Koopwijzer | EOS R8 of EOS R6?

door Pieter Dhaeze op vrijdag 16 februari 2024

Steeds meer DSLR EOS-fotografen stappen over op het EOS R-systeem en dan vaak ook nog van APS-C naar full-frame. Voor veel vrijetijdsfotografen is dat een behoorlijk stap, zowel technisch als financieel. Wil je de investering onder de 2000 euro houden, kies je dan begin 2024 voor het nieuwe  ‘instapmodel’, de EOS R8 (review) of voor de al wat oudere, maar meer gevorderde EOS R6 (review)? In dit artikel mijn ervaringen met beide camera’s.

Video
In dit artikel sta ik niet stil bij de video-kwaliteiten van de EOS R6 en EOS R8. Je kunt met beide camera's in 4K filmen op verschillende kwaliteitsniveaus. Het zal vooral afhangen van de videokennis van de gebruiker en de toepassing van de juiste accessoires, hoe de resultaten zijn van filmopnames zullen zijn met deze camera's.

playlist eos r-systeem

EOS R6 of EOS R8?
De EOS R6 heeft sinds augustus 2020 een vaste plaats in mijn fototas en vervult naar volle tevredenheid alle fototaken die voor zijn lens komen: portretten, studiowerk, reportage, macro, natuur, vogels, actie, landschap. Ondanks dat de camera in juli zijn vierde verjaardag viert, is zijn technologie nog steeds 95% actueel terwijl zijn prijs ondertussen behoorlijk is gedaald tot rond de 2000 euro (actueel: klik hier).

Voorbeeldofoto's gemaakt met de EOS R6
voorbeeldfoto's eos r6

In februari 2023 heeft Canon de EOS R8 geïntroduceerd als opvolger van de EOS RP en als nieuwe instapmodel. Hoewel bedoelt dus voor een ander marktsegment dan de EOS R6, is het gezien zijn nieuwere technologie en lagere prijs van circa 1500 euro (actueel: klik hier), misschien toch een interessant alternatief voor de EOS R6 als je eerste camera in het EOS R-systeem. Onderstaand mijn ervaringen met beide camera’s na ook een langere periode met de EOS R8.

Voorbeeldfoto's gemaakt met de EOS R8
voorbeeldfoto's eos r8

Ontwerp en bediening
De beleving van het formaat, het gewicht en de bediening van een nieuwe camera is heel persoonlijk. Welke camera was je gewend? Welke lenzen gebruik je? Zo zou je bij eerste kennismaking de EOS R6 en vooral de EOS R8 als klein kunnen ervaren, maar dat went snel. Uiteindelijk liggen zowel de EOS R6 als de EOS R8 goed in de hand. Gebruik je echter veel zwaardere L- of telelenzen, dan heeft de EOS R6 de voorkeur. Ook omdat er een batterijgrip voor deze camera beschikbaar is (BG-R10). De EOS R8 heeft een minder goede balans met zwaardere lenzen en dat is slechts deels op te lossen met de extensiongrip (EG-E1, klik hier).

EOS RP en EOS R
Ben je op zoek naar een full-frame camera in het Eos R-systeem, dan kun je ook kijken naar twee camera’s van het eerste uur: de EOS R en EOS RP. Beide zeer capabele camera’s waarmee je prachtige foto’s kunt maken. Lees de koopwijzer ‘Full-frame EOS R-Systeem’ (klik
hier) om deze camera’s te vergelijken met hun jongere soortgenootjes.

Vergelijking EOS R8 EOS R6

Voordeel van de EOS R8 is dat ie lekker licht is. Als je er een RF 100-400mm f/5.6-8 IS (review) op zet, dan loop je een hele dag fluitend met de camera in de hand (met polsriempje) door de natuur of een pretpark, want deze set weegt slechts 1094 gram! En met een RF 24-240mm (review) als reislens, voegen camera en lens maar 1200 gram toe aan je koffer. Ideaal.

Tabel vergelijking specs EOS R FF 2024

Hoe je ook went aan het formaat en de knopjes van een camera, de kleinere behuizing van de EOS R8 heeft fysiek minder ruimte voor knopjes en wieltjes, er is geen plaats voor twee geheugenkaartjes en – belangrijk – de accu is relatief klein met minder capaciteit (LP-E17 1040 mAh versus LP-E6NH 2130 mAh). Met een EOS R8 een bruidsreportage fotograferen is een uitdaging en vraagt ter plekke een goed bestands- en accubeheer.

lrc dynamisch bereik full-frame YT

Persoonlijke minderpuntjes van de EOS R8 zijn het gemis van het grote instelwiel aan de achterzijde alsmede het ontbreken van een joystick. Ook merk je goed dat het zoekerbeeld in de EOS R6 groter is dan van de EOS R8. De knopjes en wieltjes zijn bij beide camera’s verregaand te personaliseren en ook beschikken ze over Aangepaste opname modi (de EOS R6 C1/2/3 en de EOS R8 C1/2) voor snel wisselen van instellingen van bijvoorbeeld macro naar actie.

Ontbreken mechanische sluiter
De EOS R8 kent als sluitermodi alleen Elektronisch eerste gordijn (EFCS) of volledig Elektronisch (ES). De volledig mechanische sluiter (MS) ontbreekt. Persoonlijk gebruik ik mijn EOS R6 altijd in de modus EFCS, terwijl er toch een volledig mechanische modus beschikbaar is. Met EFCS heb je alle voordelen van een mechanische sluiter, maar is de camera stiller en je hebt geen last van ‘shutter shock’. In 99% van de gevallen zul je de mechanische sluiter op de EOS R8 dus niet missen.

