Mijlpaal | 90M EOS & 130M EF

door Persbericht Canon op dinsdag 17 oktober 2017

Amstelveen, 17 oktober 2017—Canon Inc. maakt vandaag bekend dat de onderneming twee belangrijke mijlpalen heeft bereikt: de productie van 90 miljoen EOS-camera’s met verwisselbare lens en 130 miljoen1 verwisselbare lenzen uit de EF-serie. De EOS 5D Mark IV is het EOS-model waarmee de mijlpaal van 90 miljoen camera’s werd gehaald en met de EF16-35mm f/2.8L III USM werd de 130 miljoenste verwisselbare lens die door de onderneming is geproduceerd.

Zowel het Canon EOS System als de EF-serie met verwisselbare lenzen debuteerde in maart 1987 als ’s werelds eerste systeem met een volledig elektronische vatting voor film AF SLR-camera’s. In de daarop volgende jaren werden beide productielijnen continu uitgebreid om te voldoen aan de vraag van gebruikers, variërend van beginnende fotografen tot professionals. In de eerste jaren van de nieuwe eeuw zorgde de opkomst van DSLR-camera’s voor een enorme groei. Sinds 2003 hebben Canon-camera’s met verwisselbare lens al 14 jaar op rij wereldwijd het grootste marktaandeel.2

Op basis van de uitgangspunten ‘snelheid en comfort’ werd voor de EOS-serie vanaf de allereerste dag een reeks aan revolutionaire technologieën ontwikkeld. Alle belangrijke componenten die in de EOS-modellen worden toegepast, zijn door Canon zelf ontwikkeld en geproduceerd. Denk hierbij aan de CMOS-sensors, beeldprocessoren en verwisselbare lenzen. Vermeldenswaardig zijn vooral de EF-lenzen van de onderneming. Deze genereren binnen de markt de hoogste omzetcijfers en beschikken over exclusieve3 technologische innovaties zoals de ultrasoon motor (USM), Image Stabilizer (IS) en een uit meerdere lagen bestaand DO-element.

Canon zal de EOS-serie en het portfolio EF-lenzen blijven versterken en uitbreiden door de imaging-technologieën te verfijnen en door te streven naar het combineren van hoogwaardige optica met foto-, video- en netwerktechnologieën. De onderneming zal daarnaast blijven werken aan producten die zowel stijlvol als betrouwbaar zijn.

Enkele EOS-hoofdrolspelers sinds 1987 
90M EOS camera

EOS-serie
De serie EOS’-camera’s met verwisselbare lens begon in maart 1987 met de introductie van de EOS 650 SLR. Deze camera had niet alleen ’s werelds eerste elektronisch lensvatting, maar beschikte ook over een volledig gedigitaliseerde communicatie tussen camerabody en lens en stond daarmee aan de basis van een nieuwe generatie autofocustechnologie.

In antwoord op de grote vraag naar filmcamera’s introduceerde Canon diverse modellen die waren afgestemd op de wensen van gebruikers, zoals in 1989 de EOS-1, bestemd voor professionals, en in 1993 de EOS 500 die dankzij een compact, lichtgewicht ontwerp voor een sterke groei van het aantal gebruikers zorgde. In 2003, tijdens de beginjaren van het digitale cameratijdperk, kwam de onderneming met de baanbrekende EOS 300D Digital, een DSLR-camera op instapniveau met een compacte, lichtgewicht body en een betaalbaar prijskaartje. Deze stap zou zorgen voor een enorme uitbreiding van de cameramarkt en ertoe leiden dat Canon nog in datzelfde jaar het grootste marktaandeel veroverde. Met de latere introductie van de EOS-1D-serie voor professionals en van de EOS 5D-serie die videoregistratie met SLR-camera’s populair maakte, bleef Canon onverminderd innovatieve producten lanceren die ervoor zorgen dat de onderneming vanaf 2003 tot 2016 gedurende 14 jaar op rij wereldwijd het grootste marktaandeel in digitale camera’s met verwisselbare lens heeft behouden.

