Canon ZoeMini S&C

door Pieter Dhaeze op woensdag 01 mei 2019

Wie print er tegenwoordig nog een foto? Een enkele enthousiaste 50-plusser? Zeker niet de ‘klik-klakkende’ teenagers. Die maken snelle kiekjes met hun telefoon en delen die al net zo snel via Instagram of Snapchat. Waarom zou je überhaupt een foto printen?

Het antwoord is: een lang(er)durende beleving. Zodat je in de week na een leuke citytrip met vrienden nog steeds kunt nagenieten, omdat je op je prikbord in de keuken elke keer spontaan wordt herinnerd aan de leuke momenten die je samen hebt meegemaakt. Dat tovert elke keer een spontane glimlach op je gezicht.
Om dat zo eenvoudig mogelijk te maken heeft Canon de ZoeMini-serie ontwikkeld. Eerst als een pocketsize Z-INK-printertje (review) verbonden met je telefoon en nu met de toevoeging van een ingebouwde camera. De ZoeMini S en ZoeMini C zijn daarmee dus ‘Polaroids’ anno 2019.

zoeminisc

Instant camera printer
De ZoeMini S en ZoeMini C zijn zogeheten Instant Camera Printers. Dat betekent dat je zonder hulp van enig ander apparaat een foto kunt maken, dia dan meteen als printje uit de camera geschoven komt. Het lijkt op de aloude Polaroid ‘kant-en-klaar’-camera uit de vorige eeuw, maar is op twee fronten anders. Ten eerste zijn de ZoeMini’s veel kleiner en passen ze in een grote broekzak of in een kleine handtas. Verder maken ze gebruik van Z-INK-papier (klik hier) en printen ze op zelfklevend papier (76 bij 50 mm). Dus geen chemisch gedoe met ontwikkeltijden of ‘lekkende’ foto’s zoals bij een Polaroid, maar veel schoner en duurzamer.

S of C?
Hoewel de ZoeMini S en C beide instant camera printers zijn, is er toch een verschil en dat is dat de S-versie verbonden kan worden met een telefoon via de Mini Print-app van Canon en dat kan met de C-versie niet. Dankzij de app wordt veel functionaliteit toegevoegd aan de ZoeMini S, zoals een afstandsbediening, het toevoegen van frames en buttons en printen van foto’s die je gemaakt of verzameld hebt op je telefoon. Dat is wat je met de ZoeMini C niet ter beschikking hebt, waarbij tevens de fotokwaliteit van een instant camera minder goed is dan van een moderne smartphone.

Selfie
Je kunt met de ZoeMini S en ZoeMini C ook selfies maken. Om goed te kunnen kaderen, heeft Canon een spiegeltje op de voorzijde van de printertjes geplaatst, zodat je enig idee hebt van hoe je in het kader staat. Hoewel heel simpel, werkt het verrassend goed.

Werking
Foto’s maken en printen met een ZoeMini S/C is heel simpel. Je kadert het onderwerp door een optisch zoekertje en drukt op de ontspanknop. Na ongeveer 40s heb je dan je foto kant-en-klaar in je hand. De instelmogelijkheden zijn minimaal en alles gaat op de automaat. Mocht je een geprinte foto ook digitaal ter beschikking willen hebben (8 Mp, klik hier), dan kun je een microSD-kaartje in de camera’s stoppen. Verwacht echter geen topkwaliteit. Verder heb je voor echt goede fotoafdrukken veel licht nodig met een vol spectrum, dus vooral buiten in de zon. Printen gaat overigens redelijk snel (40s). Als je de camera net hebt aangezet, dan duurt het iets langer, omdat de printer moet ‘opwarmen’.

zoeminisc-youtube

Flitsen
Beide instant camera’s zijn voorzien van een led-flits en de ZoeMini S heeft zelfs een ringlicht rondom de lens. Flits en ringlicht hebben beiden maar een heel klein bereik en zijn alleen van korte afstand geschikt als invullichtje.

Samenvatting
Waarom zou je foto’s afdrukken? Ons antwoord is lange(re) beleving en dan maakt het niet uit wat voor soort fotograaf je bent en welke leeftijd je hebt. De ZoeMini S en C zijn als instant camera printers vooral gericht op een jongere doelgroep en die zullen er onverwacht veel plezier van hebben. Je kunt fysieke foto’s delen met fysieke (echte) vrienden en ben je een beetje creatief, dan zijn de stickerfoto’s ideaal voor in een gastenboekje, een agenda, op een kalender of op de koelkast. Tevens zijn de ZoeMini S en C het ideale gereedschap als je elke dag van het jaar een foto van je belevenissen wil maken om in een jaarplakboek te verzamelen.

ZoeMini: 119,- Info: klik hier.
ZoeMini C: 119,- Info: klik hier.
ZoeMini S: 169,- Info: klik hier.

28 euro voor 50 prints (5x 10): 56 cent per printje (sticker)
12,50 voor 20 prints (2x 10): 62,5 cent per printje (sticker)

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.