Mogelijkheden
De EOS R6 en EOS R8 zijn beide ontwikkeld om de belangrijkste en meest voorkomende foto- en videotaken snel en naar behoren te kunnen verrichten. Het verschil tussen de camera’s moet vooral gezocht worden in de ‘snufjes’ en bij digitale camera’s betekent dat dat de nieuwste modellen vaak meer mogelijkheden hebben. Bij de EOS R6 en EOS R8 is dat niet anders. De EOS R8 is drie jaar jonger en heeft een meer intuïtief AF-systeem, een optie om in de camera een focus stack te monteren, om te werken met RAW-pre-burst en om 40 foto’s per seconde te nemen. Vooral het nieuwe AF-systeem en de RAW-pre-burst van de EOS R8 zullen voor veel actie-, sport-, wildlife- en vogelfotografen zeer welkome opties zijn, die de kans op meer treffers aanzienlijk zullen verhogen ten opzichte van de EOS R6. De EOS R6 is zeker een prima camera voor genoemde onderwerpen, maar met de EOS R8 zul je iets meer trefzeker zijn. Hij lijkt dan sterk op de EOS R6 mark II.

yt-pre-burst

Ontbreken beeldstabilisatie
Een in het oog springende omissie van de EOS R8 is afwezigheid van de interne beeldstabilisatie (IBIS). Dat is uiteraard merkbaar wanneer je met lenzen zonder beeldstabilisatie (IS) fotografeert. Maar beschikt de lens wel over IS, dan is het ontbreken van IBIS slechts in extreme gevallen merkbaar. Bij 105mm schiet ik met de EOS R6 en RF 24-105mm f/4L IS (dus IS+IBIS) bij een sluitertijd van 1/10s ongeveer 90% van de opnamen scherp uit de hand en bij de EOS R8 (alleen IS) is dat 80%. Wat mij betreft geen dealbreaker.

Prestaties
• Beeldkwaliteit
De EOS R6 (20Mp) en EOS R8 (24 Mp) hebben als full-frame camera’s een zeer goede beeldkwaliteit, zeker bij hoge ISO’s. Qua ruis doet de EOS R6 het op 100% iets beter, qua resolutie wint de EOS R8 met een neuslengte. Goed belichte foto’s bij ISO 6400 zijn bij beide camera’s uitstekend bruikbaar voor 4K-weergave of A4-printformaat.

Het dynamische bereik van RAW-bestanden bij ISO 100 is bij beide camera’s hoog. Er wordt bij 5 stops (!) opentrekken van de schaduwen wel ruis zichtbaar, maar geen banding en zeer weinig kleurruis. Wel blijft het resultaat van een dergelijk extreme aanpassing bij de EOS R6 iets meer kleurecht.

• Snelheid en e-sluiter
De camera’s laten de fotograaf zeer zelden wachten en zijn bij snelle onderwerpen bijna altijd meteen paraat voor de volgende opnamen. De buffer leegt snel en je kunt ook snel opnamen terugzien. Met de EFCS sluitermodus van 6 fps schiet de EOS R8 iets langer door dan de EOS R6, maar die doet dan 12 fps. De 40 fps van de E-sluiter kan de EOS R8 slechts een seconde volhouden. De EOS R6 houdt het dan een seconde langer vol, maar doet dan ‘maar’ 20 fps. Alle genoemde waarden zijn natuurlijk afhankelijk van instellingen en van de snelheid van de geheugenkaart.

Rolling shutter
Als je fotografeert met de elektronische sluiter, dan kan bij beweging van de camera of van het onderwerp ‘rolling shutter’ optreden. Bij de EOS R6 en EOS R8 is die in gelijke mate aanwezig en pas bij hoge snelheden opvallend zichtbaar. Wil je meer weten over ‘rolling shutter’, lees dan
dit artikel of dit artikel.

Samenvatting
De EOS R6 of EOS R8 als je eerste camera in het EOS R-systeem? That’s the question. Duidelijk is dat het beide zeer capabele camera’s zijn waar je prachtige foto’s mee kunt maken.

De EOS R6 heeft als pluspunten dat ie beter in de hand ligt (vooral met grotere lenzen), de bediening beter is, dat er een batterijgrip is en dat je met twee geheugenkaartjes kunt werken. Aspecten die een duidelijk voordeel zijn als je voor commerciële opdrachten op pad gaat.

De EOS R8 heeft meer in zijn mars voor de pure vrijetijdsfotograaf, die vooral fotografeert tijdens vakanties en uitstapjes of gewoon voor persoonlijke doeleinden op pad gaat. Je zult dan vooral genieten van het compacte formaat en de handige opname-opties.

Vind je de ergonomie van deze camera's een 'zwaarwegend' criterium, zorg dan dat je in de winkel de grip en handligging van de EOS R8 en de EOS R6 zelf ervaren hebt.

Heb je meer budget, dan is de EOS R6 mark II (review) een model waarin de voordelen van de EOS R6 en EOS R8 zijn samengevoegd en dan dus zeker het overwegen waard.

Gerelateerde informatie
• Specificaties EOS R8: klik hier.
• Specificaties EOS R6: klik hier.

• Review EOS R8: klik hier.
• Review EOS R6: klik hier.

• Koopwijzer FF EOS R-systeem: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.