Filmen met EOS | Overzicht basis-artikelen

door Pieter Dhaeze op donderdag 30 mei 2024

Via een lezersenquête in het voorjaar van 2024 heb ik onder EOS-fotografen een peiling gedaan naar de behoefte om te filmen met hun EOS-camera. Het resultaat daarvan heb ik vervolgens gepubliceerd (klik hier) met de belofte om op termijn meer aandacht te geven aan het opnemen van video met een hybride EOS-camera. Bij deze.
.

OPROEP
Heb jij de stap al gemaakt van fotograferen naar filmen met je EOS, en heb je ervaringen die andere EOSziners goed zouden kunnen gebruiken, laat het mij dan weten (klik hier). Ik publiceer graag jouw bevindingen.

Filmen versus fotograferen
Op het eerste gezicht is het maken van foto’s een heel andere discipline dan video opnemen. Creatief en technisch is dat inderdaad ook zo, maar ze hebben ook één belangrijk punt gemeen en dat is dat de benodigde kennis en gereedschap voor beide disciplines - als ook de diversiteit van onderwerpen - heel veel omvattend zijn. Op EOSzine tref je honderden artikelen over alles wat te maken heeft met fotograferen en eigenlijk heb je een soortgelijk platform ook nodig om alle ‘ins and outs’ over filmen te kunnen uitleggen. Zo maar een serie artikelen maken over ‘Filmen met je EOS’ is dan ook niet iets wat je op een regenachtige zondagmiddag doet.

Stap voor stap
De bedoeling van de beoogde artikelen op EOSzine over filmen is dan ook dat ik zal proberen de ‘bomen van het bos’ te scheiden om zo de eerste drempels weg te nemen, zodat jij met je EOS als ‘videocamera’ aan de slag kunt. Gaandeweg het opdoen van je eigen film-ervaringen en -interesses kun je je dan verder ontwikkelen door bijvoorbeeld uitbreiding van bijvoorbeeld accessoires, complexere kleur- en audiobeheer en gevorderde editing en color grading.

Onderstaand daarom een overzicht met artikelen over video die je op weg kunnen helpen. Pak je EOS erbij, zet hem op de filmstand en ga gewoon eens proberen. Al doende leert men en hopelijk kunnen de volgende artikelen daar dan bij van pas komen.

Heb je nog vragen of ontbreken bepaalde basisonderdelen van filmen met je EOS, laat het dan weten (klik hier), dan ga ik daar mee aan de slag. Succes.

Overzicht video-artikelen

• INSTELLINGEN EN FUNCTIONALITEIT
01-oneliners

01. Tien One-liners

In dit artikel (plus video) geef ik in 10 stappen - zonder verregaande uitleg - de belangrijkste instellingen om met je EOS de eerste keer te gaan filmen. Het stappenplan is zeker niet volledig of diepgaand, maar het kan net de eerste drempel wegnemen om met video aan de slag te gaan.

   
02-compressie

02. Wat is video-resolutie en framerate?

Zowel bij fotografie als bij filmen is bekendheid met de terminologie belangrijk voor een goed begrip van wat van belang is bij het opnemen van video. In dit artikel meer informatie over video-resolutie en framerate (fps).

   
03-4k

03. Wat is bitrate en compressie?

In dit artikel staan we stil bij bitrate (Mbps) en bij compressie van videobestanden.

   
04-beeldstijl

04. Werken met beeldstijlen voor video.

Filmen is eigenlijk hetzelfde als het snel achter elkaar opnemen van JPEG-foto's. En daarom is het belangrijk om te weten hoe je met beeldstijlen moet werken. Moet de film meteen geschikt zijn voor publicatie of wil je er nog iets aan bewerken? De keuze va de Beeldstijl is dan bepalend.

