Canon EOS 7D mark II (deel 1)

door Pieter Dhaeze op donderdag 13 november 2014

De Canon EOS 7D heeft zich na zijn introductie in 2009 ontwikkeld tot een populaire camera. Vooral door zijn snelheid en cropfactor is het onder vogel-, wildlife- en sportfotografen nog steeds een veelgebruikt gereedschap. Toch werd het na vijf jaar (Photokina 2014) tijd voor een opvolger in de vorm van de EOS 7D mark II. Wij zijn met de camera op stap geweest, waarvan hier onze praktijkervaringen.

Ontwerp en uitvoering
De Canon EOS 7D mark II is net als zijn voorganger een spiegelreflexcamera, een systeem dat zich al 25 jaar bewezen heeft en reden voor Canon om daar geen verandering in te brengen. De EOS 7D mark II is dan ook net zo groot als zijn voorganger en is ietsje zwaarder (860g versus 910g). Ze blijft daarmee nog 40g lichter dan de EOS 5D mark III. Dat we hem met deze volbeeldcamera vergelijken, is niet vreemd, want de camera’s zijn qua uitvoering nagenoeg identiek. En dat is een goed punt, want de ergonomie van de EOS 5D mark III (maart 2012, review) wordt in de praktijk als zeer goed ervaren. De EOS 7D mark II ligt dan ook als gegoten in de (middelgrote en grote) hand en alle belangrijke knopjes en wieltjes zitten binnen vingerbereik. Als je van een EOS xxD- of xD-model overstapt naar deze nieuwste EOS-telg, dan  ben je meteen gewend.

De camera is uitwendig heel duurzaam uitgevoerd, zoals we dat gewend zijn van EOS-camera’s in dit segment. Bijzonder is dat alle knopjes, klepjes, naden en kieren van de EOS 7D mark II zeer goed afgedicht zijn en dus net als de 1D-serie heel goed bestand is tegen stof en spatwater. Wil je zien hoe goed die afdichting is, lees dan dit artikel op PetaPixel (klik hier).

Aangezien de uitvoering van de EOS 7D mark II gelijk is als die van de EOS 5D mark III - ook met CF- en SD-kaartslot -, heeft de camera voor ons op dat punt geen echte verrassingen als we er mee op pad zijn. Welkom extraatje is de opklapflitser (invul en draadloos). Opvallend is de nieuwe hendel rond de joystick, die bedoeld is om snel het AF-gebied te kunnen selecteren. Dit gebeurt op de EOS 5D mark III met de M-Fn-knop, die overigens ook nog steeds aanwezig is op de EOS 7D mark II. Dit lijkt dubbelop, maar de hendel geeft wel nieuwe interessante mogelijkheden, waarover later meer.

De zoeker van de EOS 7D mark II heeft een 100% kaderdekking en de zoekerweergave kan gepersonaliseerd worden met een raster, waterpas en diverse opnameparameters, zodat je altijd belangrijke informatie kunt zien zonder het onderwerp uit het oog te verliezen. Erg handig. Jammer is wel dat, net als bij de EOS 5D mark III, de AF punten niet automatisch rood oplichten als het onderwerp heel donker wordt. Vindt de camera geen houvast, dan zie je dus niet waar je scherpstelt.

Bediening
In het ontwerp en de uitvoering van de EOS 7D mark II dus geen echte verrassingen. En dat geldt ook voor de bediening, want niet alleen de knoppen zijn gelijk met die van de EOS 5D mark III, ook de menustructuur is overgenomen van die camera. Voor EOS 7D-gebruikers is dit misschien wel even wennen, maar gezien de overzichtelijke indeling en gebruiksvriendelijke bediening zal dat zelden problemen opleveren. Vooral niet omdat het de eerste EOS-camera is met My Menu die meerdere tabbladen kan omvatten. Hierin kun je alle menuopties verzamelen, die je vaak nodig hebt. De tabbladen zijn bovendien ook nog apart te benoemen, zodat je alles netjes kunt indelen. Gaaf. Omdat een moderne systeemcamera heel veel instelmogelijkheden heeft en je dat niet bij elk onderwerp opnieuw wilt doen, beschikt de EOS 7D mark II over drie C-standen op het programmakeuzewiel. Wij hebben een Custom-set gemaakt voor sport, voor macro en voor portret. Zo wissel je met één klikje van Tv, ISO 800, JPEG, Ai Servo, Automatische selectie AF-punten, AF-Case 2, Hi-speed motordrive naar Av, ISO 100, RAW, One Shot, Éénpunts-AF, Enkele opname en Stille opname.
Verder is de camera voorzien van allerlei interfaces, waaronder een USB3-aansluiting om razendsnel data over te zetten naar je computer.

