Canon Speedlite 470EX Ai

door Pieter Dhaeze op zaterdag 05 mei 2018

De ontwikkelingen van flitstechniek en flitsers gaan duidelijk minder snel dan met camera’s. Toch is er van tijd tot tijd een nieuwe flitstechnologie die het vermelden waard is en dat is het geval bij de nieuwe Speedlite 470EX Ai. Een flitser die met zijn ‘Artificial Intelligence’ (Ai)niet alleen past in de Ai-trend van anno 2018, maar ook laat zien welk vernuft Canon toe heeft kunnen voegen aan een opzetflitser om eenvoudiger via indirect flitsen tot nog meer aansprekende flitsresultaten te komen.

speedlte-470EX Ai-klein

Indirect flitsen
Door bij weinig licht te flitsen of door flitslicht toe te voegen aan bestaan licht, kunnen je foto’s een behoorlijk stuk beter worden. En dat geldt vooral voor portretfoto’s. Groot nadeel van flitsen kán zijn dat er harde contrasten en slagschaduwen ontstaan, glansplekken en rode ogen. Een aanzienlijk deel van die problemen kan opgelost worden door indirect te flitsen. De richting van het flitslicht wordt dan beter, omdat het licht over het model strijkt in plaats van frontaal botst en ook wordt de flitsbundel wijder en worden dus contrasten lager. Om goed indirect te kunnen flitsen heb je echter een (wit) plafond nodig - of groot reflectiescherm - en je moet de stand van de flitskop goed instellen. Ook de flitskracht behoeft vaak enige aanpassing, aangezien de weg van het flitslicht langer is dan bij direct flitsen én de bundel breder wordt.

Direct geflitst (links) en indirect geflitst (rechts) 
IMG_2947

Speedlite 470EX Ai
Als het mogelijk is, zul je door indirect te flitsen dus meer flatteuze portretten fotograferen. Voor de beginnende fotograaf is dat niet zo eenvoudig, omdat er veel variabelen zijn en het geheel nog complexer wordt, wanneer je de camera een kwart slag draait en de flitshoek dus heel anders wordt.

youtube-speedlite-470ex

Die drempel wordt echter weggenomen als je bij de Speedlite 470EX Ai de ‘kunstmatige intelligentie’ inschakelt (Ai.B). De gemotoriseerde flitskop draait dan naar het plafond en stuurt korte flitspulsen uit om zo de meest ideale stand van de flitskop te bepalen. Draai je vervolgens de camera van een horizontaal kader naar een verticaal kader, dan zijn twee kleine halfdrukjes op de ontspanknop voldoende om weer snel de beste flitshoek in te stellen.
Je kunt ook zelf de flitshoek en richting kiezen door de flitskop handmatig te draaien en te kantelen en vervolgens op de knop Angle Set op de flitser te drukken. Verander je nu de oriëntatie van de camera, dan zal de flitskop de vooringestelde kopstand aanpassen.
Je kunt alle automatiek ook gewoon uitzetten en de Speedlite 470EX Ai als een ‘normale’ Speedlite gebruiken.

Tip
Omdat je de ontspanknop twee keer half in moet drukken om de flitskop van de Speedlite 470EX Ai automatisch de beste stand te laten kiezen, zal de camera ook scherpstellen. Het is misschien raadzaam om het scherpstellen los te koppelen van de ontspanknop en toe te kennen aan de AF-ON-knop (klik hier).

youtube-speedlite-470ex-canon

De praktijk
Bij het uitpakken van de Speedlite 470EX Ai worden we verrast door een nieuwe uitvoering van de het tasje waarin de flitser opgeborgen is. Dit is het eerste tasje, waarbij het flitskapje een eigen compartiment heeft en omdat de flitser met gekantelde kop wordt opgeborgen is de tas meer vierkant, dan de langwerpige etuis bij andere Speedlites. Deze nieuwe uitvoering voelt heel degelijk en compleet, waarbij het flitskapje nooit meer los rondslingert. De flitser zelf heeft ook een iets andere uitvoering dan de standaard Speedlite. Het draaigedeelte is voorzien van een afgerond deel, waarin zich het motortje bevindt dat de kop doet draaien en kantelen. Canon heeft dat heel mooi in de vorm van de flitser geïntegreerd en alles voelt heel degelijk.

