AWB | Sfeer- of Wit-prioriteit

door Pieter Dhaeze op vrijdag 28 oktober 2022

Sinds de komst van de eerste digitale camera bestaat de automatische witbalans, ook wel Auto Witbalans of afgekort, AWB (klik hier). En hoewel er weinig aandacht aan besteed wordt, is het een intelligente en handige functie, die in de loop der jaren steeds betrouwbaarder geworden is onder een grotere variëteit van lichtbronnen.

De laatste jaren is de functionaliteit van de AWB in EOS-camera’s uitgebreid met een extra keuze-optie: prioriteit voor Sfeer of voor Wit. De optie Sfeer is de versie zoals die al vanaf het begin bestaat. De prioriteit Wit is nieuw en moet zorgen dat opnamen gemaakt bij ‘warm’ kunstlicht met een lagere kleurtemperatuur (3000K of lager), zoals sfeerverlichting en kaarslicht, neutraler worden geregistreerd.

AWB-grafiek

Gebruik
Of je op jouw camera de keuze hebt tussen Sfeer- en Witprioriteit bij de automatische witbalans, kun je snel zien door in het rode Opname-menu bij Witbalans, AWB te kijken of er een optie zichtbaar is voor deze keuze.

menu-AWB

Zo ja, dan is het interessant om onderstaande video te bekijken, waarin wordt uitgelegd hoe het werkt en hoe het praktisch van pas kan komen.

awb-sfeer-wit-visual-yt

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.