M-stand en Auto-ISO mét belichtingscompensatie
Bij veel EOS-camera’s is het mogelijk om de functie van verschillende knopjes te personaliseren met de zogeheten Aangepaste bediening. De EOS 7D mark II is daarop geen uitzondering en met de komst van de nieuwe hendel, kunnen we die aangepaste bediening meteen zinvol toepassen. Deze hendel doet hetzelfde als de M-Fn-knop en daarom kunnen we de functie aanpassen naar Belichtingscompensatie bij Auto ISO in de M-stand. Als je sluitertijd en diafragma constant wilt houden, maar niet voortdurend de ISO wilt veranderen, dan kun je de camera op Auto ISO zetten. Heel handig, maar met uitzondering van de EOS 1D X kon tot op heden dan helaas geen Belichtingscompensatie toegepast worden. Dit is nu wel mogelijk op de EOS 7D mark II door Belichtingscompensatie aan de hendel toe te wijzen. Zonder je oog van de zoeker af te halen, trek je aan het hendeltje en met het kleine instelwiel kies je dan een stopje meer of minder. Super.

Hoewel de bediening dus weinig te wensen overlaat, hadden wij toch graag een touchscreen lcd-scherm gezien en bij voorkeur een vari-angle. Voor interactieve bediening en terugkijken en voor creatieve standpunten of video is dat toch wel erg handig. Daarom is ook het ontbreken van wifi voor ons een gemis, want dan hadden we het terugkijken en bijzondere standpunten (ook remote) met smartphone of tablet kunnen doen, zoals bij de EOS 6D. Is wifi voor jou een ‘must have’, overweeg dan de aanschaf van een CamRanger (klik hier).

Mogelijkheden
Het is onmogelijk om in een beknopt artikel álle mogelijkheden van de EOS 7D mark II te noemen, laat staan te bespreken. We verwijzen hiervoor graag naar de specificaties op de site van Canon (klik hier). Er zijn natuurlijk wel enkele praktische en opvallende functies. We noemden al het maken van meerdere My Menu-tabs en de belichtingscompensatie bij Auto ISO in de M-stand. En hoewel niet uniek in de camerawereld, is de EOS 7D mark II de eerste EOS uitgerust met een intervaltimer en een bulbtimer (zie clip). Daarmee is een speciale afstandbediening overbodig om timelaps- en bulb-opnamen te maken en kun je dat allemaal in de camera instellen. Uniek is wel de zogeheten Antiknipperopname, die zorgt voor een consistente belichting en kleur bij fotografie met korte sluitertijden (<1/50s) binnen bij TL-licht dat met 50Hz knippert, zoals in een sporthal (zie clip). Ook de interne GPS is het vermelden waard met een nauwkeurigheid van ongeveer 10 meter (zet verversing op 5s). Handig is dat deze GPS ook hoogte en kompasrichting registreert en dat je ze als GPS-log kunt gebruiken om zo je route in kaart te brengen (Map Utility van Canon). Bij HDR-opnamen (JPEG) in de camera worden ook de RAW-deelfoto’s opgeslagen. De beste resultaten worden verkregen met de preset Kunst en iets verlaagde verzadiging. Meervoudige belichting (RAW) werkt hetzelfde als bij de EOS 5D mark III. In JPEG wordt nu naast Vignettering en Chromatische aberratie ook Vervorming gecorrigeerd, mits gewerkt wordt met herkenbare EF- en EF-S-lenzen.
Kijk je foto’s terug bij de EOS 7D mark II, dan gaat dat razendsnel en ook handig is dat je twee foto’s naast elkaar kunt vergelijken. Met de RATE-knop kun je foto’s tijdens het terugkijken eenvoudig vergrendelen.
Voor wat betreft video kan nu ook in 1080p met 60fps opgenomen worden en heeft de camera ingangen voor hoofdtelefoon en microfoon. Video kan opgeslagen worden in IPB/All-i en in MP4/MOV. Dankzij de Dual Pixel technologie van de sensor van de EOS 7D mark II is zowel tijdens Live view als tijdens video een snelle AF beschikbaar en is zelfs (gezichts)tracking mogelijk van bewegende onderwerpen. Helaas is de 3-10x videozoom zoals bij de EOS 70D afwezig en ontbreken ook focuspeaking en zebraïng.

Prestaties
Snel. Dat is het woord dat de prestaties van de EOS 7D mark II typeert. Met twee DIGIC 6 processors is de camera ongelooflijk responsief en hoef je nooit te wachten, bij welke handeling ook. Een exponent van deze snelheid is natuurlijk zijn ‘motordrive’, waarmee je bij volle resolutie (20MP) 10 beelden per seconde schiet. Bij RAW houdt de EOS 7D mark II dat 31 foto’s vol, maar bij JPEG met snelle geheugenkaart (>95MB/s) blijft die 10 fps gehandhaafd tot de geheugenkaarten (SD en CF) vol zijn. Kippenvel. Dat waren we zelfs bij onze 1D mark III niet gewend. Op het punt van snelheid kun je de EOS 7D mark II eigenlijk een ‘kleine’ EOS 1D X noemen.

Ondanks obstakels blijft de autofocus de nummerplaat volgen.

