Gastblog

 • 'Back-Button'-Focusmethode geplaatst op dinsdag 17 mei 2016 08:38:22 door pjcdhaeze

  Mocht je vaker fotografie blogs op het internet lezen of met andere fotografen gesproken dan heb je mogelijk weleens van de term ‘Back-Button-Focus’ (BBF) gehoord, of juist niet en is het pure abracadabra voor je. Geen nood, in beide gevallen zal je na het lezen van dit artikel exact weten wat BBF is, wat de voordelen ervan zijn, wanneer je het kunt gebruiken en hoe je BBF op je EOS-camera kunt instellen. Mij heeft het in ieder geval veel geholpen bij het maken van scherpe foto’s.

  Stel je de volgende situatie voor: Je volgt een bewegend onderwerp door de zoeker van je EOS-camera, je drukt de ontspanknop half in om scherp te stellen en maakt tenslotte de foto. Vervolgens controleer je de scherpte van je foto op je display door 100% in te zoomen en wat blijkt je onderwerp is niet scherp. ‘Hoe kan dat nu denk je? Je had nog wel goed scherp gesteld en toch is je foto niet scherp waar hij scherp hoort te zijn. Vaak heb je helaas geen nieuwe kans om van dezelfde situatie wel een scherpe foto te maken. Met de BBF-methode kun je deze vervelende situatie echter voorkomen.

  Wat is BBF?
  Back-Button-Focus is niets meer of minder dan met een andere knop scherpstellen dan wat je normaliter met je ontspanknop doet. Deze ‘back button’ om scherp te kunnen stellen bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, op de achterzijde van je camerabody en heet ‘AF-ON’. Is de BBF actief dan maak je gebruik van het middelste focuspunt. Met het scherpstellen via de ontspanknop van je camera zit er altijd een fractie van een seconde tijdsverschil tussen het scherpstellen en het werkelijk maken van je foto. De mogelijkheid bestaat dat je onderwerp net bewogen heeft en daardoor het scherpstelpunt niet meer op de plek ligt waar het eerst lag. Met de BBF-methode zal je dus altijd tijd winnen en kun je scherpstellen en tegelijkertijd afdrukken.

  Wanneer BBF gebruiken?
  Je kunt BBF in de verschillende focus methoden gebruiken. Gebruik je de ‘One Shot’ methode en drukt één keer op de Back Button (BB) dan blijft de focus vaststaan op je specifieke punt totdat je de BB wederom indrukt om opnieuw scherp te stellen. Dit is zeer toepasbaar indien je diverse foto’s wil maken met dezelfde compositie en focuspunt, zoals bv bij landschap of portretfotografie. Op deze manier hoef je je niet ongerust te maken dat de lens iedere keer opnieuw scherpstelt als je de ontspanknop indrukt.

  Indien je Autofocus Servo (AI-Servo) gebruikt kan de BBF nog handiger zijn. Als je deze methode gebruikt zal de focus-motor van je lens continu aan het werk zijn en trachten je onderwerp te blijven volgen. Je zult mogelijk een aantal foto’s maken terwijl je deze focus tracking uitvoert. Stel nu dat je de BBF gebruikt en je volgt je bewegende onderwerp en plotseling komt iets anders tussen jou en je onderwerp. Met het focussen via je ontspanknop zal je lens te allen tijde trachten scherp te stellen op dat obstakel zodra je vinger de ontspanknop indrukt om foto’s te maken. Dit probleem zal zich echter niet voordoen indien je scherpstelt met de ‘back button’ van je EOS-camera.

  De BBF scheidt de ontspanknop van scherpstellen. Komt er dus een ander obstakel tussen jou en je lens dan neem je eenvoudig je vinger van de ‘back button’ en je lensmotor zal stoppen en niet meer scherpstellen. Je kunt dus nog altijd foto’s maken maar zonder dat opnieuw scherp gesteld wordt. Op het moment dat het obstructie beweegt of uit beeld is kun je weer met de BBF opnieuw scherpstellen op je bewegende onderwerp.

  Is BBF nu noodzakelijk? Nee, zeker niet, ik gebruik het omdat ik het uitgeprobeerd heb en het een methode vond die wel bij me past. Andere fotografen zullen er misschien niet snel aan kunnen wennen. Mij heeft deze methode van scherpstellen echter vrij snel overtuigd van de voordelen. Kijk zelf maar eens of deze methode bij je stijl van fotograferen past.

