RAW-burst = C-RAW

door Pieter Dhaeze op woensdag 28 juni 2023

Met de komst van de EOS R7 in juli 2022 werd de voor Canon nieuwe functie ‘RAW-burst met Vooropname’ geïntroduceerd. Hiermee is het mogelijk om vóór het doordrukken van de ontspanknop al foto’s te maken. Met 30 RAW’s per seconde kan zo geen enkele wegvliegende vogel je meer ontsnappen. Wil je meer weten, lees dan het artikel en bekijk de video (klik hier). In dit artikel sta ik kort stil bij de beeldkwaliteit.

   
CSI_5248 CSI_5251

RAW-burst
Opnamen bufferen en maken voordat de ontspanner wordt doorgedrukt, is alleen maar mogelijk als de camera de Elektronische sluiter gebruikt. Je bent dan als het ware aan het filmen met 30 fps en dat dan in RAW. Je zult begrijpen dat dat gepaard gaat met veel data in een korte tijd. Bij de EOS R7 met een sensor van 32 Mp, zijn de RAW-bestanden ongeveer 35 MB groot en 30 van die bestanden zijn dus ongeveer 1 GB in 1 seconde. Veel langer dan 1 seconde duurt een RAW-burst dan ook niet. Een halve seconde vóór dat de ontspanner ingedrukt wordt (= ca. 15 foto’s) en een halve seconde erna (15 tot 20 foto’s). De buffer is dan vol en moet weggeschreven worden naar de geheugenkaart. Een snel SD-kaartje met grote opslagcapaciteit is dan ook aan te bevelen (klik hier).

CSI_5636 CSI_5655

Beeldkwaliteit
Als je de optie RAW-burst instelt, dan ben je dus gebonden aan de elektronische sluiter met daarbij de eventuele kans op rolling shutter (klik hier). Vervorming van een bewegend onderwerp kan de opname dan nadelig beïnvloeden, maar het moet je niet weerhouden de optie Vooropname te gebruiken, want de rolling shutter is zelden te zien, dan wel storend aanwezig.

CSI_5656 CSI_5663

Een opmerkzame lezer wees mij echter ook op het feit dat een RAW-bestand uit een frame genomen de RAW-burst, aanzienlijk kleiner is dan enkel RAW-bestand. Een kort onderzoekje wijst uit dat bij het instellen van RAW-burst de camera niet alleen de elektronische sluiter kiest, maar ook C-RAW. Dit bestandstype heeft alle karakteristieken van een RAW-opname, maar het bestand is door compressie ruim 40% kleiner, waarbij je echter inlevert op dynamisch bereik (klik hier).

Test. Foto’s met gelijk camera-instellingen (o.a. e-sluiter en H+) van hetzelfde onderwerp.
1. RAW-burst: CR3-bestand is 532 MB groot en bevat 32 RAW’s, 16,6 MB/bestand
2. Serie opname RAW met 30 fps (H+): 30 bestanden zijn 1030 MB, 34,4 MB/bestand
3. Serie opname C-RAW met 30 fps (H+): 30 bestanden zijn 516 MB, 17,2 MB/bestand

CSI_5859 CSI_5863

Samenvatting
Als je RAW-burst met Vooropname instelt, dan heeft Canon er met een vaste set camera-instellingen voor gezorgd dat de datastroom zo klein mogelijk wordt en dat de procestijd van de beelden minimaal is. Kijk daarom maar eens in het camera-menu als RAW-burst ingesteld staat. Veel opties zullen grijs zijn.

Dit moet je echter niet weerhouden om bij geschikte onderwerpen RAW-burst met Vooropname te gebruiken, omdat je foto’s zult maken die zonder gebruik van deze optie niet mogelijk geweest zouden zijn.

RAW-burst menu-opties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.