LightSphere en FlashBender

door Pieter Dhaeze op donderdag 27 november 2014

Op EOSzine.nl besteden we redelijk veel aandacht aan flitsen. Zo hebben we in de Classroom een serie algemene artikelen over dit ‘moeilijke’ onderwerp (klik hier) en ook bespreken we regelmatig interessante flitsaccessoires. In oktober 2013 was dit bijvoorbeeld een review van Lumiquest (klik hier). Deze keer staan we even stil bij twee bijzondere producten, de LightSphere van Gary Fong en de FlashBender van Roque.

Gecontroleerd flitsen
Met een zekere voorspelbaarheid komen tot fraaie flitsresultaten is soms niet eenvoudig. Staan camera en opzetflitser via E-TTL II met elkaar in verbinding, dan is de kans op een goede flitsfoto in de P-, A-, T- of M-stand al behoorlijk groot, maar met behulp van accessoires kan het flitslicht ook in richting en vorm worden gestuurd voor nog betere resultaten. Een belangrijk aspect daarbij is bovendien dat de flitser niet meer op de camera staat en zo het onderwerp altijd frontaal belicht, maar van de camera wordt afgehaald (kabel of draadloos), zodat het onderwerp van schuinboven wordt ingeflitst. Voordeel is dat het licht meer over het model strijkt en door de ontstane ‘schaduwen’ meer diepte krijgt. Frontaal flitslicht maakt een onderwerp heel ‘plat’. Nadeel van een flitser schuinboven is wel dat de slagschaduw meer zichtbaar wordt als het model vlak voor een muur staat. Hoewel indirect flitsen dit probleem gedeeltelijk oplost, komen hulpmiddelen als de LightSpere en de FlashBender dan toch nog heel erg goed van pas.

LightSphere
De LightSphere is een soort flitskapje voor een Speedlite, maar dan veel groter, rond en geribbeld. Volgens zijn ‘geestelijk vader’ Gary Fong ideaal bij indirect flitsen. De vorm en structuur van de LightSphere zorgt er voor dat het licht optimaal wordt verdeeld omhoog en rondom, zodat met reflectie op lichte plafonds en wanden het onderwerp langs alle kanten worden belicht. Bij ons in de studio was het resultaat heel bevredigend en geeft de LightSphere een net even betere verdeling om de slagschaduw nagenoeg ‘onzichtbaar’ te maken.

FlashBender
Vaak wil je bij flitsen het licht verspreiden en zachter maken. Er zijn echter ook situaties dat het flitslicht gebundeld en gericht moet worden, zoals bij een low-key of haarlicht. Een honingraat of snoot is dan het aangewezen accessoire, maar met de FlashBender krijg je letterlijk meer flexibiliteit. Het is een buigbaar reflectieschermpje dat als bounce op de Speedlite gezet wordt. Het schermpje kan alle kanten opgebogen worden en zelfs tot een kokertje worden opgerold. Zo kun je het flitslicht heel gecontroleerd sturen.
Het bundelen en richten met de FlashBender werkt in de praktijk heel vanzelfsprekend en ook - gezien de resultaten in onze studio - erg goed.

   
Productpresentatie
Behalve de producten van LumiQuest, Gary Fong en Roque zijn er nog veel meer ‘handige’ flitsaccessoires. We laten een serie producten de revue passeren in deze videopresentatie (klik hier).

Samenvatting
De LightSphere en FlashBender doen wat ze beloven en kunnen zo een positieve bijdrage leveren aan mooie flitsfotografie. Het zijn echter geen wondermiddelen. Enige kennis van (flits)belichtingszaken, inzicht in het aanwezige licht en de aard van de locatie blijven onmisbare ingrediënten om tot goede flitsfoto's te komen.

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.