EOS RP | Filmen in de praktijk

door Pieter Dhaeze op woensdag 31 juli 2019

Met de EOS RP kun je filmen en daar gaan we in dit artikel wat dieper op in. Voordat we dat doen een korte bespiegeling. De EOS RP is een instapcamera in full-framefotografie van 1500 euro, waarmee je desgewenst ook nog kunt filmen. De (video)mogelijkheden zijn dus niet hetzelfde als van een systeemcamera van 3500 euro, laat staan van een ‘echte’ videocamera. Ook is de techniek en nabewerking van filmen toch wel behoorlijk anders dan van fotografie, zodat je bij de EOS RP geen professionele video-eigenschappen mag verwachten. Dat wil niet zeggen dat je met de EOS RP geen goede video op kunt nemen, integendeel, maar wel dat het gericht is op de ‘consument’.

EOS-RP-video-visual

Mogelijkheden
Wat heb je als ‘huis-tuin-en-keuken’-videograaf nodig:
• full-HD (=1080p). Check
• snelle AF (DPAF). Check
• mooie kleuren (Canon). Check
• scherpe lenzen (RF/EF). Check
• grote lenskeuze (beeldhoek/lichtsterkte). Check
• geen crop (1080p). Check
• goede beeldstabilisatie (body én lens). Check
• handelbare videobestanden (mp4, 1080p: 30 Mbps bij 25fps). Check
• handige bedienings-app (Camera Connect). Check
Dus als je in 1080p filmt bij 50 fps (60 Mbps) met Dual Pixel AF met een RF-lens en je sluit een externe microfoon aan, dan voldoet de EOS RP aan al die wensen en kun je met deze camera prachtige clips maken en aansprekende video monteren (met 2x slow motion) in bijvoorbeeld Première Elements (PE-montage: klik hier).

Eenvoudige montage op 1080p. Beeldhoek bij 24mm en 105mm bij 1080p en bij 105mm met 4K. 4K geschaald naar 1080p en crop van 100% op 1080p. Voorbeeld van skewing in 4K. Geluid opgenomen met interne microfoon. 
youtube-eosrp-video
 

Bediening
Een echte videocamera heeft oneindig veel mogelijkheden en ook de bediening kan zeer complex zijn. Canon heeft die drempel bij de EOS RP weggenomen door in de filmstand van de camera een heel goede automatische stand aan te bieden. Je hoeft dan niet na te denken over belichting, scherpte, kleur en geluid en kun je je volledig richten op het kaderen en op de timing. Scherpstelling en belichtingscompensatie heb je nog wel in de hand. Starten en stoppen kan met een apart knopje op de camera, maar handiger is om daarvoor de ontspanner te ‘programmeren’. Er is zelfs een Auto-stand voor HDR-video.

Wil je de instellingen meer in eigen hand hebben, dan kun je in de filmstand ook voor handmatige bediening kiezen, maar bijvoorbeeld wel met Auto ISO en autofocus, zodat het nog niet echt moeilijk wordt. Belangrijk is dan wel de juiste keuze van de beeldstijl. Er is geen ‘plat’ cine-profiel (klik hier), maar je kunt wel kiezen voor Neutraal of voor Standaard met Contrast -4. Tip: met de beeldstijl Monochroom kun je in zwart-wit filmen. Leuk!

Camera Connect app
De Camera Connect-app die je kunt gebruiken om op afstand te fotograferen en beelden over te zetten naar je telefoon is ook geschikt als afstandsbediening met live view bij het filmen. Handig voor vloggers die zichzelf vanaf statief filmen en ook kun je heel creatieve standpunten kiezen.

4K (=2160p)
Voor filmen met de EOS RP in 4K moeten een paar kanttekeningen maken. Daarvan is de checklist helaas niet zo compleet als bij full-HD (=1080p). Te beginnen met een sterke cropfactor van 1,7x. Dat betekent dat je voor filmen met groothoek (vlogging) lenzen nodig hebt met een kort brandpunt. De EF-S 10-18mm is dan het enige betaalbare alternatief dat beschikbaar is. Opmerking: met een EF-S lens op de EOS RP kun je wel in 4K flimen, maar niet in 1080p filmen. De EOS R heeft deze beperking niet. Overigens is het voor telewerk juist weer heel prettig dat je een cropfactor van 1,7x hebt in 4K, die dus erg van pas komt bij close-ups.

Een tweede beperking in 4K is – ongeacht het type lens – dat de DPAF niet actief is (alleen contrast-AF) en de autofocus dus erg traag is. Tenslotte is in 4K een sterk ‘skewing’-effect (klik hier) zichtbaar wanneer je met de camera een horizontale ‘pan’ maakt.

Al met al zijn bovengenoemde aspecten niet ideaal om met de EOS RP in 4K spontaan een reportage te filmen. De 4K-optie op de EOS RP is echter wel goed in de studio te gebruiken bij geregisseerde onderwerpen: stilstaand (interview, productpresentatie) of met voorspelbare bewegingen (handmatig scherpstellen). In combinatie met een RF-lens maak je dan superscherpe video-opnamen.

RF 24-105mm
Bij alle beschouwingen over scherpte bij fotograferen of filmen, speelt de RF 24-105mm een belangrijke rol. Deze lens is zo scherp over zijn hele zoombereik dat bijvoorbeeld de scherpte bij 1080p niet veel minder is dan in 4K wanneer je ze naast elkaar ziet (klik hier). Wat een fantastische lens (review)!
   
 frame-1080p-50fps-klein frame-2160p-25fps-klein

Samenvatting
Voor een instap full-frame fotocamera is de EOS RP in 1080p (in combinatie met een RF/EF-lens) een geweldige videocamera: snelle AF, goede belichtingsautomatiek, mooie kleuren, prettige bediening, variangle touchscreen en externe microfoon. Er zijn ‘beperkingen’ (in EF-S lensgebruik en in de 4K-modus), maar dat zijn geen dealbreakers voor een camera voor de betreffende doelgroep op dit aantrekkelijke prijsniveau (sub 1500 euro).
Wij zijn aangenaam verrast door de 1080p-videoprestaties van de EOS RP en dat maakt deze camera nog completer dan alleen door zijn fotokwaliteiten, waarbij overigens de RF 24-105mm IS bij foto én video een niet te onderschatten rol van belang speelt.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.