Tellerstand sluiter EOS-camera

door Pieter Dhaeze op woensdag 25 juli 2018

Hoeveel opnamen heb je met je camera gemaakt? Is dat het aantal foto’s dat je in de catalogus van Lightroom hebt staan? Zijn het er honderd, duizend of tienduizenden? Kan ik het aantal in mijn camera terugvinden? En waarom zou ik het willen weten?
.

Oproep
Het programma besproken in dit artikel (EOS Inspector 2) werkt alleen op Mac. We hebben gezocht naar een goed alternatief voor Windows, maar vonden alleen verouderde software, zoals ShutterCount. Als jij wel een goed alternatief weet voor de pc, laat het ons dan weten en mail ons.
Tip Martin Smit: camerashuttercountshuttercounter (gratis, oudere modellen) of EOSmsg (betaald, actuele EOS-modellen) of EOSCount (Tip Theo Veldhoven).
Noot: Gebruik van deze alternatieven is op eigen risico.

Sluiterbewegingen
Als je met je EOS een foto neemt, dan hoor je het ‘klik-klak’-geluid van de spiegel die opklapt en de sluiter die open en dicht gaat. Dit zijn twee fysieke onderdelen in een camera die mechanisch worden bewogen. Alles wat echter beweegt vertoont slijtage. De zolen van je schoenen, de banden van je auto, de scharnieren van een deur. En dus ook het spiegelmechanisme en de sluiter. Over het algemeen is het aantal mechanische storingen aan de spiegel zeer gering, maar van de sluiter is bekend dat de levensduur beperkt is. We hebben het dan niet over een tijdsperiode, maar over het aantal malen dat hij open en dicht gegaan is. Dit aantal sluiterbewegingen wordt als specificatie bij elke camera genoemd en is de waarde waarbinnen de werking wordt gegarandeerd. Bij een consumentencamera als de EOS 80D is 100.000 en bij een professionele camera als de EOS 1DX mark II wordt de werking van de sluiter gegarandeerd tot zelfs 400.000 opnamen.

Het aantal sluiterbewegingen van je camera is niet alleen maar interessant als een ‘leuk’ weetje, maar als je je camera gaat verkopen, kun je dit aantal doorgeven aan de koper. En als je een tweedehands camera koopt, kun je aan het aantal sluiterbewegingen zien hoe intensief de camera gebruikt is. Of bij een nieuwe EOS-camera dat de tellerstand ook echt op (bijna) nul staat!

Slijtstof
Een onvermijdelijk gevolg van slijtage is dat er stof vrijkomt. Gezien de locatie van de sluiter vlak voor de sensor is de kans aanwezig dat dit stof op de sensor terechtkomt. Het materiaal van de sluiter is echt zo duurzaam, dan gedurende de gehele levensduur van de camera, slijtstof niet echt tot problemen leidt.

EOS Inspector 2 (alleen Mac)
Het aantal keer dat de sluiter geactiveerd is, kun je niet in de camera aflezen en ook via EOS Utility of Digital Photo Professional is dat getal niet te achterhalen. Je zou je camera naar een servicecenter als TechRepair kunnen brengen om inzicht te krijgen in het aantal sluiterbewegingen, maar er is een eenvoudiger weg: EOS Inspector. Dit programmaatje is verkrijgbaar in via iTunes (klik hier) en helaas alleen te gebruiken op een computer van Apple (Mac, iMac en MacBook).

EOS-inspector-klein

Het enige wat je na aanschaf en download moet doen, is je EOS-camera via het usb-kabeltje aansluiten aan je computer. Start het programma en zet je camera aan. EOS Inspector zal de camera nu automatisch herkennen en in de drie tabs van het dialoogvenster zie je vervolgens:
• camera model met serienummer
• batterijniveau
• vrije ruimte op geheugenkaartje (in aantal foto’s)
• firmware versie
• aantal sluiterbewegingen, ook inclusief Live view
• % van het maximaal aantal sluiterbewegingen
• naam eigenaar, fotograaf en copyright (aanpasbaar)

youtube-tellerstand

Let op
Elk programma om inzicht te krijgen in het aantal sluiterbeweging, dus ook EOS inspector, zal voortdurend geactualiseerd moeten worden om ook toekomstige EOS-modellen te ondersteunen.

Samenvatting
Er zijn van die zaken waar je nooit bij stilstaat, zoals dat de sluiter een mechanisch onderdeel is dat onderhevig is aan slijtage en dat het aantal sluiterbewegingen iets zegt over de intensiteit waarmee de camera gebruikt is. Ook is de werking van de sluiter slechts gegarandeerd tot een bepaald maximum. Met EOS Inspector kom je snel en eenvoudig te weten hoe het met het aantal sluiterbewegingen van jouw EOS is gesteld.

LAATSTE NIEUWE ARTIKELEN
Sinds de vorige nieuwsbrief zijn we weer druk in de weer geweest om interessante onderwerpen te bespreken en nieuwe producten te testen. De betreffende artikelen hebben we hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Heb je ideeën voor een onderwerp of review, laat het ons dan weten: info@eoszine.nl

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid EOS

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.