MacBook Air M4 15-inch | Mijn bevindingen

door Pieter Dhaeze op dinsdag 15 juli 2025

De M4-chip die Apple sinds 2025 in zijn Mac-producten gebruikt, heeft de computerwereld behoorlijk in beroering gebracht. Ongekende prestaties bij minimaal stroomverbruik. Ik heb dat dit jaar zelf mogen ervaren bij de review van de Mac mini M4 (klik hier) en de MacBook Pro M4 (klik hier). Deze keer heb ik de MacBook Air 15” M4 op de redactie om te kijken of ook deze ‘Mac M4’-telg in staat is om de soms veeleisende taken in de workflow van een RAW-fotograaf, vlekkeloos te doen laten verlopen.

MacBook Air 15-inch M4

MacBook Air 15-inch M4
Het openen van een verpakking van een Apple-product heeft altijd iets bijzonders en ook nu is dat niet anders. Super clean en ‘ready to go’. De MacBook Air onderscheid zich van zijn Pro-broer met een compacter ontwerp. De 13”-versie spant daarbij de kroon met slechts 1,24 kg, maar ook de 15-inch van 1,51 kg is voor zijn klasse vederlicht, terwijl de laptop toch heel degelijk aanvoelt. Alles ademt Apple-kwaliteit uit.

poorten kleuren

De testversie is Sky Blue (heel subtiel) en heeft naast zijn M4-chip (10-core CPU, 10-core GPU) een centraal geheugen van 16 GB en 1 TB aan interne opslag. Het Retina-scherm heeft een resolutie van 2880 bij 1864 pixels (224ppi) en is helder, kleurrijk en haarscherp. Onder het toetsenbord bevindt zich een groot touchpad. Aan de linkerzijde zitten twee USB-C poorten (TB4) en rechts een koptelefoonaansluiting.

Centraal geheugen
De drie M4-Mac’s in mijn reviews hadden allemaal 16 GB centraal geheugen en daarmee werden alle fototaken anno 2025 moeiteloos uitgevoerd. Heb je echter stevige rekenklussen, waarbij ook veel geëist wordt van videogeheugen en Neural Ai-geheugen, dan is misschien een M4-versie gecombineerd met 24 GB of 32 GB centraal geheugen een betere en meer toekomstbestendige keuze. Ik heb dat helaas nog niet praktisch kunnen testen en ook niet de verschillen tussen M4, M4 Pro en M4 Max.

Mijn bevindingen
De MacBook Air 15” M4 is dus een superstrakke laptop, waaraan alles degelijk aanvoelt. Je opent het deksel met één hand en dit blijft in alle standen goed staan. Het toetsenbord is voor mij even wennen, omdat de toetsen een ondiepe aanslag hebben. Het touchpad is erg goed, zoals je dat van Apple gewend bent, maar voor fotowerk gebruik ik toch liever een muis. Zorg wel dat dit een bluetooth-versie is, want anders lever je meteen een van de twee USB-poorten in. Als je dan de andere USB-C poort gebruikt voor bijvoorbeeld een extra beeldscherm of externe SSD, dan is het aantal poorten op en is er ook geen interne SD-kaartlezer. Dat is dan ook meteen een punt van aandacht. Wil je een MacBook Air gebruiken voor fotowerk, waarbij je allerlei randapparatuur gebruikt (kaartlezer, externe SSD, monitor, tekentablet), dan zul je gebruik moeten maken van een USB-C multipoort adapter. Ander aandachtspuntje is ook dat de twee USB-poorten alleen aan de linkerzijde van de laptop zitten en ze zitten heel dicht naast elkaar. Apple had de MacBook Air wat mij betreft best wat ruimer van poorten mogen voorzien, zowel kwantitatief als qua plaatsing.

USB Multipoort adapter groot

Het beeldscherm is in alle opzichten prachtig, maar de spiegeling vraagt wel om aandacht waar je aan de slag gaat. Een vensterraam of lamp achter de gebruiker kan storend zijn bij het beoordelen en bewerken van foto’s. Opmerkelijk is de plaatsing van de webcam. Apple heeft er voor gekozen om die in een soort ‘iPhone-nodge’ onder te brengen. Op zich is dat geen probleem in Photoshop of Lightroom Classic, maar dat had volgens mij ‘slimmer’ gekund.
Er komt verrassend goed geluid uit zo’n relatief compacte laptop. En hoewel je geen speakergrills kunt zien, zijn deze nagenoeg onzichtbaar aan de achterzijde naast de ‘scharnieren’ gesitueerd en wordt het geluid via het beeldscherm naar de gebruiker toegekaatst. Dat maakt het geluid heel ruimtelijk en ook stereo is duidelijk te onderscheiden. Hoge tonen en bas zijn prima in balans. Met oortjes in kun je uitstekend muziek luisteren, gamen of een film kijken.

toetsenbord-touchpad

Prestaties
Om inzicht te krijgen in de ‘snelheid’ van deze MacBook Air 15” inch heb ik weer mijn takenlijstje in Lightroom Classic en Photoshop afgewerkt. En net als bij de Mac mini en de MacBook Pro, verlopen die allemaal zonder enig onnodig oponthoud. Het MacBook Air doet zijn werk zonder enig geluid en ze wordt zelfs niet warm. Er wordt dus relatief weinig stroom getrokken uit de accu, die dan ook een hele dag zonder mankeren meegaat.

snelheid fototaken

Mooi is dat Lightroom Classic het iets hogere dynamische bereik van dit Retina-scherm herkent en je één stop extra belichtingsruimte geeft als je in de HDR-modus gaat werken. Is soms toch net even wat fraaier dan gewoon SDR. 

Samenvatting
De MacBook Air M4 (13” of 15”) kan zonder problemen mee op pad met de reizende RAW-fotograaf. Je kunt dan onderweg je foto’s beoordelen, selecteren, bewerken en delen net zoals je thuis zou doen op je desktop.

Ben je echter als fotograaf minder op pad of bewerk je je foto’s zelden ‘in het veld’, maar wil je wel meer mobiliteit dan een desktop, dan is mijns inziens een MacBook Pro M4 een betere keuze (klik hier). Je hebt dan meer poorten beschikbaar (o.a. SD-kaart en HDMI) en je kunt bovendien kiezen voor een mat beeldscherm eventueel met XDR (3 stops HDR).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.