Vraagbaak Vraag én Antwoord

door Pieter Dhaeze op woensdag 29 juli 2020

In het voorjaar van 2020 zijn we met de introductie van de VRAAGBAAK begonnen onze lezers aan te moedigen om vragen te stellen over hun camera, fotografie en beeldbewerking.
We hebben al veel EOSziners blij kunnen maken met een passend en persoonlijk antwoord. Deze vragen én antwoorden willen we echter ook graag delen met onze overige lezers en daarom vind je hieronder een voordurend groeiende selectie van Q&A. Staat jouw vraag er niet bij, stel hem dan hier.
.

Klik op de bovenstaande categorieën om naar de betreffende sectie te springen. Gebruik Ctrl/Cmd+F om op deze pagina op trefwoord te zoeken.

camera-balk
vraag-icoon Ik wil overstappen van mijn telefoon naar een systeemcamera (DSLR/MILC), maar wil wel een camera die nog enkele jaren mee kan groeien met mijn vaardigheden. Mijn budget is ongeveer 1000 euro voor camera, lens en essentiële accessoires.
antwoord-icoon Deze vraag wordt ons vaak gesteld en we hebben daarom een koopwijzer geschreven (met videoclip) over de keuze tussen de EOS 250D (DSLR, APS-C) en de EOS M50 (MILC, APS-C). Klik hier.
   
vraag-icoon Is er kwaliteitsverschil tussen RAW en C-RAW (compact/compressed RAW).
antwoord-icoon Het bestandsformaat C-RAW is aanwezig op nieuwere EOS-camera's met het bestandstype CR3. De bestandsgrootte is ongeveer 40% kleiner dan van een RAW-bestand. Je kunt meer foto's op een SD-kaartje opslaan en je hele workflow is sneller. Deze compressie van C-RAW is echter niet verliesloos, maar het verschil met RAW is heel klein en slechts in specifieke gevallen zichtbaar op 100% in Photoshop. Denk hierbij aan 'banding' in heel fijne kleurnuances in een strakblawe lucht of aan fijn detail in een sterk verhelderde schaduw. C-RAW is dus prima geschikt voor fotografie van hoge kwaliteit. Wil je echter totaal geen kwaliteitsverlies en maximale bewerkmogelijkheden, fotografeer dan in RAW.
   
vraag-icoon Kan ik via wifi met mijn EOS 100D met mijn telefoon koppelen voor gebruik van de Camera Connect-app van Canon?
antwoord-icoon Dit is helaas niet mogelijk, omdat de EOS 100D niet over ingebouwde wifi beschikt. SD-kaartjes met een wifi-optie functioneren helaas niet met de Camera Connect-app van Canon. De EOS 6D (september 2012) is de eerste EOS camera met ingebouwde wifi. Als deze optie aanwezig is, kun je in de meeste gevallen je camera koppelen met je telefoon. Voor meer info over de Camera Connect-app en compatibiliteit, klik hier.
   
vraag-icoon Ik heb een nieuwe EOS-camera die RAW-bestanden opslaat met de extensie CR3. Ik kan nu de voorvertoningen niet meer zien in Verkenner of Finder, wat vroeger wel het geval was met CR2-bestanden. Wat nu?
antwoord-icoon Elk bestandsformaat heeft een zogeheten specifieke codec nodig om als voorvertoning te worden weergegeven in Verkenner of Finder. Voor CR3-bestanden zijn er momenteel (medio 2020) nog geen codecs beschikbaar voor Verkenner of Finder. Je kunt voorvertoningen wel zien in Lightroom en DPP of je kunt XnView of FastStone installeren.
   
vraag-icoon Kan ik op mijn EOS 70D de beginletters van de bestandsnamen veranderen van IMG_1234 naar bijvoorbeeld PDH_1234 of 70D_1234?
antwoord-icoon Op de EOS 70D (en ook op veel andere EOS-'consumentenmodellen') is het niet mogelijk om de drie letters van de bestandsnaam te personaliseren. Dit kan alleen bij high-end modellen zoals de EOS R, EOS 5D mark III/IV, EOS 7D mark II en de EOS 1DX-serie.
Let op dat bij ELKE EOS-camera de eerste letter van de bestandsnaam vervangen wordt door een liggend streepje (underscore, _) als de camera op kleurruimte AdobeRGB staat. Dus IMG_1234 wordt dan _MG_1234. In de alfabetische sortering van bestandsnamen, komen de namen met de underscore (_IMG_1234) altijd vóór de letter A.
   
lenzen-balk
vraag-icoon De autofocus van mijn EOS 7D mark II werkt niet meer goed als ik met mijn EF 100-400mm 4-5.6L IS II een EF 2x III extender gebruik.
antwoord-icoon De AF-punten op de autofocussensor hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig om voldoende contrast te zien voor een nauwkeurige scherpstelmeting. De ondergrens van die hoeveelheid licht is een maximaal diafragma van f/8. Als je op de EF 100-400mm 4-5.6L IS  met de EF 2x echter helemaal inzoomt, wordt het maximaal diafragma twee stops kleiner dan de f/5.6, zijnde f/11 en dus werkt de autofocus niet meer. Gebruik desgewenst niet meer dan een EF 1.4x III extender. Tip: als scherpstelling door het kleine maximaal diafragma of door weinig aanwezig licht (schemering) moeilijk is, gebruik dan het middelste scherpstelpunt. Dit is vaak het gevoeligste AF-punt.
   
vraag-icoon De EOS RP heeft een optie om automatisch een scherpsteltrapje te maken ten behoeven van een focus stack. Bij de EOS R (en veel andere EOS-camera's) ontbreekt deze optie. Hoe kan ik dan handmatig een scherpsteltrapje maken?
antwoord-icoon Focus stacking is voor veel macro-, product- en landschapsfotografen een welkome techniek. Daarvoor kun je op verschillende manieren handmatig een scherpsteltrapje maken. In de volgende clip leggen we uit hoe je zo'n trapje maakt en laten we tevens kort zien, hoe je de focus stackmontage uitvoert in Photoshop: https://youtu.be/slavURq19Jo
   
printen-balk
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   
software-balk
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   
adobe-balk
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   
overig-balk
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   
vraag-icoon Vraag
antwoord-icoon Antwoord
   

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.