Tussenstand | van DSLR naar EOS R

door Pieter Dhaeze op woensdag 26 mei 2021

Sinds 12 mei 2021 hebben we een enquête openstaan op EOSzine met enkele vragen ten aanzien van de overstap van DSLR naar het EOS R-systeem (klik hier). Als jij overgestapt bent sinds de introductie van de EOS R in september 2018, dan doe je ons een groot plezier om ook onze vragenlijst in te vullen.
In dit artikel delen wij alvast een tussenstand van de inzendingen tot dusver. Gezien de positieve ervaringen van de deelnemers is het misschien ook voor jou interessant om een overstap te overwegen.

Graphic-tussenstand

Van - naar
Van de overstappers komt 32% vanaf een APS-C EOS (EOS 70D, 80D, 77D, 7D) en de rest (68%) fotografeerde dus al met een full-frame EOS (EOS 5DIII, EOS 5DIV en EOS 6DII). De overstappers van de APS-C modellen hadden vooral voorkeur voor de EOS R en EOS RP en deden dat al vrij snel na het verschijnen van deze camera’s. Opvallend is dat bij de full-frame overstappers bijna 50% gekozen heeft voor een EOS R5, het huidige topmodel in het EOS R-systeem.

Van de vier modellen in het R-systeem nemen de EOS R6 (review) en EOS R5 (review) samen 2/3 voor hun rekening. De EOS R (review) is ook redelijk populair, terwijl verrassend slechts 10% is overgestapt op een EOS RP (review), wat toch een heel aantrekkelijke camera is.

Van alle overstappers heeft 67% zijn/haar oude DSLR verkocht of ingeruild. En degene die hem wel behouden heeft, gebruikt hem als back-up voor het nieuwe EOS R-model.

Plussen en minnen
Waarom zijn de EOS DSLR-fotografen overgestapt op een camera in het EOS R-systeem? De drie hoofdredenen zijn: compacter/lichter systeem, autofocus en opnamesnelheid. Maar ook de interne beeldstabilisatie (IBIS), het aantal pixels (EOS R5), het full-frame beeldkarakter, het dynamisch bereik en zelfs de EVF (WYSIWYG) worden als pluspunten genoemd. Opvallend is dat niemand overgestapt is met als hoofdreden om beter te kunnen filmen. Met de minpunten zijn we zo klaar: de prijzen (en beschikbaarheid) van camera’s, lenzen en accessoires in het R-systeem, de kortere levensduur van de accu, de mindere robuustheid (t.o.v. EOS 5DIV en EOS 1Dx-serie) en de toch wel ‘steile’ leercurve door de vele (nieuwe) mogelijkheden en iets afwijkende bediening. Maar over het algemeen is iedereen dik tevreden over zijn nieuwe camera en lenzen (gemiddelde waardering: 9,1) en zou niemand weer terug willen. 

Lenzen
Op de vraag of met de overstap naar een EOS RP, R, R6 of R5 ook meteen een of meerdere RF-lenzen zijn aangeschaft, is de verdeling 50/50. Iets minder dan de helft gebruikt met de adapter liever eerst nog zijn EF-lenzen of heeft enkel de RF 24-105mm f/4-7.1 IS (review) of RF 24-240mm f/4-6.3 IS (review) als kitlens erbij gekocht. Zo’n 60% heeft heel bewust de sublieme RF 24-105mm f/4L IS (review) bij de camera gekozen en ook de RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS (review) is opvallend populair (vogel/wildlife). Reportagefotografen zijn blij met de RF 35mm f/1.8 IS (review) en de RF 85mm f/2 IS (review) en enkele (semi-)pro’s hebben gekozen voor de ‘drie-eenheid’ RF 15-35mm f/2.8L IS (review), RF 24-70mm f/2.8L IS (review) en RF 70-200mm f/2.8L IS (review) eventueel aangevuld met de uitmuntende RF 85mm f/1.2L (review) en RF 50mm f/1.2L (review). De meest gevraagde lens is een 100mm macro en die komt eraan in de vorm van de RF 100mm f/2.8L IS Macro 1,4x (klik hier).

RF-familie
Interessant aan dit overzicht is toch wel dat Canon in de ruim twee jaar dat het EOS R-systeem nu bestaat, al een heel compleet scala aan RF-lenzen uitgebracht heeft en dat er in 2021 ook nog het nodige op het programma staat (klik hier). Wat ons betreft een heel verheugende ontwikkeling, omdat goede objectieven in verschillende prijsklassen een belangrijke steunpilaar zijn in het welslagen van een nieuw camerasysteem. Er zijn zelfs al extenders verkrijgbaar (klik hier).

Onderwerpen
De onderwerpen die de geënquêteerden voor hun lens krijgen zijn in volgorde van afnemende belangrijkheid: Landschap en/of architectuur, Macro en/of natuur, Vogels en/of wildlife en Reportagewerk (huwelijk, nieuws, straat, reizen, gezin). Daarin dus weinig verrassende zaken. Wel dat sport en actie niet onder die belangrijkste onderwerpen valt. Veel fotografen in die categorie blijven waarschijnlijk toch (nog even) trouw aan hun EOS 1Dx-serie of EOS 7D mark II. We zijn benieuwd hoe dit verandert na de komst van de aangekondigde EOS R3 (klik hier).

M/V en leeftijd
Tot zo ver dus geen echte verrassingen en dat geldt ook voor de verdeling M/V en het geboortejaar. Van de deelnemers zijn 85% man en 15% vrouw en de verdeling van het geboortejaar heeft een sterke piek bij 1960 met uitschieters naar 1944 en 1983. Deze verdeling sluit naadloos aan bij de doelgroep van EOSzine.

Samenvatting
Er zijn al een behoorlijk aantal EOS DSLR-fotografen overgestapt naar het EOS R-systeem en bij deze tussenstand is het duidelijk dat ze allemaal dik tevreden zijn. Slechts hier en daar een verbeter- of minderpunt, maar dat is logisch, want geen enkele camera is perfect. Bedankt voor jullie deelname aan onze enquête.
We laten deze enquête nog staan tot na de nieuwsbrief van mei 2021 en zullen daarna begin juni de eindbalans opmaken. Heb jij nog niet meegedaan, doe dat dan nu (klik hier). Alvast bedankt.

Quotes
“In de praktijk mis ik eigenlijk niets van mijn DSLR, wellicht een beetje de nostalgie.”
“Ik zou niet graag meer terug willen.”
“Te veel film-features die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken.”
“Steile leercurve, maar dat is juist ook wel de uitdaging.”

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.