Review | Digitaal fotolijstje 2024

door Pieter Dhaeze op dinsdag 30 januari 2024

Foto’s maak je om een onderwerp te kunnen herbeleven. Voor jezelf, maar ook met anderen. Onder het motto “Laat je foto’s zien” moedig ik dan ook regelmatig fotografen aan om foto’s af te drukken in een fotoboek of om aan de muur te hangen. Dat is ook de meest duurzame manier om foto’s in alle rust te beleven (klik hier). Je hebt geen beeldscherm, elektriciteit of internet nodig. Over 100 jaar kan iedereen jouw foto’s nog steeds bewonderen.

Voor actuele foto’s van kinderen en/of kleinkinderen in de huiskamer is printen en in een wissellijst aan de muur hangen of op de dressoir zetten, echter geen handige oplossing. In het begin zul je misschien nog wel eens een foto wisselen, maar dat verwatert snel. Voor die familiefoto’s is een digitaal fotolijstje dus een betere oplossing. Ik heb daar in 2009 (!) al eens een artikeltje over geschreven en dat is nog steeds redelijk actueel (klik hier).

productfoto PFF-1042DW groot

Nu de meeste lijstjes voorzien zijn van wifi, een aanraakscherm en een goede app is het misschien toch tijd voor een hernieuwde kennismaking, zodat je foto’s (en video’s) van je kleinkinderen niet alleen vluchtig in Whatsapp ziet of op Facebook, maar ook elke dag spontaan kunt beleven in een diavoorstelling op een digitaal fotolijstje in de woonkamer of op je nachtkastje.

Wederopstanding?
Omstreeks de tijd van mijn ‘koopwijzer digitaal fotolijstje’ (2009), waren digitale fotolijstjes behoorlijk in opkomst. De interesse in de media is daarna snel afgenomen. Was het tijdperk van het digitale fotolijstje daarmee passé? Tegenwoordig kom ik ze echter weer vaker tegen en is het aanbod bij een zoekopdracht in Google onverwacht groot (klik
hier). Is het digitale fotolijstje bezig met een wederopstanding? Doe mee aan de polls naast dit artikel.

Denver PFF-1042DW
De hernieuwde kennismaking met digitale fotolijstjes doen we aan de hand van mijn ervaringen met de Denver PFF-1042DW (prijs: ca. 90 euro). Een lijstje met een schermdiagonaal van ruim 25 cm (10,1 inch) met wifi, aanraakscherm en de app Frameo (info: klik hier).

Het principe van de PFF-1042DW is niet anders dan 15 jaar geleden. Een beeldscherm waarop een diavoorstelling draait van foto’s op een intern of extern geheugen of vanuit de cloud. Soms kun je er nog een muziekje onder zetten (niet in PPF-1042DW). Nieuw is echter dat het scherm aanraakgevoelig is voor een eenvoudige bediening en dat dankzij de wifi het mogelijk is om met een app te werken, Frameo. Deze app regelt de bediening en instellingen van het fotolijstje en geeft met een toegangscode tevens de mogelijkheid om familie en vrienden uit te nodigen om vanuit hun eigen locatie foto’s toe te voegen. Handig wanneer kinderen en kleinkinderen in een andere stad wonen of zelfs in een ander land. Of als vrienden een selectie van hun vakantiefoto’s realtime op jouw fotolijstje willen laten zien.

productfoto PFF-1042DW-achterzijde

Mijn ervaringen
De Denver PFF-1042DW heeft een klassiek uiterlijk met een houten lijstje, dat je desgewenst kunt vervangen of weglaten. Het IPS-scherm heeft een diagonaal van 10,1 inch (hxb: 21,5 x 13,5cm) met een resolutie van 1280 x 800 pixels (150 dpi), voldoende voor een scherpe weergave van de foto’s die passend of beeldvullend worden getoond. De helderheid is regelbaar en de maximale stand is voldoende voor lichte ruimtes. De kleuren zijn accuraat. De kijkhoek is in principe groot, maar de weergave heeft behoorlijk te lijden onder spiegeling van het glas als je bij ‘tegenlicht’ onder een schuine hoek kijkt. Het lijstje kan verticaal of horizontaal worden neergezet of opgehangen. De voeding komt van een adapter met eigen stekkertje, Het lijstje heeft geen accu. Behalve wifi en cloud-foto’s kun je ook foto’s op het interne geheugen (16 GB) zetten door middel van een microSD-kaartje of via micro-USB vanaf een computer. De compatibele bestandstypen zijn JPEG en MP4, maar ook PNG kan gelezen worden. GIF en TIFF worden niet herkend.

