Review | RF 35mm f/1.8 IS STM

door Pieter Dhaeze op zondag 27 januari 2019

Gelijktijdig met de EOS R werden vier nieuwe RF-lenzen geïntroduceerd, waarvan de RF 50mm f/1.2L (review), de RF 28-70mm f/2L (review) en RF 24-105mm f/4L IS (review) het meest in het oog sprongen en stuk voor stuk haarscherpe en nagenoeg foutloze objectieven zijn. In dit rijtje zouden we bijna de vierde lens vergeten, zijnde de RF 35mm f/1.8 IS met een vergroting van 1:2, dus ‘half macro’. Tijd voor een review.

RF-35mm-f18-klein

35mm???
‘Waarom zou ik een lichtsterke lens met een vastbrandpunt van 35mm aanschaffen, wanneer ik al een standaardzoomlens van RF 24-105mm f/4L IS met dat brandpunt heb?’ is de eerste vraag die je je kunt stellen. Hoewel je het antwoord eigenlijk zelf zou moeten ervaren - zet zo’n lens eens op je camera en ga er eens mee aan de slag - kunnen we zo wel een paar voordelen noemen.

beeldhoek 35mmDe lichtsterkte van f/1.8 bij 35mm is meer dan twee stops groter dan bij de RF 24-105mm f/4L IS, die op f/4 blijft steken. Dat is dus een ruim 4x zo korte sluitertijd (bv. 1/60s i.p.v. 1/13s) of ruim 4x zo lage ISO (bv. ISO 640 i.p.v. ISO 3200) en in beide gevallen een hogere beeldkwaliteit (geen bewegingsonscherpte, minder ruis). Gebruik je op zo’n lichtsterke lens toch f/4 omdat er voldoende licht aanwezig is, dan is bij dit diafragma het beeld vele malen scherper dan van de zoomlens bij f/4. Ook lensafwijkingen als vignettering, hoekonscherpte en chromatische aberratie zullen bij de lens met vast brandpunt veel minder zijn. Tevens mogen we niet vergeten dat het bokeh (het karakter van de achtergrondscherpte) bij een lichtsterke lens meestal veel mooier is dan van een standaardzoomlens.

Een hogere beeldkwaliteit van een lens met een vast brandpunt is een significant voordeel, maar je levert dan wel de mogelijkheid in om te zoomen. Ga je dat missen bij een brandpunt van 35mm? Het antwoord is natuurlijk afhankelijk van het onderwerp, maar 35mm heeft op een volbeeldcamera een redelijk klassieke beeldhoek, die zich uitstekend leent voor reportagefotografie.

Als vuistregel kun je bij 35mm gebruiken dat de breedte van het onderwerp dat het kader vult gelijk is aan de afstand van de camera tot het onderwerp. Dus sta je zes meter van gebouw af, dan wordt het kader gevuld door zes meter van de breedte van dat gebouw. Het is dan geen echte groothoek, maar zonder grote werkafstanden kun je toch een behoorlijke weidsheid vastleggen. Het mooie van deze beperkte groothoek is dat de perspectivische vertekening binnen de perken blijft. Die geringe ‘vervorming’ zorgt er ook voor dat je deze lens behalve voor reportage, landschap en architectuur, ook voor portretten kunt gebruiken. Een ‘half body’ vertoont weinig overdrijving van de verhoudingen.

bokeh-klein

Ondanks het relatief korte brandpunt kan bij een 35mm de achtergrond bij f/1.8 behoorlijk onscherp worden, zeker als de kortste scherpstelafstand klein is, zoals 17 cm bij deze RF 35mm f/1.8 IS. Dit creatieve aspect geeft je dan een vergroting van 1:2 met een scherptediepte van 2mm. Daarbij krijg je dus een prachtige achtergrondonscherpte cadeau.

RF35mm-dof-f56-klein RF35mm-dof-f2-klein

Ontwerp en uitvoering
De RF 35mm f/1.8 IS is een echte RF-lens, wat je zou kunnen typeren met strak en functioneel. Zonder afstandsschaal en mét de handige instelring. Wat de RF-lens ook bijzonder maakt, is dat hij in de UIT-stand van de camera het diafragma maximaal sluit (doen alle RF-lenzen) én dat hij de scherpstelafstand automatisch op oneindig zet, zodat het frontelement helemaal terug in de lens schuift.

