Actie | Fotoboek Fotofabriek

door Pieter Dhaeze op vrijdag 10 februari 2017

In oktober 2013 hebben we een vergelijkend onderzoekje gedaan naar de kwaliteit van fotoboeken (klik hier) en dan vooral bedoeld als presentatie van je portfolio. Dus een groot formaat (30x30 cm), harde foto-cover, het beste (foto)papier en bij voorkeur (naadloos) plat openslaand.
Een van de deelnemers destijds was de Fotofabriek en dit jaar hebben ze gevraagd hun top-model fotoboek nogmaals aan een kritische blik te onderwerpen.
.

Actie
Wil je de kwaliteit van een fotoboek van de Fotofabriek zelfs eens ervaren, dan kan dat tot 28 februari heel erg voordelig voor nog geen 10 euro (A4, standaardkwaliteit, incl. verzendkosten). Klik hier voor meer informatie en bestellen.
Heb je heel veel foto’s en wil je meer pagina’s? Geen probleem! Tegen een kleine meerprijs is je fotoalbum uit te breiden tot wel tweehonderd pagina’s. Je maakt je fotoboek nóg mooier met extra opties, zoals verschillende papiersoorten (O.A. UV-Hoogglans), andere omslagen, de barcode laten verwijderen en nog veel meer…

Fotoboek-fotofabriek

2013
De kwaliteit van een fotoboek wordt bepaald door verschillende zaken en is meer dan alleen een beoordeling op kleuren, helderheid en scherpte van de afdrukken. De keuze van het papier (gewicht en structuur), het type binding en de aard van het reproductieproces (digitaal print of foto/inkjetprint) zijn vaak meer bepalend voor de beleving van het boek en de foto’s die erin staan.
In 2013 werd duidelijk dat aanbieders die werken met dik fotopapier (zijdeglans, luster) en een naadloze vlakliggende binding (leporello) bij de vrijetijdsfotograaf hoger scoren dan boeken waarin de foto’s afgedrukt zijn als een soort laserprint op glad, dik kopieerpapier. Bij aparte beoordeling scoorden alle boeken heel acceptabel (+7,5), maar leg je ze naast elkaar, dan zijn er toch behoorlijke verschillen tussen ‘fotopapierboeken’ en de ‘laserpapierboeken’.

leporello rilnaad
Leporello-binding Bijna onzichtbare rilnaad

Fotofabriek
Het fotoboek van de Fotofabriek behoorde in 2013 tot de categorie ‘laserpapierboek’. Kleuren zijn aansprekend, mits aangeleverd als sRGB. Scherpte is heel goed en de helderheid is heel natuurlijk. Dus weinig op aan te merken. Het waren vooral de binding en de papierkeuze die minder geschikt zijn bij gebruik als portfolioboek. Anno 2017 is de afdrukkwaliteit onverminderd goed gebleven. Ook de afwerking van het boek is bijzonder netjes, waarbij de bindmethode nu ook leporello is, dus plat openslaand zonder naad, alleen een dunne ril. Dat komt de beleving flink ten goede. Het papier is nog steeds gestreken en glad met een zachte zijdeglans. Op zich een prima keuze, maar de zwarting van echt fotopapier is beter. Daarbij is het zwart zwarter en zijn de kleuren dieper verzadigd. Bij het gladde ‘laserprintpapier’ ligt de toner op het papier en bij fotopapier dringt de kleurstof meer in het papier, waardoor de dichtheid van de kleuren hoger kan zijn en het lokale contrast hoger is. Je kunt het vergelijken met de beeldtechniek van televisies, waarbij het zwart van de standaard LCD/LED-televisie eigenlijk heel donker grijs is, terwijl bij de nieuwe OLED zwart ook echt zwart is. Er is niets mis met de ‘normale’ kwaliteit, maar het kan beter.

zwarting-zwart zwarting-kleur-klein
Verschil in densiteit 100% zwart Verschil in densiteit kleuren

Voor die ‘diepere zwarting’ betaal je echter wel een prijs. Het vergelijkende fotoboek (30x30, 26 p) met de allerbeste afdrukkwaliteit gemaakt onder de naam HD-book door Canon kost ruim 80 euro (vlak openslaand, echter niet naadloos),  terwijl het boek van de Fotofabriek ongeveer 40 euro kost. CEWE Color vraagt voor een soortgelijk fotoboek (fotopapier, naadloos vlak) circa 60 euro. Alle prijzen incl. BTW en excl. verzendkosten.

Omslag
Een interessante optie bij de Fotofabriek is de mogelijkheid om de hardcover te laten voorzien van een dunne zachte vulling. Dat geeft zo’n boek een net wat betere uitstraling en beleving. Je kunt ook kiezen voor een mat laminaat van de omslag. Ook dat verhoogt de zichtkwaliteit.

Samenvatting
De Fotofabriek maakt prima fotoboeken, waarop weinig aan te merken is. Kwaliteit en afwerking zijn prima tegen een heel interessante prijs. Ideaal voor een mooi vakantieboek. Voor een portfolioboek voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf zijn er weliswaar kwalitatief betere alternatieven, maar die zijn dat toch nog wel een stuk(je) duurder.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.