EOS-tip
Het ‘vullen’ van een digitaal fotolijstje gebeurt vooral vanuit de Frameo-app met foto’s die op je telefoon staan. Heb je echter leuke foto’s gemaakt met je EOS-camera, dan kun je die ook redelijk eenvoudig toepassen. Zet ze met de Camera Connect-app van Canon (playlist: klik hier) over van je camera naar je telefoon en vervolgens kun je ze toevoegen aan de diavoorstelling.

Het installeren met een Nederlandstalige interface vraagt net als bij elk ander apparaat met wifi even aandacht, maar is niet echt moeilijk. Na de installatie en koppeling aan de wifi, kun je vrienden uitnodigen. Je begint met jezelf om er direct foto’s op te kunnen zetten en daarna kunnen familie en vrienden uitgenodigd worden. Ze moeten daartoe wel de Frameo-app op hun telefoon installeren, maar kunnen daarna – desgewenst zonder opgave van persoonlijke gegevens – met de inlogcode die je ze gestuurd hebt, hun eigen foto’s en video’s van afstand aan jouw fotolijstje toevoegen.

Nederlandstalige interface. Foto's beheren (links). Diavoorstelling instellen (rechts).
R6P_2629 R6P_2631

Als eigenaar zie je dan een melding op het scherm en hoor je een pingeltje. Nieuwe foto’s worden direct in de diavoorstelling opgenomen. Tik 1x op de foto voor extra mogelijkheden. Tik 2x en je kunt een foto ‘like’. De afzender ontvangt hiervan dan een melding op zijn/haar telefoon. Echt heel leuk om zo interactief met foto’s bezig te zijn van bijvoorbeeld je kleinkinderen. Foto’s kunnen eenvoudig worden verborgen in de diavoorstelling of verwijderd worden met de menu-opties in de Instellingen.

Bij de Denver PFF-1042DW kun je de frequentie van de diavoorstelling instellen, alsook meerdere slaapstanden instellen voor als je niet thuis bent of slaapt. Behalve foto’s toevoegen aan de diavoorstelling, kun je ook alle foto’s exporteren naar een microSD-kaartje. Zo kun je er eventueel nog printjes van maken of foto’s in het familiearchief opnemen.

Veiligheid
Het is aan de orde van de dag, veiligheid op internet. Een digitaal fotolijstje neem je op in je wifi-netwerk en vrienden hebben met een relatief eenvoudige numerieke code toegang om foto’s te plaatsen, maar niets anders. Of dat ‘hack’-baar is, is mij onbekend, maar waarschijnlijk niet onveiliger dan elk ander ‘slim’ apparaat wat je gebruikt. Zorg in ieder geval dat de beveiliging van je wifi-netwerk op orde is.

Samenvatting
In mijn vage herinnering was de beleving van een digitaal fotolijstje tweeledig. Leuk dat je meerdere foto’s in één lijstje kon zien, maar de hele bediening en het beheer waren omslachtig, waardoor de actualiteit toch weer tegenviel.
Dankzij het aanraakscherm, wifi en de Frameo-app is een digitaal fotolijstje anno 2024 een verrassende leuke manier om via foto en video interactief met kinderen, kleinkinderen en familie en vrienden te ‘communiceren’.
Nadeel blijft wel dat je stroom nodig hebt. Dus de lijst moet altijd in de buurt van een stopcontact staan en als je hem ophangt, dan zie je een ‘lelijke’ draad. Bovendien kun je hem niet eenvoudig even op je schoot nemen of doorgeven als er visite is.

Tip
Als je familie en vrienden de eerste keer uitnodigt om foto’s op je nieuwe lijstje te zetten, dan zal iedereen enthousiast aan de gang gaan. Om dat enthousiasme niet te laten bekoelen, is het raadzaam om ze regelmatig een appje te sturen en ze zo aan hun bijdrage te herinneren. Anders wordt het net zo’n ‘stoffig’ lijstje als 50 jaar geleden, maar dan digitaal ;-).

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.