Beeldstabilisatie
De RF 35mm f/1.8 IS is voorzien van beeldstabilisatie. Normaal zou je voor scherpe foto's uit de hand bij dit brandpunt 1/60s of korter gebruiken, maar dankzij de IS van deze lens lukt het om ook nog bij 1/10s een scherpe foto te maken. Voor food, product en in een museum is dat zeker handig en kun je lagere ISO's blijven gebruiken.

RF35mm-adapter-klein

Links EF 35mm f/2 IS met RF-adapter en rechts RF 35mm f/1.8 IS

De beeldstabilisatie (IS) in de RF 35mm f/1.8 is met heel veel moeite (oor tegen de lens in een stille ruimte) te horen, maar wordt niet opgenomen door de interne microfoon. Je hoort ook geen klikje bij het starten of stoppen van de gyroscopen van de IS. Dus met omgevingsgeluid filmen zonder externe microfoon wordt niet gehinderd door het geluid van de beeldstabilisatie.

35mm en 1:2
Hoewel de RF 35mm f/1.8 IS geen ‘echte’ 1:1 macro is, kun je met zijn vergroting van 1:2 toch mooie close-uos maken. Bijzonder daarbij is dat de beeldhoek zo groot is, dat je nog een deel van de context meekrijgt in het beeld, wat bij een 100mm macrolens niet zichtbaar is. Bij sommige onderwerpen kan die extra context van 35mm iets toevoegen aan een foto. De werkafstand van 8 cm van frontlens tot het onderwerp is voor niet-schichtige onderwerp prima en neemt niet veel licht weg van het onderwerp. De negen ronde lamellen geven een heerlijk bokeh.

Beeldkwaliteit en prestaties
Bij f/1.8 is RF 35mm f/1.8 IS in het centrum scherp, maar loopt de scherpte iets af naar de randen van de foto. Er is een redelijk sterke lichtafval naar de hoeken toe en de chromatische aberratie is zichtbaar. De tonvervorming is gering. In alle opzichten is deze RF 35mm f/1.8 IS optisch iets beter dan de EF 35mm f/2 IS (review), maar dan moet je wel op 100% kijken. De verschillen zijn marginaal vanaf f/2.8 en kleiner. De EF 35mm heeft echter geen ‘macro’ mogelijkheden (vergroting 1:4), die je met de RF 35mm wel ter beschikking hebt (vergroting 1:2). Hoewel de RF 35mm f/1.8 IS een prima beeldkwaliteit heeft, is ze toch een maatje te klein voor de fameuze EF 100mm f/2.8L IS (review).

RF 35mm-testbestanden

Qua snelheid van autofocus is de RF 35mm f/1.8 geen snelheidsmonster, maar vanaf één meter tot oneindig laat hij je nooit wachten. Komt je dichter bij zijn kortste scherpstelafstand, dan is er soms even een moment van aarzeling, maar dat is bij alle macrolenzen het geval. De RF 35mm heeft geen limiter om onderscheid te maken tussen scherpstelgebieden. Opvallend is het geluid van de STM-motor als de autofocus van dichtbij naar veraf moet scherpstellen. Je hoort dan het aanslaan van het motortje (klein tikje) en ook het verschuiven van een lensgroep. Normaal gesproken zijn STM-lenzen heel stil, maar bij de RF 35mm f/1.8 is het wel een aandachtspuntje.

01-rf35mm-klein 02-rf35mm-klein
03-rf35mm-klein 04-rf35mm-klein
05-rf35mm-klein 06-rf35mm-klein

Samenvatting
Net zoals bij de andere RF-lenzen, worden we ook van deze RF 35mm f/1.8 IS heel blij. Haarscherp en met 550 euro een erg goede prijs-prestatieverhouding, zoals we eerder zagen bij de RF 24-105mm 4L IS. De grote lichtsterkte, de hoge beeldkwaliteit, de universele beeldhoek, de maximale vergroting en de beeldstabilisatie van deze RF 35mm f/1.8 IS maken hem tot de perfecte reportagelens en dus ideaal voor ‘bruiloften en partijen’. En natuurlijk ook voor ‘macro’- en close-upwerk, waarbij we dan vooral denken aan foodfotografie.

youtube-rf35mm

Zou je overstappen naar de EOS R, dan heeft Canon er met de huidige vier RF-lenzen in ieder geval voor gezorgd dat de beeldkwaliteit van je foto’s met een sprong(etje) voorwaarts zal gaan. En waarschijnlijk er volgt nog veel meer RF-moois ;-)

Meer info op Canon NL: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.