Dat geldt ook voor zijn autofocus, die met 65 gevoelig AF-punten zich aan elke onderwerp vastklampt en nooit meer loslaat. Het speciale AF-menu zorgt ervoor dat je voor diverse soorten beweging eenvoudig de juiste AF-instellingen kunt doen.  Van alle ‘tracking’-series die we gedaan hebben (auto’s, honden, vogels) is 90% van de opnamen in focus. Zeker gezien de kleine scherptedieptes is dat een bijzondere prestatie voor een camera in deze prijsklasse.
Een prestatie van de EOS 7D mark II, die - letterlijk - niet opvalt, is de ‘stilheid’ van de sluiter en de spiegel. In vergelijking met de EOS 5D mark III is het een relatief zacht tikje in plaats van een duidelijke klap (zie clip). In de Stille modus wordt het geluid nog verder gedempt en kun je bij officiële gelegenheden en concerten redelijk onopvallend fotograferen. Ook bij 10 fps blijft het geluid van de spiegel en sluiter een zachte roffel, terwijl het geluid van de EOS 1D X dan meer op dat van een mitrailleur lijkt.

Beeldkwaliteit
Heb je de voorgaande paragrafen overgeslagen, omdat je eigenlijk alleen geïnteresseerd bent in de beeldkwaliteit, dan doe je de EOS 7D mark II te kort. Een camera is meer dan alleen de beeldkwaliteit bij hoge ISO op 100% in Photoshop.
De beeldkwaliteit van de EOS 7D mark II is niet verrassend. Met de pixeldichtheid van 20 Mp op een APS-C sensor presteert hij hetzelfde als de EOS 70D (klik hier) en dat is tot ISO 1600 voor veel onderwerpen en situaties meer dan toereikend voor de praktische publicatievormen (A3 print, full HD weergave). Kijk maar eens in de bibliotheek van je Lightroom-archief welk percentage van je opnamen hoger dan ISO 1600 is.

Hoe goed de beeldkwaliteit van een camera is - en dus ook van de EOS 7D mark II -, is van veel factoren afhankelijk: scherpte van de lens, het diafragma (diffractie), hoeveelheid licht, spectrum van het licht, detail van het onderwerp, instellingen camera (beeldstijl en ruisonderdrukking) in JPEG, de keuze van de converter in RAW (LR5, DPP3 of DPP4). De ene foto bij ISO 3200 kan er wat ruis en detail betreft heel anders uitzien dan een andere foto bij diezelfde ISO.
Omdat we op moment van publicatie (17/11/2014) nog geen RAW-foto’s van de EOS 7D mark II in Lightroom 5 kunnen verwerken, stellen we een 'echte' vergelijking van de beeldkwaliteit in RAW met de EOS 70D, EOS 7D en EOS 5D mark III uit tot het moment dat Lightroom wel compatibel is. Voor de ‘pixelpeepers’ onder ons zullen we dan in een apart artikel tevens kijken naar de beeldkwaliteit via DPP3 en DPP4.
Om toch te laten zien hoe goed de JPEG's direct uit de EOS 7D mark II zijn, tref je hieronder een serie praktijkfoto's. Let daarbij ook op de goede kleuren en helderheid.

Voor ons is echter duidelijk dat in afgelopen tijd die we met de EOS 7D mark II op stap zijn geweest, de kleuren, de belichting en de scherpte (in JPEG) ons steeds in positieve zin hebben verrast, hoewel de EOS 7D mark II bij ISO’s boven 1600 zijn meerdere moet erkennen in onze EOS 5D mark III. Maar dat is logisch gezien het grote verschil in pixeldichtheid tussen deze camera’s.

Samenvatting
De EOS 7D mark II is een waardig opvolger van zijn voorganger en heeft alles in zich om bij sport-, vogel- en wildlife-fotografen weer net zo populair te worden. De camera kan zich op veel fronten (AF, motordrive, buffer) meten met de snelheid van een EOS 1D X. Qua mogelijkheden komt hij heel dicht in de buurt van de EOS 5D mark III. Als voordeel ten opzichte van deze volbeeldcamera’s geeft de EOS 7D mark II de fotograaf een verliesloze brandpuntsverlenging van 1.6x (APS-C sensor), waarbij de keerzijde is dat bij hoge ISO’s (>ISO 1600) meer ruis zichtbaar wordt.
Ben je een creatieve natuurfotograaf en zijn het volgen van snelle beweging en hoge ISO-prestaties minder belangrijk, dan is de EOS 70D (met wifi) misschien een betere keuze dankzij het kantel- en draai scherm met aanraakfunctionaliteit. Ben je vooral geïnteresseerd in beeldkwaliteit bij ISO 3200 en hoger, kijk dan eens naar de EOS 6D (met wifi en GPS). Wil je die kwaliteit combineren met een snelle autofocus, dan is de EOS 5D mark III een prima alternatief.
Kortom. De EOS 7D mark II is een prima aanvulling in de bestaande line-up van EOS-modellen en is gezien zijn prijsklasse niet alleen voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf, maar ook voor de professionele sportfotograaf een prima presterende camera.

Deel 2 (beeldkwaliteit) EOS 7D mark II: klik hier.

Wil je specificaties van de EOS 70D, EOS 7D, EOS 7D mark II en de EOS 5D mark III naast elkaar zien, kijk dan op dpReview (klik hier).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.