  Instellen van de BBF
  De exacte methode van instellen zal afhangen van je EOS-model maar doe je altijd via de custom functions van je cameramenu. Hieronder enkele camera-typen:
  • Canon 1100D: C.Fn 7 (optie 1 of 3)
  • Canon 600D: C.Fn 9 (optie 1 of 3)
  • Canon 650D: C.Fn 6 (optie 1 of 3)
  • Canon 60D: C.Fn IV-1 (optie 1, 2, 3, of 4)
  • Canon 7D: C.Fn IV-1 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)
  • Canon 6D: C.Fn III-5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)
  • Canon 5D Mark II: C.Fn IV-1 (optie 2 of 3)
  • Canon 5D Mark III: C.Fn menuscherm 2 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)
  • Canon 1D X: C.Fn menuscherm 5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

  Alvast een paar tips:

  • Sommige camera’s hebben de mogelijkheid om op hetzelfde moment zowel de BBF als ook de ontspanknop-focus actief te hebben. Overtuig je ervan dat enkel de BBF-methode actief is, anders heeft deze methode namelijk geen zin.
  • Indien je een draadloze afstandsbediening hebt waarmee je ook kunt autofocussen, dan is de kans groot dat je camera niet zal scherpstellen als je de afstandsbediening gebruikt en BBF actief is. Ben je toch genoodzaakt om scherp te stellen én je afstandsbediening te gebruiken, dan zal je tijdelijk je camera moeten terugzetten op scherpstellen met je ontspanknop i.p.v. met je ‘back button’.

  BBF is geen noodzakelijkheid maar een mogelijkheid die je kans op scherpe foto’s vergroot en je het leven als fotograaf iets gemakkelijker kan maken. Probeer het eens en kijk of het iets voor je is nu je de voordelen ervan kent.

  Veel succes,

  Huub Keulers

  http://www.huubkeulers.nl
  http://hs_fotografie.500px.com

  Note 1: De lichtmeting van je camera zal altijd gebeuren via je ontspanknop en staat volledig los van het scherpstellen via de Back Button Focus.


  • Nu weet wat ik er aan kan doen. woensdag 18 mei 2016 15:32:43
   Geplaatst door: Marcel Ramaker
   Dank voor deze heldere uitleg. Ik heb er ook last van als ik inzoom. Nu weet ik het moment scherp te houden!
  • Dank je donderdag 19 mei 2016 11:19:32
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Ben blij dat het artikel je geholpen heeft Marcel. Leuk om te lezen :-)
  • BBF gebruik donderdag 19 mei 2016 11:51:12
   Geplaatst door: Nico Duivis
   Ik mis de instellingen voor de EOS 70D die ik gebruik. Of is het op deze camera niet mogelijk? Mvg, Nico
  • Bbf donderdag 19 mei 2016 19:00:36
   Geplaatst door: Geert
   EOS 70 D heeft een menu optie: C.Fn III. Maar hoe zet je dan de ontspanknop-focus uit. Beide werken, het lijkt erop dat dit tegelijkertijd kan gebeuren?!?
  • Handig woensdag 25 mei 2016 17:13:12
   Geplaatst door: sjouke
   bedankt voor de duidelijke uitleg. gebruik deze knop eigenlijk nooit maar door je uitleg zal ik trachten deze vaker te gaan gebruiken.
  • eos 700d zondag 26 juni 2016 09:48:12
   Geplaatst door: van Marle
   deze camera instelling staat er niet bij...welke kan ik gebruiken om in te stellen...
  • BBF zondag 26 juni 2016 10:26:20
   Geplaatst door: Sylmar
   Heel veel dank voor de heldere uitleg, dit wist ik echt niet, en ga het ook zeker uit proberen!
  • Correctie  zondag 26 juni 2016 12:00:15
   Geplaatst door: Chris van Kan
   Er staat ik het artikel dat wanneer de BBF actief is dat je dan gebruik maakt van het middelste autofocus punt. Dit is echter niet juist, je maakt gewoon gebruik van het AF punt dat je geselecteerd hebt of de camera kiest zelf het AF punt (afhankelijk van wat je ingesteld hebt staan natuurlijk). Dit geldt tenminste voor de 60d en de 80d, maar waarschijnlijk voor alle andere types ook.
  • 760d een bbf-knop?! zondag 26 juni 2016 13:56:27
   Geplaatst door: Jacqueline de Groot
   Op mijn 760d kan ik geen BBF-knop vinden, klopt dat?
  • BBF-knop zondag 26 juni 2016 21:49:00
   Geplaatst door: H.J. Baks
   Beste heer Keulers; Ook op de 40D kan het maar die mis ik in uw rijtje(?) M.v.g. (Dhr.) Hennie
  • Excuses voor late reacties donderdag 14 juli 2016 10:11:17
   Geplaatst door: Huub Keulers
   Beste mensen, ten eerste mijn excuses voor de late reacties. Er is aan mijn kant iets fout gegaan, ik had namelijk al eerder gereageerd maar blijkbaar heb ik niet of niet goed op versturen gedrukt. Canon 40D heeft inderdaad ook BBF dus die hoort ook in het rijtje thuis. Voor de Canon 760D: Kijk op pag 357 van uw boekje. U dient een Custom Function te gebruiken om de AE Lock knop te wijzigen in een Back Button focus knop. Chris van Kan: bedankt voor je aanvullende correctie inzake middelste AF-punt. Helemaal terecht.
  • BBF knop donderdag 6 oktober 2016 14:51:58
   Geplaatst door: Peter Lefèvre
   Interessant artikel meneer Keulers. Duidelijk uitgelegd ook voor niet Canon fotografen.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31