In juli en augustus 2019 hebben we onze lezers gevraagd naar hun mening over EOSzine, zodat we na 10 jaar ons opnieuw kunnen richten op de wensen van de gemiddelde EOSziner. We hebben ruim 200 deelnemers gehad en we danken deze van harte voor de moeite en hun respons. In dit artikel een beknopt overzicht van de uitkomsten van deze peiling.
Wie is de EOSziner?
Het is voor ons geen verrassing dat 88% van onze lezers man is, want dat is al vanaf het eerste begin zo. Ruim 65% van de ‘EOSziners’ zit in de leeftijdscategorie tussen 55 en 70 jaar en dat geeft aan dat onze lezers samen met EOSzine ‘oud’ worden, want ‘in den beginne’ lag de gemiddelde leeftijd 10 jaar lager. Een aparte vermelding verdient overigens onze oudste lezer, die momenteel de respectabele leeftijd van 88 jaar heeft bereikt en nog steeds heel actief bezig is met fotografie. Chapeau!
We hebben ook gevraagd naar het type camera van onze EOSziners en dan blijkt dat al ruim 50% met full-frame fotografeert. Top! Ruim 90% hiervan met een DSLR, maar toch ook al een behoorlijk aantal met EOS R/RP. Van alle lezers heeft 65% een APS-C EOS. Ook hierbij ligt het zwaartepunt weer bij DSLR en gaat 6% met een EOS M op pad.
Over het geheel genomen hebben we dus met een ervaren en gevorderde groep fotografen te maken, die toch ook openstaan voor de nieuwe spiegelloze techniek. Overigens ziet 75% zich de komende twee jaar niet overstappen naar een nieuw systeem. Nieuwe camera’s en lenzen zijn leuk, maar met camera’s en lenzen van drie of vier jaar ‘oud’ kun je nog steeds prachtige foto’s maken. Bovendien vraagt een ‘systeemwissel’ toch om een behoorlijk investering, die je als vrijetijdsfotograaf niet lichtvaardig zult doen.
Oproep blog Het profiel van de ‘default’ EOSziner is dus man, 60 +/- 10 jaar met een DSLR. En hoewel EOSzine een educatief fotografieplatform is voor alle leeftijden, zal de leeftijdsgroep de komende jaren waarschijnlijk niet veranderen. Wel zouden we graag wat meer inbreng zien van de vrouwelijke EOSziners. Die hebben toch een andere kijk op fotografie en wij nodigen ze dan ook van harte uit om wetenswaardigheden te delen via de gastblog van EOSzine (klik hier). Kijk eens naar blogs van Teuni Stevense, Jacqueline de Groot, Alyssa van Heyst of Rita Voortman. Wil je overigens vaste blogger (m/v) worden bij EOSzine, laat het dan weten (klik hier). |
Hoe surft de EOSziner?
Het surf-gedrag van de EOSziner past bij de leeftijdsgroep. Zo bekijkt hij EOSzine.nl voornamelijk op een groter beeldscherm (desktop/laptop) en doet dat naar aanleiding van de nieuwsbrief, waarvan hij het grootste deel van de artikelen trouw inkijkt en leest. Trouw, want de modale EOSziner volgt EOSzine al vaak vanaf de beginperiode (2009-2013). Ondertussen weet hij dan ook dat hij veel informatie kan vinden in de Classroom en Reviews, die hij met enige regelmaat bezoekt als een soort Fotopedia. Tip: heb je overigens al eens in onze sitemap gezocht met Ctrl/Cmd+F?
Voor wat betreft de activiteit op de social media loopt de EOSziner niet voorop. Bijna 60% zit helemaal niet op social media en behalve dat 20% EOSzine volgt op YouTube, is slechts 1/3 volger op ons Twitter- of Facebook-kanaal. EOSzine is met beperkte aanwezigheid op Twitter en Facebook zelf ook niet zo actief bezig op die social media en gezien het ‘enthousiasme’ van onze lezers zal dat niet meer worden.
Wat vind de EOSziner interessant?