Een keurige line-up van veel lenzen in de illustere EF-familie. 
130M EF lens

EF-lenzen
De eerste EF-lens verscheen in 1987 tegelijk met de EOS-serie op de markt en vanaf dat moment heeft Canon EF-lenzen geproduceerd die zijn uitgerust met technologieën die op het moment van introductie wereldwijd een primeur waren, zoals de EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM met IS in 1995, de EF400mm f/4 DO IS USM met een DO-lens in 2001 en in 2008 de EF24mm f/1.4L II USM die is voorzien van een krachtige anti-reflectie Subwavelength Structure Coating (SWC). In 2015 introduceerde Canon de EF11-24mm f/4L USM, ’s werelds eerste1 ultragroothoek-zoomlens met een brandpuntsafstand van 11 mm.

Op dit moment bestaat het portfolio Canon-EF-lenzen uit 93 lenzen2, waaronder een ultragroothoeklens met een brandpuntsafstand van 8 mm, een supertelelens met een brandpuntsafstand van 800 mm en lenzen uit de EF Cinema-serie voor videoproductie. Met een breed scala aan lenzen voor elke toepassing – zoomlenzen, lenzen met IS, lenzen met snel diafragma, macrolenzen en zelfs de TS-E tilt-shift lenzen – heeft Canon een goede uitgangspositie om te voldoen aan de behoeften van verschillende gebruikers.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

 • Nieuw | Canon EOS RP

  Het nieuwe spiegelloze full-frame systeem van Canon, EOS R, is uitgebreid met een nieuwe, kleine telg, de EOS RP. Tevens zijn 6 nieuwe RF-lenzen geïntroduceerd. Het persbericht.

 • Classroom | Zelfontspanner

  De zelfontspanner? Gebruik je hem wel eens? Deze functie is op elke camera aanwezig en onmisbaar als je vanaf statief haarscherpe foto's wil nemen van een statisch onderwerp.

 • Blog | Lang leve APS-C DSLR

  In de tijd dat 'iedereen' de mond vol heeft over spiegelloze full-frame camera's fotografeert 'de gewone man' met een APS-C spiegelreflex en daar is helemaal niets mis mee. Integendeel.

 • Workshop | Bokeh-soep

  Een mooie onscherpte van de achtergrond. Dat wil toch elke systeemfotograaf. Soms kan het echter een graadje te erg zijn en dan ontstaat er bokeh-soep! Bokeh-soep?

 • Classroom | Canon-kleuren

  Je hoort het vaak: de 'Canon-kleuren' zijn zo mooi. Maar wat zijn de 'Canon-kleuren' eigenlijk en welke aspecten spelen een rol om ze daadwerkelijk te verkrijgen? Een overzicht!

 • Lightroom | Details verbeteren

  Met de nieuwe functie Details verbeteren in Lightroom Classic wordt fijne details nauwkeuriger en vloeiende geïnterpoleerd uit een RAW-bestand. Bekijk de clip op YouTube.

 • Blog Pieter | Last man standing

  Alledaagse en subjectieve bespiegelingen van Pieter Dhaeze over fotografie en alles wat er mee te maken heeft. Dit keer de groepsfoto van de 'Last man standing'.

 • Blog Pieter | De laatste foto

  Alledaagse en subjectieve bespiegelingen van Pieter Dhaeze over fotografie en alles wat er mee te maken heeft. Dit keer over 'de laatste foto'.

 • Blog Tony | Tilt-shift: Zwart-wit

  Tony Vingerhoets is dé ambassadeur van Tilt-Shift lenzen van Canon. Hij bewijst de toepassing van deze lenzen nu ook in het landschap met prachtige zwart-wit foto's.

 • Nieuws | Zilveren Camera 2018

  Vrijdag 1 februari werd de winnaar bekend gemaakt van de Zilveren Camera. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan werd dit gedaan door ZM Willem Alexander.

 • Actie | Handboek Canon EOS

  Wil je meer weten van de mogelijkheden van je EOS-camera en welke lenzen beschikbaar zijn? En hoe je flitst, video opneemt en print? Lees dan het Handboek Canon EOS.

 • Gratis pdf | Lightroom 'Aan de slag'

  Alle artikelen over PHOTOSHOP LIGHTROOM gebundeld in één handige pdf. Om te printen of om op je tablet te lezen.

Auto ISO

Gebruik jij Auto ISO?

Lees jij onze blogs?

In de sectie Blogs kun je elke maand inspirerende en prikkelende blogs lezen. We ontvangen echter maar weinig reacties en vragen ons af waarom.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.