Ik ga op vakantie en neem mee... (v2024)

door Pieter Dhaeze op maandag 24 juni 2024

Elk jaar een maand voor het begin van onze zomervakantie begin ik na te denken wat ik in mijn fototas mee zal nemen. Dit is afhankelijk van de bestemming en reismethode en van de onderwerpen die ik voor mijn lens kan verwachten. Dit jaar gaan we naar een huisje in een natuurrijk gebied met een oude historie.

visual vakantieblog v2

Overdenkingen en keuzes
Als het gaat om camera’s en lenzen die ik mee kan nemen, ben ik in een bevoorrechte positie. In de twintig jaar dat ik digitaal fotografeer heb ik een redelijke collectie lenzen ‘verzameld’ en zijn de EOS R6 en EOS R7 mijn actuele camera’s. Ook neem ik ook altijd de vrijheid om Canon Nederland om iets ‘bijzonders’ in bruikleen te vragen. Onderstaand de lijst van spullen die ik uiteindelijk in een middelgrootte rugtas kwijt kon.

  • EOS R6 (review)
  • EOS R7 (review)
  • RF 100-400mm f/5.6-8 IS (review)
  • EF 100mm f/2.8L IS + EF-R adapter (review)
  • RF 10-20mm f/4L IS (review) (Canon NL)
  • 4x LP-E6NH
  • 3x 64GB Sandisk 300MB/s
  • CP-filter 67mm
  • Laptop 13” met SD-kaartlezer en muis

De EOS R6 neem ik mee om samen met de RF 10-20mm alle groothoekonderwerpen (landschap, interieur, architectuur) te kunnen omvatten. De RF 100-400mm en EF 100mm koppel ik aan mijn EOS R7, ideaal voor wildlife, vogels, macro, natuur, candid, portretten, close-ups. Mijn favoriete onderwerpen tijdens een vakantie ‘in the middle of nowhere’.

Als je het brandpuntbereik van alle mogelijke combinaties bekijkt (10mm tot 640mm), dan zul je zien dat er een gat zit tussen 32mm en 100mm. Precies het gebied van een standaardzoomlens. En dat heb ik met opzet gedaan. Die ‘standaardkiekjes’ maak ik meestal tijdens een stevige wandeling of ontspannen citytrip en dan wil ik niet rondlopen met een RF 24-105mm f/4L IS (review). Schitterende lens, maar toch een onhandige reisgenoot als je je onbevangen en spontaan wil bewegen.visual vakantieblogVoor het ‘standaard’-gebied heb ik daarom altijd een verstekeling in mijn broekzak, zijnde mijn telefoon met een bereik van 14 tot 55mm. Hij is altijd meteen paraat, je hoeft zelden iets in te stellen, hoog contrast is geen probleem, maakt snel panorama’s, kan zelfs filmen in 4K én – belangrijkste – is zelden een ballast. Meer heb je dan niet nodig. Uiteraard is de beeldkwaliteit van een telefoon niet geschikt voor bewerking of voor grootformaat print, maar direct uit de telefoon is een afdruk van maximaal 20 bij 30 cm in een vakantieboek (artikel) meestal geen probleem.

Telefoon extra
Behalve voor de 'standaardkiekjes' heeft mijn telefoon tijdens vakantie nog een andere taak en dat is het delen van een eventueel belangwekkende foto die ik met mijn camera gemaakt heb. Een foto met mijn EOS R7 van een onverwacht bezoek van een ree in onze tuin, haal ik met de Camera Connect-app draadloos naar mijn telefoon (klk hier), bewerk ik met de Lightroom-app en verstuur die dan met Whatsapp naar de thuisblijvers. Handig.

fotoboek-visual

Gemaakt met een telefoon
Telefoon01-klein Telefoon02-klein
Telefo0n04-klein Telefoon03-klein

Beschouwing achteraf
Het is niet onverstandig om vooraf na te denken over de inhoud van je ‘fotokoffer’, zoals met je kleding en handdoeken, maar de grote vraag is altijd wat je ook echt gebruikt hebt als je terug thuis bent. In mijn geval heb ik gemerkt dat de RF 10-20mm op mijn EOS R6 wel een enorme (en creatieve) beeldhoek biedt, maar dat die 10mm voor landschappen en architectuur ‘to much’ is. Verre voorwerpen in het landschap worden miniatuur en het perspectief verloop van grote gebouwen is té sterk. Ik heb die 10mm alleen in een kathedraal zinvol gebruikt en op een landgoed met een mooie tuin gebruikte ik toch steeds 16mm of meer. Zoals ik tijdens mijn review van de RF 10-20mm al heb opgemerkt is dit een specialisten-objectief voor specifieke klussen. Een RF 15-30mm (review) heeft op vakantie dan een veel praktischer bereik.

Gemaakt met RF 10-20mm f/4L IS
RF10-20mm_01-klein RF10-20mm_02-klein
RF10-20mm_03-klein RF10-20mm_04-klein

Hoewel grootse plannen met macro heb ik de EF 100mm weinig op de EOS R7 gehad. Dat heeft te maken met de aanzienlijke wind (bewegende plantjes en insecten) én met het feit dat ik met mijn RF 100-400mm ook heel behoorlijke close-ups kan maken. Je staat wat verder van het onderwerp en je hebt meer marges in kadrering. Je moet wel met iets hogere ISO’s fotograferen, maar zeker op de EOS R6 is dat geen enkel probleem.

Gemaakt met EF 100mm f/2.8L IS
EF100mm_01-klein EF100mm_02-klein
EF100mm_03-klein EF100mm_04-klein

De RF 100-400mm op mijn EOS R7 is uiteindelijke de meest gebruikte combi geweest. Het is een heerlijk lichte set en lens produceert scherpe beelden en mooie kleuren. De lagere lichtsterkte vraagt wel om hogere ISO’s, maar met de nieuwe Ai-ruisonderdrukking in Lightroom gecombineerd met ietwat verscherping (video) levert dat toch prachtige beelden op.

Gemaakt met RF 100-400mm f/5.6-8 IS
RF100-400mm_01-klein RF100-400mm_02-klein
RF100-400mm_03-klein RF100-400mm_04-klein

Samenvatting
Het is een prachtige vakantie geweest en het heeft voor mij de gewenste, maar ook verrassende foto’s opgeleverd. Dik tevreden dus en toch ook weer iets geleerd.

Heb jij al over de inhoud van je ‘vakantiefotokoffer’ nagedacht? Wat ga je meenemen? Laat het me weten in de reacties onder dit artikel. Dat is leerzaam voor iedere vakantieganger!

En wat je ook meeneemt, in ieder geval een fijne vakantie!!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.