Over het algemeen is de gemiddelde EOSziner tevreden over de informatie die wordt aangereikt. Dus vooral techniek en kennis. De artikelen sluiten in 85% aan bij zijn interesses, waarbij Nieuws, Reviews, Classroom en Fototips veelbezocht zijn. Die laatste categorie is dan ook meteen een aspect waar we meer aandacht aan moeten gaan geven, want het aanbod fototips (klik hier) is op dit moment nog erg magertjes. Uit de interessepeiling blijkt ook dat flitsen, beeldbewerking en reportagewerk vaker behandeld mogen worden. Voor dat laatste onderwerp staan we open voor suggesties, maar kijk voor de eerste twee onderwerpen eens in de Classroom, waar Flitsen en Beeldbewerking al redelijk gevulde mapjes zijn. We hebben zelfs aparte mappen voor Canon-software en voor Lightroom.
Veel EOSziners zouden ook de mogelijkheid op prijs stellen om lezersportfolio’s te kunnen plaatsen. De vraag is of dit praktisch haalbaar is voor een éénmansredactie met een heel krap budget. We gaan het onderzoeken. Een andere wens die waarschijnlijk wel te realiseren is, is een groter aanbod van artikelen met betrekking tot publicatie van foto’s. We zijn zelf enthousiaste verkondigers van het motto “een foto is pas een foto als hij geprint is”, aangevuld met “en netjes afgewerkt is”, dus daar gaan we mee aan de slag. Er staan al diverse artikelen online. Die zullen we gaan rubriceren en aanvullen in een aparte menu-optie. Leuk!
Oproep fototips en reportagewerk Fototips en reportagewerk: daar zouden veel EOSziners meer aandacht aan besteed willen hebben. Wij kunnen natuurlijk zelf wel onderwerpen voor artikelen verzinnen, maar wat zou jij graag behandeld willen zien? Stuur ons jouw ideeën en suggesties! (klik hier) |
Wat heeft de EOSziner op te merken?
Met een open vraag in de enquête naar op- en aanmerkingen ten aanzien van ervaringen van lezers met EOSzine hebben we behoorlijk wat input gekregen. Het meeste heel positief, maar soms ook wel kritisch. We gaan je niet lastig vallen met alle opmerkingen, maar lichten er een aantal uit.
- Ga vooral zo door.
- Denk dat het heel wenselijk is om op social media actief te zijn, mits dat mogelijk is voor jullie uiteraard.
- Blijf weg van sociale media. Een kwaliteits e-zine hoort daar niet thuis. Instagram wordt de volgende reclame afvoerput na Facebook, Pinterest en andere sociale media vuilnisbakken. Dat moet jullie eer te na zijn. Blijf exclusief. Dat wordt echt gewaardeerd.
- Ondanks dat ik een ander merk heb, staan er artikelen genoeg in waar ik van leer.
- Wanneer komt de Canon-kleding nog eens terug? Niet die verschrikkelijke van Canon zelf, maar die van jou van een aantal jaar geleden?
- Wat goed is niet veranderen, gewoon zo doorgaan!
- De artikelen hebben me goed geholpen om de keuze te maken te gaan overstappen op het R-systeem.
- Handige praktische adviezen met betrekking tot de bewerking in Lightroom en Photoshop.
- Eindelijk eens een keer afstappen van die eeuwige Adobe meuk!
Verschillende opmerkingen zijn prima geschikt om uren over te discussiëren, maar nemen we nu even voor kennisgeving aan. Ze zullen beslist nog een keer terugkeren in één van mijn blogs. Lees je die trouwens wel eens? Heel interessant 😉.
Tot slot wil ik alle deelnemers van onze enquête hartelijk danken voor hun bijdrage. We zijn er zeer mee geholpen en hopen met hun inbreng EOSzine nog ‘beter’ te maken.
Tevens hieronder de tien winnaars van onze verloting ‘Foto op dibond’ (75 bij 50 cm bij Reclameland). Veel plezier met jullie nieuwe aanwinst en geef de foto een mooi plaatsje aan de muur.
- Jan Boos
- Leo Kramp
- Wil Vermeesch
- Robert Nijssen
- Joop de Munnik
- Keimpe Roedema
- Martin Smit
- Sjoerd Looijs
- Hendri Kroezen
- Lia Willemen