Indirect geflitst, waarbij de Speedlte 470EX automatisch zijn flitskop naar het plafond draait. 
IMG_2980

Naast de gebruikelijk knopjes en menu, heeft de Speedlite 470EX Ai een schakelaar om te wisselen tussen de diverse Ai-modi en een extra knopje om Ai-bounce (Ai-B) te activeren.
Nadat we de handleiding kort hebben geraadpleegd is duidelijk hoe de nieuwe functie werkt en kunnen we meteen aan de slag. Zet de camera in de P-stand, zet de flitser op F (full) Ai-B en druk op de knop Ai-B op de flitser. Deze wordt blauw en de kop zoekt meteen de beste stand. Met twee halfdrukjes op de ontspanknop kunnen we de stand opnieuw positioneren als de camerahoek anders geworden is. Het draaien en kantelen vraagt wel een of twee seconden, dus soms moet je even wachten voor de volgende opname.

Het nut van een invulflits. 
IMG_3002

De resultaten
Om kort te gaan: fantastisch. In een ruimte met een plafond tot 3 meter en met wanden op 3 tot 5 meter zijn de foto’s in de P-stand genomen met de Ai-bounce veel meer aansprekend dan met een directe flits. En als we de camera een kwart slag draaien, blijft de flitsbelichting redelijk consistent. Dit alles zonder gebruik van het flitskapje.
In standaard vertrekken van woonhuizen heeft dat flitskapje namelijk nauwelijks een toegevoegde waarde. Soms wordt dan bij gebruik van een kapje zelfs een ongewenste slagschaduw zichtbaar. Wordt het plafond echter hoger dan drie meter en de ruimte veel groter, dan is het flitskapje juist een ‘must’, omdat de Ai de flitskop verticaal omhoog zet en het licht niet via plafond of wanden op het onderwerp zal vallen. Met het flitskapje wordt dan toch nog een deel van het flitslicht in horizontale richting verzonden en zal zo het onderwerp belichten. Dit geldt ook wanneer je buiten flitst met de Ai-bounce. Dit heeft geen effect als je zonder kapje flitst, maar dat spreekt voor zich.

Let op
De Ai-functie van de Speedlite 470EX Ai is alleen compatibel met EOS-camera’s nieuwer dan EOS 1200D (medio 2014). Dus niet op een EOS 1DX, EOS 5D mark III, EOS 6D, EOS 70D, EOS 700D, EOS 100D en oudere modellen in deze EOS-series.
Het batterijverbruik van de Speedlte 470EX Ai zal hoger zijn dan bij andere Speedlites door de vele pre-flashes en het bewegen van de mechanisch draaien kop.
De Speedlite 470EX Ai beschikt over Hi-speed Sync om bij veel licht met grote diafragma’s toch met korte sluitertijden te kunnen flitsen. Ze kan ook als slave gebruikt worden, maar is niet compatibel met RT-aansturing, zoals dat wel het geval is bij de Speedlite 430EX III RT.

Samenvatting
Canon introduceert met de Speedlite 470EX Ai een zinvolle toepassing van ‘kunstmatige intelligentie’ en maakt indirect flitsen niet alleen veel eenvoudiger voor de beginnende fotograaf, maar ook voor de professional. De kans dat je het herpositioneren van de flitskop vergeet en daarmee een onjuist belichte opname maakt, is dankzij de Speedlite 470EX Ai een stuk kleiner geworden. Ook hoef je minder na te denken over het flitsen en die tijd kun je gebruiken om je meer op het onderwerp te focussen en zo beter kunt kadreren en timen. En dat levert ook weer betere foto’s op. 

Productinformatie: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.