   
05-beeldstabilisatie

05. Werken met digitale video-stabilisatie.

Vloeiende bewegingen in een film zijn belangrijk. Dus als je uit de hand filmt (en eventueel ook nog loopt tijdens het filmen), dan moet het beeld gestabiliseerd worden. Dat kan met fysieke ondersteuning en apparatuur, maar het kan ook digitaal. Dat laatste leg ik uit in dit artikel.

   
06-statisch

06. Filmen van een statisch onderwerp.

Hoewel het niet altijd opvalt, wordt veel video opgenomen vanaf statief. Dat kan een vlog zijn of productdemonstratie, maar ook een interview of gesprek. Film je in de natuur landschappen, wildlife of insecten (macro video), dan is een statief ook een onmisbaar accessoire.

Bovendien heb je bij statische onderwerpen ook meer controle over belichting en geluid. Een korte uitleg.

   
06-eos-rp

07. Filmen met een spiegelloze camera (EOS RP).

Eigenlijk maat het niet uit of je met een DSLR filmt of met een spiegelloze camera. Beiden staan tijdens filmen in Live view. In dit artikel sta ik kort stil bij het filmen met de EOS RP.

   
07-video-crop

08. 3x tot 10x videozoom op EOS 70D/80D.

Een oude videofunctie is de zogeheten videozoom op een APS-C DSLR. Bij 3x zoom maakt de camera een uitsnede van 1920x1080 pixels uit de sensor van bijvoorbeeld 6000 bij 4000 pixels, zodat je zonder kwaliteitsverlies in Full-HD toch ver in kunt zoomen.

   
08-4k-crop

09. Filmen met 4K-video cropmodus.

De 4K-video cropmodus is de moderne versie van de bovengenoemde videozoom.

   
09-remote-app

10. Op afstand filmen (vlog) met Camera Connect-app.

Het artikel werkt met de oudere versie van de Camera Connect-app, maar geeft wel een indruk hoe de app te gebruiken als afstandsbediening bij het opnemen van video.

   
• MONTAGE (YouTube)
13-PSE-montage

11. Simpele montage in Premiere Elements van Adobe.

Videomontage hoeft niet moeilijk te zijn. Je knipt de betreffende clips op de juiste lengte en plakt ze achter elkaar met eventueel een subtiele overgang. Dat werk kun je prima doen in Premiere Elements.

   
14-PSE-geluid

12. Werken met geluid in Premiere Elements.

Goede kwaliteit geluid is minstens zo belangrijk als goede kwaliteit video. In deze video een korte uitleg hoe je met geluid (muziek, voice-over etc.) werkt in Premiere Elements.

   
15-lrc-montage

13. Simpele montage in Lightroom Classic.

Lightroom Classic is geen video-editor, maar je kunt foto's en video wel prima achter elkaar zetten en exporteren als een 1080p film. Je hebt echter weinig controle en je kunt geen 4K exporteren.

   
• VIDEOPROJECTEN
10-baking-cake

14. Het bakken van een cake. Van ei tot laatste hap.

Mijn eerste filmprojectje. Niet volmaakt, maar hopelijk toch inspirerend om te starten met filmen zonder veel kennis of investeringen.

   
11-jaap-meijer

15. Eerste bedrijfsfilm gemaakt door Jaap Meijer.

Jaap Meijer maakte in 2013 zijn eerste bedrijfsfilm met de EOS 5D mark II en EF 25-105mm f/4L IS.

   
12-jan-boos

16. Eerste video met EOS-camera door Jan Boos.

EOSziner van het eerste uur Jan Boos registreerde met zijn EOS R7 een kakaoke-avond in het lokale buurthuis. Zijn eerste complete video met deze camera.

   
• MACRO-VIDEO'S (YouTube)
16-wesp

17. Macro-video van een wesp in actie.

Kleine insecten kun je goed fotograferen met een macrolens, maar je kunt ze dan ook filmen. Dat levert soms verrassende video's op.

   
17-lieveheersbeestjes

18. Twee lieveheersbeestjes op vrijersvoeten.

Een tweede voorbeeld van een macro-video. Probeer het ook eens! Super eenvoudig.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.