is in veel opzichten een unieke camera met toch heel veel Canon-genen. Uiterlijk is hij te vergelijken met de EOS M5 (klik hier), maar heeft ook veel gelijkenissen met de PowerShot G1X mark III (klik hier). Voordeel ten opzichte van deze laatste camera is dat de EOS M50 voordeliger is én dat je lenzen kunt wisselen. De EOS M50 is momenteel echt de ideale instap systeemcamera voor de telefoonfotograaf die later wil doorgroeien. Hij krijgt een goede ergonomie, alertere bediening, echte achtergrondonscherpte, weinig ruis bij hoge ISO’s, optische zoom, RAW (ook gecomprimeerd), veel mogelijkheden en alles desgewenst met 100% controle.
Geen enkele camera is perfect, dus ook de EOS M50 heeft wat ons betreft een paar verbeterpuntjes. Persoonlijk vinden we de Auto ISO te simpel ingericht en zien we hier graag de instelmogelijkheden van de EOS 80D (klik hier). Ook het ontbreken van een elektronische sluiter in de P-, Av-, Tv- of M-stand is een gemis, want dan zou je met deze kleine camera helemaal niet meer opvallen. En ‘last but not least’ blijven we vragen om meer lichtsterke EF-M lenzen, zowel met zoom als met vast brandpunt.

Specificaties: klik hier

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.