CR3-RAW en XnView

door Pieter Dhaeze op woensdag 11 september 2019

Met de komst van de EOS M50 heeft Canon een nieuwe RAW-codec ingevoerd en daarmee hebben de RAW-bestanden nu de extensie .CR3 (EOS R/RP/90D/M6-2 • PowerShot SX70/G5X2/G7X3) Dit nieuwe RAW-formaat heeft voordelen boven het aloude .CR2 (waaronder RAW-compressie, CRAW), maar zowel Windows als MacOS vertonen in Verkenner en Finder geen voorvertoning van de foto. Dat is niet altijd even handig. In het kader daarvan hebben we laatst BreezeBrowser besproken. Hier kun je in een map wel zien hoe de foto’s van een CR3-RAW eruit zien (klik hier).

Naar aanleiding van dit artikel kregen we een tip van lezer Frits Mesman die ons wees op het bestaan van FastStone Picture Viewer (Windows) en XNViewMP (Windows, Mac, Lunix). Twee gratis programma’s die ook met CR3 overweg kunnen. In dit artikel laten we in een korte tutorial de mogelijkheden van XnView MP zien.

Download en installatie
Het gratis (zonder reclame) programma XnView MP kun je downloaden van XnView.com (klik hier). Je vindt er ook een tutorial en veel online tips. Na het downloaden van het setup-bestand is installatie een kwestie van een paar klikken. Wat vervolgens de mogelijkheden zijn, zie je in onderstaande clip.

XnViewMP-yt

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.